Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Liberties raporu, İtalya'da Meloni hükümetinin yargıda yaptığı değişikliklerle hukukun üstünlüğünü derinden zedelediğini ve Avrupa'da derinleşen "demokratik durgunluğun" sembolik bir örneği olarak "medya eleştirilerine karşı ağır bir hoşgörüsüzlük" gösterdiği tespitinde bulundu.

Raporda İtalya'nın Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya ve Slovakya ile birlikte hukukun üstünlüğünü neredeyse tüm yönleriyle kasıtlı olarak zayıflatan beş "düzen bozucudan" biri olduğu belirtildi.

Uzun süredir "seçim otokrasisi" olarak sınıflandırılan Macaristan'da araştırmacılar 2024 yılında hukukun üstünlüğünde "önemli bir gerileme" tespit etti. Sivil toplum grupları ve medya üzerindeki baskı, Macaristan'da kamu hayatında aktif olan Macarları soruşturmak üzere geniş yetkilere sahip olan egemenliği koruma ofisinin faaliyete geçmesinin ardından yoğunlaştı.

"Demokrasi giderek daha çok yıpranıyor"

Liberties'ten yapılan açıklamada "Avrupa'nın demokratik durgunluğu 2024 yılında daha da derinleşti" denildi. Raporda, siyasi manipülasyona maruz kalan yargı sistemleri, yolsuzluğa bulaşmış zayıf kolluk kuvvetleri, hızlı yasama prosedürlerinin aşırı kullanımı, gazetecilerin taciz edilmesi ve barışçıl protestolara yönelik artan kısıtlamalar vurgulandı. AB üyesi 21 ülkeden 43 insan hakları örgütünün bir araya gelerek hazırladığı raporda, "Kararlı adımlar atılmazsa, AB daha fazla demokratik erozyon riskiyle karşı karşıya kalacaktır" denildi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ