Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç, hamilelikte fıstık tüketiminin bebeğin beyin gelişimini olumlu yönde etkilediğini belirtti

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç, hamilelikte fıstık tüketiminin bebeğin beyin gelişimini olumlu yönde etkilediğini belirtti.

        Unutulmaması gereken en önemli konunun tüketilen miktarı olduğunu kaydeden Ayataç, "Başlangıcından sonlanmasına kadar 38-42 hafta yani 280-290 gün olan hamilelik süreci özellikle ilk üç ay annenin beslenmesi, annenin kendisi ve bebek yönünden çok önemlidir. Beslenmenin kalite ve kantitesi, annenin genetik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, yoğun stres, uykusuzluk, çevre kirliliği, GDO'lu gıdalar, hormon bozuklukları, radyasyon ve benzeri etkenler, değişken bağışıklık sorunları, hareketsizlik, enfeksiyonlar hem bebek ve hem de anne sağlığını etkileyen faktörlerdir" diye konuştu.

        Dr. Osman Ayataç, "Diyabetik anne ve gebeliğinde kan şekeri düzensizlikleri oluşan anneler, yoğun alerji problemi yaşayan anneler, tiroid sorunu yaşayan anneler ile değişik metabolik sorunları ve kalp ve solunum sistemi sorunları, böbrek sorunları olan anneler, ağır enfeksiyon, çeşitli bağışıklık sistemi düzensizlikleri, anne ve bebek beslenmesini olumsuz etkiler" dedi.

        Osman Ayataç ayrıca şunları söyledi "Normal bir gebelik sürecinde kilo artmasının 10-12 kilogramı aşmaması gerektiğini kaydeden Ayataç, "Kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler bol tüketilmeli, yağı alınmış süt ve yoğurt tercih edilmelidir. Protein ihtiyacı için balık, yağsız et, kuru baklagiller tüketilmelidir. C Vitamini ihtiyacı için taze meyve ve sebzeler bolca yenilmelidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması için lifli gıdalar (sebzeler, meyveler), kepek ekmeği önerilir. Bebek için gerekli olan folik asit taze yeşil sebzelerde bol bulunduğu için bunlar fazla tüketilmelidir. Anne ve bebeğin anemi(kansızlık) 'dan korunması için demirden zengin yağsız kırmızı et, ton balığı (konserve değil), karaciğer, sakatat, üzüm, ceviz, fındık, Antep fıstığı tüketilmelidir."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ