Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kalp ve Damar Bu hastalıklar ameliyat nedeni!

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Kapak hastalıkları, 'doğumsal' ve 'edinsel' olarak ortaya çıkarlar. Edinsel kapak hastalıkları çocukluk çağında geçirilen 'romatizmal ateş' adı verilen bir hastalığa veya yaşlanmaya bağlı olarak gelişir. Ayrıca kalp krizi sonrası mitral kapakta 'yetmezlik' adı verilen bir tabloda ortaya çıkabilir. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İşbir, kalp kapak hastalıkları hakkında merak edilenleri anlattı.

        Kalp kapak hastalıklarının belirtileri nelerdir?

        Kapak hastalığı olan kişilerde en belirgin semptom nefes darlığıdır. Önce eforla ortaya çıkan bu belirti hastalığın ilerleyen dönemlerinde istirahat halinde de ortaya çıkar. Son dönemlerde ise kalp yetmezliği tabloya hakim olur. Bunun dışında ritim bozuklukları sıkça görülür. Ayrıca aort kapak hastalıklarında bayılma ve göğüs ağrısı önemli belirtilerdendir.

        Peki, tanı nasıl konuluyor?

        Tanı, fizik muayene ve sonrasında yapılacak olan ileri tetkikler ile konuluyor. Burada en önemli tetkik “ekokardiyografidir”. Bu tetkik, kapak yapıları ve kalbin genel fonksiyonları hakkında detaylı bir bilgi verir. Sonrasında hastanın yaşına ve tutulan kapağa bağlı olarak kalp kateterizasyonu adı verilen bir tetkik de yapılabilir.

        Tedavisi hakkında bilgi verir misiniz?

        Kapak hastalıklarının nihai tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi ise iki ana gruptan oluşur. Birincisi bazı kapaklarda uygulanabilen tamir yöntemidir. Bu yöntem özellikle “mitral” kapakda bazı durumlarda son derece başarılı olan bir yöntemdir. İkincisi ise kapağın protez kapak ile değiştirilmesidir.Kapak tamir ve değiştirme ameliyatları kalp-akciğer makinesi kullanılarak vede kalp durdurularak yapılan ameliyatlardır. Hastalar genel durumlarına göre 1-2 gün süre ile yoğun bakımda kalırlar. Hastanede kalış süresi ise yaklaşık 5-7 gün arasında değişmektedir. Hastaların günlük hayatlarına dönmeleri yaklaşık bir ayı bulan bir süreçtir.

        Kaç tür protez kapak vardır?

        İki türlü protez kapak vardır. Mekanik ve Biyolojik kapaklar olarak adlandırılır. Mekanik kapaklarındezavantajı ömür boyu Kumadin adı verilen kan inceltici-sulandırıcı bir ilacın kullanılması gerekliliğidir.Kumadin doğru kullanılmadığı takdirde son derece tehlikeli bir ilaçtır. Öte yandan biyolojik kapaklar ise uzun dönem kumadin kullanımına gerek duymazlar. Doalyısıyla büyük bir avantaja sahiptirler. Öte yandan en büyük dezavantajları mekanik kapaklara oranla daha kısa süreli olmalarıdır. Son yıllarda gelişmelere paralel bu kapakların ömrü 15 yıla kadar çıkmıştır.

        Dikişsiz kapak olarak bahsettiğiniz kapaklar hakkında bilgi verir misiniz?

        Dikişsiz kapaklar aslında biyolojik kapaklardır. Bu kapaklar bir stent kafes üzerine yerletirilir ve özel bir aparatla hastalıklı aort kapağı çıkarıldıktan sonra onun yerine yerleştirilir. Stent kafes kapağın istediğimiz pozisyonda durmasını sağlar. Kapağı kalbe tutturmak için dikiş atmaya gerek kalmaz. Buda ameliyatın hem daha kısa sürmesini hemde ufak kesiden yapılmasına olanak tanır.

        Peki, ufak kesilerle yapılan ameliyatların sonuçları nasıl?

        Öncelikle şunu belirtmek isterimki ufak kesiden ameliyat her hasta için uygun değildir. Dolayısıyla her hasta kendi içerisinde değerlendirilmeli ve uygunsa bu yöntem uygulanmalıdır.Aksi takdirde hasta bu işlemden zarar görebilir. Öte yandan uygun hastalara uygulandığında ufak kesi, daha az kanama ve solunum problemine yol açar ve özellikle yaşlı hastalarda yara iyileşmesi daha çabuk olur.

        Klasik cerrahi teknikte göğüs kemiği tümüyle kesilerek aort kapağı değiştirilir. Mini Aort kapak değişiminde ise göğüs kemiği üstten 5-6 cm lik ufak bir kesi ile açılır ve ameliyat bu ufak insizyondan gerçekleştirilir. Bu teknik hastaların daha kısa sürede normal hayata dönmelerini sağlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ