Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Soğuk havalar kalbe dokunuyor, Soğuk Hava Ve Kalp Hastalıkları, Kalp Krizi, Kalp Ve Damar Sağlığı

        Soğuk kış günlerinin kendini göstermesinin ardından hastalıklar da çoğalmaya başladı. Özellikle koroner kalp hastalığı olan ve bypass ameliyatı geçirmiş kişilerin soğuk havalarda dışarı çıkmaması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ali Rıza Cenal, “Kalbimizi besleyen damarlar koroner damarlardır. Enerji harcayan kalp, aktif olarak hızlı bir şekilde çalışır. Enerji ihtiyacını kandan alan kalp için kan, koroner damarlardan gelir. O damarların daralmasıyla kan kalbe gitmez. Bunun sonunca kalp spazmı ya da kalp krizi oluşabilir” dedi.

        “SOĞUKTA DAMARLAR BÜZÜLÜR”

        Kalp rahatsızlığı olan hastaların soğuk havalarda dışarıya çıkmaları durumunda önlem almaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Cenal, “Koroner kalp hastalığı, damarlarda daralma varsa soğuk spazm dediğimiz büzülmeye sebep olabilir ve göğüs ağrısını arttırabilir. Bu yüzden tavsiyemiz kalp rahatsızlığı olan kişilerin dışarıda fazla vakit geçirmemeleri yönünde” diye konuştu.

        “KİLO ALMAMAK ŞART”

        Kalp hastalığına ve koronere yakalanmamak için önerilerde bulunan Doç. Dr. Ali Rıza Cenal şöyle konuştu: “Hastalar kilo almamaya özen gösterirken fazla kilolarından diyet yaparak kurtulmalı ve tansiyon takiplerini yaptırmalı. Bunun yanında şeker alınımı ile hamur işini azaltmak ve düzenli beslenmek gerekir. Sebze ve meyve bol yenmeli, düzenli spor yapılmalıdır. Özellikle sigaradan uzak durulmalıdır. Bunlara uyulduğu takdirde hastalığın hem yaş olarak önüne geçmiş hem de bu konuda daha da bilinçli önlemler almış oluruz” dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ