Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı’nın ortak yürüttüğü TÜRKÖK Projesi için 12 ilde bağış merkezi kuruldu

        Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        Türkiye’de 844 hasta, kök hücre nakli bekliyor. Bu hastaların 527’si çocuk, 317’si erişkin. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Düzce, Adana, Eskişehir, Gaziantep, Samsun, Kayseri ve Erzurum’da olmak üzere 12 ilde bağış merkezleri kuruldu. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı’nın ortak yürüttüğü TÜRKÖK Projesi’nde bağışçı sayısı 5 ayda, 29 bin 647’ye ulaştı ve Türkiye’de yeni kurulan laboratuvarda taranan kök hücrelerden 11 bini sisteme yüklendi. Bağışçıların 22 bin 649’u erkek, 6 bin 998’i kadın oldu. Bakanlık verilerine göre bağışçıların yüzde 44’ünü 18-25 yaş, yüzde 28’ini 26-35 yaş ve yüzde 22’sini 36-45 yaş aralığındaki vericiler oluşturdu.

        Sistem şöyle işleyecek: Uygun bir hasta bulunduğunda bağışçı hemen davet edilecek veya evinden alınacak. Bağışçı 6 gün sürecek işlem için otelde konaklayacak. Bağışçı için işyerinden izin alınacak ve işlem süresince çalışıyor gibi kabul edilecek. Hastanede aferez cihazına bağlanan bağışçıya bir ilaç verilecek. İlaç, kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin kana karışmasını sağlayacak. Aferez cihazı kanı alarak kök hücreleri filtreleme işlemiyle ayıracak. Kök hücreler toplanacak. Kemik iliği bekleyen hastaya nakledilecek. Bu yeni, saf ve temiz hücreler hastanın kemik iliğine yerleşecek ve tedavi başlayacak. Bağışçının konaklama, yol ve yemek gibi birçok masrafı SGK tarafından karşılanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ