Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Türk kadınının bacağı gövdesine göre kısa

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Geçmişte kalın bacakların çözümü olmadığı düşünülüyor, yapılan uygulamalardan istenilen sonuç alınamıyordu. Özellikle kas kalınlığına bağlı olan sorunlar çözümü en zor olanlardı. “Bu durum günümüzde sorun olmaktan çıktı” diyen Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar, artık bacak kalınlığına yol açan nedenlerin kas ya da yağ olmasının fark etmediğini, bu sorunu çözmenin her durumda mümkün olduğunu söylüyor. Sorunun çözümü olduğunu bilmeyen çok sayıda kişiyse kalın bacaklarıyla yaşamaya devam ediyor.

        YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

        Kalın bacaklı olmanın yaşam kalitesini düşürdüğü belirtiliyor. Bu kişiler istedikleri çizme, bot, etek ya da elbiseyi giyemiyorlar ve bacakların görüleceği ortamlardan (havuz, deniz, vb) kaçınıp çoğunlukla pantolon giymeyi tercih ediyorlar. Giyim sorunuyla kariyer konusunda da karşılaşılıyor. Pek çok iş için etek giyilmesinin tercih edilmesi, bu sorunu yaşayan kişiler için önemli problem haline geliyor. Prof. Dr. Ahmet Karacalar’a göre bu kişiler karşı cinsle iletişim kurmakta da zorluk çekiyor ve bu sorunu utanılacak bir sır gibi görüp saklama stresi içinde oluyor. Karacalar “Gardırobu etekdolu olduğu halde hiç etek giymeyen hastalar tanıyorum” diyor.

        HER 10 KADINDAN 2’SİNDE VAR

        Türkiye’de kalın bacaklı kadın oranıyla ilgili yapılan bir çalışma olmamakla birlikte, her 10 kadından 2’sinde bu sorunun varlığını gözlemlediğini söyleyen Prof. Dr. Karacalar, “Bunların çoğu ‘ipohipertrofi’ olarak bilinen bacak yağlanmasından, bazılarıysa ‘lipödem’ olarak bilinen ağrılı bacak yağlanmasından kaynaklanıyor” diyor. Bazı kalın bacaklarda kasa bağlı (Ronaldo bacağı) bazılarındaysa flebolenfödem olarak bilinen toplardamar yetmezliği kaynaklı ödem oluşuyor.

        BACAKLARDA EN SIK KARŞILAŞILAN PROBLEMLER

        * Parantez bacak (Topuklar birbirine değerek ayakta durulduğu zaman bacakların parantez şeklini alarak birbirinden uzaklaşması durumu.)

        * X bacak (Bacakların X harfine benzer bir şekilde orta hattan uzaklaşması.)

        * Asimetrik bacak (Bir bacağın diğerinden daha kalın, daha ince ya da daha çarpık olması.)

        * İnce bacak (Bacak kalınlığının 32 cm’nin altında olması) ya da kalın bacak (bacak kalınlığının 36 cm’nin üzerinde olması.)

        * Kalın ayak bilekleri ya da çirkin diz kapakları.

        * Çocuk felcine bağlı bacak şekil bozukluğu ile ağrılı yağlanma olarak bilinen lipödem.

        HANGİ SORUNDA HANGİ TEKNİK

        Parentez bacak: Silikon, hücre enjeksiyonu (yağ hücresi ve kök hücre), superdry liposuction.

        Bacak inceltme: kas tıraşlama, mikronörotomi, superdry liposuction, vaser 4D,üç dalga boylu lazer lipoliz, botoks.

        Bacak kalınlaştırma: Silikon ve hücre enjeksiyonu.

        X bacak: Hücre enjeksiyonu (yağ hücresi ve kök hücre), superdry liposuction.

        AŞIRI YAĞLANMA SENDROMU

        Lipödem, bacakların anormal yağ tutmasıyla karakterli genetik geçiş gösteren bir sorun olarak tanımlanıyor. Bu kişilerde genetik soruna bağlı östrojen hormonu dengesizliği bacaklarda yağ birikimine neden oluyor. Bacak duyu sinirlerinin etkilenmesi deeklenince ağrı ve acı yaşanıyor. Toplardamarlarda da problem yaşanıyor ve hastalarda kolay morarma, şişme, bastırınca acıma, hareket kısıtlılığı ve deride soğukluk da görülüyor. Yüksek resolution ultrason, MR ve lenfosintigrafi başlıca tanı yöntemleriarasında bulunuyor. Lenf yollarıyla ilgili bir rahatsızlık olmamasına rağmen sıklıkla lenf akımında bozulma görülüyor. MR’da lipödem görülen kişilerde yağ tabakasının çok yoğun ve belirgin olduğuna dikkat çekiliyor.

        EN ŞANSLI IRK SLAV IRKI

        Türk kadınının bacak yapısının gövdesine göre kısa olması sık karşılaşılan bir sorun olarak dikkat çekiyor. Özellikle D vitamini eksikliğine bağlı parantez ya da çarpık bacak şekli de ülkemizde avrupa ülkelerine göre daha fazla görülüyor. Bacakyapısı ve uzunluğu anlamında en şanslı ırk ise Slav ırkı. Prof. Dr. Ahmet Karacalar, son zamanlarda bacak gövde oranı endeksinin de çekicilik kriterleri arasına girdiğini ve eskiden temel kriter belkalça oranıyken, artık bunun değiştiğini söylüyor.

        BACAK ESTETİĞİNDE BÜTÜNSEL YAKLAŞIM

        İdeal bacak şekli ve oranı için ayak bileğinden popoya kadar olan bölümün dikkate alınması gerekiyor. Bacak inceltme isteyen bir hastanın önceliği etek estetiğine vermesi başlangıç için doğru olsa da üst bölümün kalın, alt bölümün ince olması halinde denge bozulabiliyor. Alt ve üst bacak bütünsel olarak ele alınıp inceltildiğinde güzel oranlar elde ediliyor. Kılcal damar ya da çatlaklar için iyileştirme yapılması ‘bütüncül estetik’ olarak adlandırılıyor. Tüm bunların yapılması halinde son aşama ‘dinamik estetik’ oluyor. Uzun yıllar bacaklarını gizlemiş kişiler estetik işlemlerden sonra etek giyme kültürü oturmadığı için bacaklarının güzelliğini sergilemekte sıkıntı yaşayabiliyor. Prof. Dr. Karacalar, “Bacak estetiği yaptığımız hastalara işlemden kısa süre sonra etek giymeyi ve bu giysiyi taşımayı öğrenmeyi öneriyoruz” diyor.

        EN KOLAY UYGULAMA HÜCRE ENJEKSİYONU

        Bacaklarla ilgili sorunların en kolay çözümünün kansız ve dikişsiz hücre enjeksiyonuyla yapılan işlemler olduğu belirtiliyor.

        ERKEKLERDE BACAK ESTETİĞİ YAPTIRIYOR

        Son zamanlarda erkek hastalar arasında da bacak estetiğine talebin arttığı belirtiliyor. İnce baldır, çocuk felcine bağlı bacak estetiği sorunları, uzun süre alçıya bağlı incelmeler, parantez bacak en sık karşılaşılan sorunlar arasında bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ