Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Devlet hastanelerine ‘Da Vinci Robotik Cerrahi’ kuruluyor, Tıpta Yenilikler

        Lütfi ERDOĞAN / HABERTÜRK

        Prostat, kalp damar, safrakesesi, kadın hastalıkları ameliyatlarına kadar birçok operasyonun neştersiz, kesiksiz ve kansız yapılmasını sağlayan robotik cerrahi sisteminin devlet hastanelerinde kullanımı için harekete geçildi. Sağlık Bakanlığı, “Da Vinci” adı verilen robotik cerrahi sistemini hastanelere kurmak için çalışmalara başladı. 81 ilde en az bir hastaneye kurulması planlanan Da Vinci robotları, ilk etapta İstanbul’da Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne; Ankara’da Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne; Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ve Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kurulacak.

        YAPAY EL GİBİ ÇALIŞIYOR

        Birçok ülkede kullanımı yaygınlaşan robotik cerrahi sistemi, yapay bir el gibi çalışıyor. Cerrahın, ameliyat ettiği bölgeyi yakından, 3 boyutlu ve en ince ayrıntısına girerek görebilmesini sağlıyor. Küçük sinir ve damarları ayırt edebilmesi ve koruması en önemli özelliği olarak biliniyor. Açık cerrahide cerrahın, elinin ve aletlerin giremeyeceği ya da çevreye zarar verebileceği durumlarda bile adeta yapay bir el gibi çalışan robot, cerrahın elinin dışarıdaki hareketlerini bire bir hassasiyetle içeriye aktarıyor ve ameliyatı mükemmelleştiriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ