Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Refah seviyesi yüksek ülkelerde yaşayan insanlar neden intihar ediyor?
        1

        Tüm dünyada rahat bir yaşam tarzına sahip ülkeler olarak bilinen İskandinav ülkeleri ve Finlandiya'da intihar oranları oldukça yüksek.

        Her şeyin toz pembe gibi algılandığı bu ülkelerde, insanlar neden intihar ediyor?

        2

        Euronews'te yer alan bir habere göre; İngiltere Warwick Üniversitesi, San Francisco Merkez Bankası ve New York Hamilton Koleji ekonomistlerinin bu soruya bir cevabı var.

        Uzmanlar, refah seviyesi ile intihar vakaları arasına ilginç bağlantılar ortaya koyuyor.

        3

        Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sebep; gelir adaletsizliğinin azalması. Birbirleriyle aynı oranlarda kazanç sağlayan insanlar zamanla kendilerini, başkalarıyla kıyaslamaya başlıyor.

        Kendini yaşıtlarıyla, akrabasıyla, iş arkadaşlarıyla kıyaslayanlar, umutsuz ve çaresiz hissediyor.

        4

        Finlandiya'da giderek daha iyi bir noktaya gelen gelir adaleti ve refah seviyesi, insanlara tıpkı İskandinav ülkelerinde olduğu gibi kıyaslama yapmaya itiyor. Bu da intihar vakalarının artmasının bir sebebi olarak gösteriliyor.

        5

        Finlandiya bazında başka sebep ise ülkenin iklimiyle alakalı. Havanın genel olarak kapalı olması intihar vakalarına etki eden önemli sebeplerden bir tanesi.

        6

        Dartmouth Koleji ekonomi uzmanlarından David Blanchflower, 41 ülkeyi baz alarak yaptığı araştırmada; insanların moralinin en bozuk olduğu yaş ortalamasının 50 olduğunu ortaya koydu.