Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Zayıflamanın yolları
        1

        Yavaş yavaş güneş yüzünü göstermeye başladı. Kışın kalın giysiler ardında saklanan kilolarınızdan kurtulmanın tam zamanı!
        Bütün kış ısınmak için hem kalın giysiler giydik hem de kalorisi yüksek besinler tükettik.

        2

        Kışın kalın kıyafetlerin içinde eğer kilo aldıysak bunu saklayabildik. Ama havaların ısınmasıyla birlikte daha ince kıyafetler giymeye başlayınca ne olacak? O yüzden şimdiden kilo vermenin yollarını aramaya başladık... Kimisi bu işi yapmak için daha erken davranacak kimisi de daha kısa sürede sonuç almanın yollarını araştıracak.

        3

        Kısa sürede kilo kaybetmek için sağlıksız yöntemlere başvurmanın ileride başka sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Çelik, ideal kiloya ulaşmak için nasıl bir yol izlenmesi konusunda bilgi verdi:

        4

        KİLO VERMEK İÇİN YETERLİ ZAMAN AYIRIN!

        Havalar tam ısınmaya başlamadan aldığınız fazla kilolardan kurtulmak için erken davranın. Böylece istediğiniz hedefe ulaşmak için önünüzde yeterli zamanınız olacaktır. Amaç kısa zamanda kilo kaybı değil verilen kiloları geri almamaktır. Buna ulaşmak için emek vermek ve yeterli zaman ayırmak gerekir.

        5

        Haftada 0,5-1kg. kilo kaybı ideal olanıdır. Burada önemli olan kaybedilen kilonun vücuttaki yağ kitlesinden olmasıdır. Bunun için bu işe zaman ayırmak ve acele etmemek gerekir. Unutulmaması gereken önemli nokta; hızlı verilen kilo hızlı bir şekilde ve daha fazlasıyla geri alınacaktır.

        6

        KARARLI OLUN

        Her hafta başı diyete başlanır ama bir türlü sonu gelmez. Öncelikle bunu ortadan kaldırmak lazım. Çünkü; diyet yaparken gerçekten her işte olduğu gibi kararlı olmak şart. Kilo verebileceğinize önce kendiniz inanın.

        7

        DİYET YAPTIĞINIZI ETRAFINIZDAKİ KİŞİLERE SÖYLEMEYİN

        Diyet yapmaya başladığınızı etrafınızdaki kişilere söylemeyin. Sizi yoldan çıkartmak isteyenler ya da yaptığınız diyet hakkında ilginç yorumda bulunanlar olacaktır. Unutmayın herkesin “Diyet Yapmak” konusunda değişik bilgileri vardır. Genelde bu bilgilerin doğruluğuna kuşku ile bakmak gerekir.

        8

        DİYETE BAŞLAMADAN ÖNCE DOKTOR KONTROLÜNDEN GEÇİN!

        Kilo almada ya da kilo vermekte zorluk çekmenin altında kimi zaman bir sağlık sorunu olabilir. Bu sebeple diyete başlamadan mutlaka doktor kontrolünden geçmek gerekir. Eğer bir ilaç kullanmanız gerekecekse bunu size yalnızca doktorunuz söylemelidir. Kilo kaybı için kulaktan dolma bilgiler ile ilaç kullanımı başka sağlık sorunlara zemin hazırlayabilir.

        9

        DİYETİSYENE BAŞVURUN!

        Doktor kontrolü tamam, sıra bir diyetisyene gitmeye geldi. Aman dikkat gittiğiniz kişinin bir diyetisyen olduğundan emin olun. Çünkü yapılacak yanlış bir beslenme planı ileride size daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Sırada diyetisyen tarafından kişiye özel bir beslenme planı düzenlenmesine geldi. “Kişiye özel “ne demek diye sorarsanız; cinsiyet, yaş, sağlık ve fiziksel aktivite durumuna göre beslenmenin düzenlenmesidir.

        10

        PES ETMEYİN

        Diyet yaparken dönem dönem kilo kaybı yavaşlayabilir ya da durabilir. Bu durumda yapılacak en doğru şey pes etmeden diyetinize devam etmektir.

        11

        DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMAYI İHMAL ETMEYİN

        Diyetiniz yaparken ek olarak yapılacak en iyi şey düzenli bir egzersiz programı uygulamak olacaktır. Bunun için de uzmanından yardım almak en doğrusudur.

        12

        DİYET YAPARKEN BAZI ÖNERİLER;

        Diyetisyeninizin kontrolü dışında tartılmayınız. Kilonuz başka bir tartıda farklı çıkabilir ve bu durum sizin motivasyonunuzu olumsuz yönde etkileyebilir. Diyet yaparken amaç vücut yağ kitlesinden kayıp olmasıdır. Bunun için kesinlikle size verilen programdaki besinlerin miktarını azaltmayın.

        13

        Diyet yaparken hep olumlu düşünmek gerekir, özellikle kilo kaybının az olduğu durumlarda. Gözünüze az görünen kilo kaybını “o kiloyu almışta olabilirdim” diye düşünün. Kilo verip giymek istediğiniz bir kıfayet varsa arada bir çıkarıp ona bakın. Diyetinize devam etmek için motivasyonunuz artacaktır.

        14

        İdeal kiloda olduğunuz eski bir resminizi bulup sürekli görebileceğiniz bir yere yerleştirin ve gece yatarken kendinizi o kiloda düşünüp yatın. Diyet yaparken bir öğün ya da bir gün diyetinizin dışına çıkmış olabilirsiniz. Böyle bu durumda en iyi davranış şekli hiçbir şey olamamış gibi kaldığınız yerden diyetinize devam etmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ