Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İzmir'de doğuştan ellerinde sadece bir parmak olan Ramazan Fidan ellerine kavuştu!

        Doğuştan her iki eli de sadece bir parmaktan ibaret olan Ramazan Fidan (10), geçirdiği ameliyatla eline kavuştu. Ramazan'ın sol ayağında ayakkabı giymesine engel olan parmağı alınarak, sol eline nakledildi. Ameliyatın üzerinden sadece 10 gün geçmesine rağmen Ramazan artık sargı bezini tutabiliyor.

        DHA'nın haberine göre; İzmir'in Konak İlçesi'ne bağlı Çimentepe mahallesinde yaşayan 10 yaşındaki Ramazan Fidan, fiziksel gelişim bozukluğu ile dünyaya geldi. İki eli sadece bir parmaktan ibaret olan Ramazan'ın ayaklarında da şekil bozukluğu var. Kadifekale Zübeyde Hanım İlkokulu'na giden Ramazan bu yıl 4. sınıfa geçti. Ramazan'ın bütün günlük ihtiyaçlarını gidermesine ailesi yardımcı oluyor. Ev hanımı olan annesi Sevim Fidan (35) her teneffüste okula giderek Ramazan'ın ihtiyaçlarını karşılıyor. Tekstil işi ile uğraşan babası Abdurrahim Fidan (36) oğlunu tedavi umuduyla İzmir'deki neredeyse bütün hastanelere götürmüş ancak olumlu cevap alamamış. Ablası Türkan (11) ve kardeşi Rabia'da (4) herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan Ramazan için ailesi seferber oldu. Yaklaşık 5 yıl önce başvurdukları bir el mikro cerrahının ameliyat için 35 bin lira istemesi üzerine çok da umutları kalmadı.

        REKLAM

        "ÖMRÜMÜZE ÖMÜR KATTI"

        Son olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yapılan başvuru ile Ramazan ve ailesinin hayatı değişti. Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Erhan Sönmez'in ameliyatı yapabileceğini söylemesi üzerine aile için yeni bir umut ışığı doğdu.

        Haberi aldığında yeniden doğmuş gibi hissettiğini belirten anne Sevim Fidan, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Çok mutlu olduklarını belirten Sevim Fidan, "Oğlum, yemeğini yiyemiyor, üstünü düzeltemiyordu, tuvalete gidemiyordu. Her tenefüste okula gidiyordum. Öğretmeni yardımcı oluyordu. İzmir'deki neredeyse bütün hastaneleri dolaştım. En son buraya yönlendirildik. Erhan Bey'den Allah razı olsun. Gelir gelmez oğlumu öyle bir sahiplendi ki anlatamam. Çok mutlu oldum. Bize çok yardımcı oldu. Bütün hastanelerden olumsuz cevap alıyorduk. Erhan Bey ömrümüze ömür kattı. Yeniden doğdum gibi hissettim. Çok mutlu oldum. Nasıl sevindiğimi anlatamam. Hala da inanamıyorum. En güzel şey kalemini tutabilecek olması, defterini, çantasını açabilmesi, yemeğini yiyebilmesi. Ne bize ne de hiç kimseye muhtaç olmaması çok güzel. Doktor beye nasıl teşekkür edebileceğimi bilemiyorum" diye konuştu.

        REKLAM

        "ARTIK ELİMLE YEMEK YİYEBİLİRİM"

        Ameliyat sonrasında eline kavuşan küçük Ramazan ise "Artık elimle yemek yiyebilirim, ödevlerimi yapabilirim. Kapıların kilitlerini açabilirim. Büt ün ihtiyaçlarım için annem, ablam ve babamdan yardım alıyordum. Okulda düştüğümde arkadaşlarım yardımcı oluyordu. Artık kendi işlerimi kendim yapabilirim. Oyunlarımı oynayabilirim" dedi. Ramazan'ın durumu hakkında bilgi veren Doç. Dr. Erhan Sönmez, ailenin yaklaşık 1 ay önce hastaneye başvurduğunu belirterek, "Daha önce bir çok hastaneye başvurduklarını fayda bulamadıkları için en son bize geldiğini söylediler. Her iki elinde de doğuştan muhtemelen baş parmak olduğunu düşündüğümüz 1 tane parmağı mevcut. Ön kolunda da bir takım anomalileri var. Dolayısıyla her iki elinde de tek parmak olduğu için Ramazan günlük aktivitelerini anne babasından yardım alarak yapabiliyordu" dedi.

        "KEŞFEDEREK AMELİYAT YAPTIK"

        Daha önce benzer ameliyatlar yaptıklarını ancak bu derece deformasyon içerenini ilk defa yaptıklarını belirten Sönmez, "Ayaklarını muayene ettiğimde ayak yapısının normal olmadığını, sol ayağında baş parmağının daha kısa ve dışarıya doğru olduğunu gördüm. Bu parmak ayağını kullanırken ve ayakkabı giyerken Ramazan'a zorluk çıkartıyordu, alınması gerekiyordu. Ailesine bu parmağı alıp eline nakletmeyi önerdik, ameliyat sürecini ve risklerini anlattık. Hem tetkiklerini gerçekleştirdik hem de düşünmeleri için zaman verdik. Ailenin kabul etmesiyle 10 gün önce ameliyatını gerçekleştirdik. Uzun ve meşakatli bir ameliyattı yaklaşık 10 saat sürdü. Daha önceki ameliyatlara göre farklı bir ameliyattı. Biz normal anatomiyi biliriz, damarların, sinirlerin, tendonların yerini biliriz. Ama Ramazan'ın kendine has bir anatomisi var, her şey farklı. Keşfederek ameliyatı yaptık. Artık Ramazan sargı bezini tutarak kaldırabiliyor. Kısa süre içinde fizik tedavi ile daha iyi sonuçlar bekliyoruz" diye konuştu.

        Sönmez, sol eli için fizik tedavi süreci başlatacakları Ramazan'ın sağ kolunda dirseğini açamama problemi olduğunu, bu sorunu giderdikten sonra, sağ eli için de aynı ameliyatı yapmayı düşündüklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ