Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Ekonomi iPhone 5: Dağ fare mi doğurdu?

        ABD’li teknoloji devi Apple’ın merakla beklenilen yeni akıllı telefonu iPhone 5 gün yüzüne çıktı. Ürünün resmi tanıtımından önce sızan özelliklerinin dışında hemen hemen hiçbir yenilik getirmeyen iPhone 5, teknoloji tutkunlarının yanı sıra Apple hayranlarını bile şaşırttı. Ancak analistler yine de ilk haftasında 10 milyon, yıl sonuna kadar da 58 milyon adetlik satışla iPhone 5’in Apple’a 36 milyar dolar kazandıracağı görüşünde.

        ‘iPhone sıkıcı olmaya başlıyor’

        Wall Street Journal Teknoloji Yazarı Jessica VASCELLARO:

        APPLE, son 5 yılda iPhone ile trendleri belirledi. Ancak şimdi sıkıcı olup olmadığı tartışılmaya başlandı. iPhone 5’in daha büyük ekranı, daha hızlı işlemcisi, 4G bağlantısı ve daha ince tasarımı var ama hâlâ rakiplerinde artık standart haline gelen pek çok özelliğe sahip değil. Örneğin, Yakın Alan İletişimi (NFC) olarak adlandırılan temas sız mobil ödeme teknolojisi çoğu yeni Android telefonda ve yakında çıkacak olan Windows tabanlı telefonlarda bulunurken, yeni iPhone’da yok. Yine çoğu Android cihazda bulunan yüz tanıma sistemi yine iPhone 5’te yer verilmeyen bir özellik. Diğer bir eksiklik ise Apple ekran büyüklüğünü 4 ince çıkarmasına karşın, Samsung, HTC ve Nokia gibi rakiplerinin 5 inci bulan akıllı telefonlarını çıkarmış olması. Rakipleri kablosuz şarj gibi teknolojilere geçerken, iPhone 5 bağlantı noktası küçülse de kabloyla şarja devam ediyor. Android telefonların çoğu kullanıcıya cihaz ekranını kişiselleştirme imkânı sağlarken, iPhone yeni ürününde de sabit ana ekran mönülerine devam ediyor.”

        ‘Waoow faktörü yoktu’

        Destination Wealth Management CEO’su Michael YOSHİKAMİ:

        APPLE’ın bu son tanıtımında ‘vay be ’ dedirtecek bir ‘waoow’ faktörü yoktu. Çünkü gördüğümüz ürün devrimsel değil evrimsel bir üründü. Yine de beklentileri karşıladıklarını düşünüyorum.

        ‘Yeni değil ama kuyruğu hazır’

        Habertürk Gazetesi Teknoloji Editörü Necdet ÇALIŞKAN:

        ÇOK değil bir yıl önce 4 Ekim 2011 tarihinde Apple, iPhone 4S'i tanıttı. Ve teknoloji dünyası büyük hayal kırıklığı yaşadı, 'çarpıcı pek bir şeyi yok' dedi. Ancak o iPhone 4S, Apple'a geçen yılın son çeyreğinde rekor satış rakamları getirdi. Dolayısıyla iPhone 5'te yeni, çarpıcı veya rakiplerinin üzerine çıkan hemen hemen hiçbir özellik yok ama yine de Apple, yıl sonuna kadar 50 milyona yakın adetlerde satış rakamına ulaşacaktır. Her ne kadar Jobs' lu tanıtım günlerini mumla arasa da Apple, yine teknoloji severleri kuyruğa dizecektir.

        'Artık daha iyi fotoğraf çekecek'

        Apple'ın kurucularından Steve WOZNÌAK:

        HER yeni iPhone ürününde daima heyecanlanıyorum. Çünkü daima iyi gelişmelerle gel iyor. iPhone 4S ve Samsung Galaxy S III ile çektiğim fotoğrafları insanlara gösterdiğimde, daima S III ile çekilenlerin daha iyi olduğunu söylüyorlardı. Ancak şimdi iPhone 5 ile daha iyi fotoğraf çekilebileceğini ve bu alanda Apple'ın çok önemli adımlar attığını düşünüyorum. Bir ürün hakkındaki yargımı belirtmeden önce, o ürünü alıp, kullanmayı tercih ederim. O ürünü kendi kendime deneyimleyerek, iyi ve kötü yanları hakkında konuşurum. Apple ile Samsung arasındaki patent savaşlarından ise nefret ediyorum. Keşke, herkes tüm patentleri değiştirmek konusunda anlaşabilse.

        'Rekorları altüst edecek'

        Boston Merkezli Araştırma Şirketi Yankee Group Analisti Carl HOWE:

        APPLE'ın iPhone 5'i, tüm zamanların en iyi satan tüketici elektroniği cihazı olacaktır. Apple, yeni iPhone'u ile bu ay bitmeden 10 milyon adetlik satış rakamını aşacaktır. iPhone 5, selefi olduğu iPhone 4S'in geçen yılki rekorunu geride bırakacaktır.

        '4G'si var ama Türkiye'de yok'

        Shiftdelete Yayın Danışmanı Özgür ÇETİN:

        AÇIKÇASI iPhone 5'te ekranın büyümesi dışında devrimsel bir yenilik göremedim. Teknik özellikler çok fazla değişmemiş. 4G desteği gelmiş ama ülkemizde bu teknoloji desteklenmiyor. Ayrıca Avrupa'daki 4G ile ABD'deki de uyumlu değil. Yine de ürünlerini satma konusunda çok başarılı olan Apple'ın en çok satan telefon modeli iPhone 5 olur. Ama benim beklentilerimin altında kalan bir cihaz olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ