Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Dişleri çürükten nasıl korumalıyız?

        Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde daha sık görünen diş çürüklerine karşı, şekerli gıdaların tükürük salgısının daha fazla olduğu ana öğünlerde tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bu sayede dişlerin üzerindeki kalıntıların daha kolay temizlenerek diş çürüklerinin azaltılabileceği belirtiliyor.

        Diş sağlığı için zararlı olarak nitelendirilen şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenmeyen maddelerin tamamen kesmek değil, belirli bir düzen içerisinde tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, sonrasında da diş temizliği yapılarak çürüklerin önlenebileceği uyarısında bulunuyor.

        Kayseri Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde diş çürüklerinin eskiye oranla daha fazla görüldüğünü, bunun en büyük nedenin de beslenme alışkanlıklarının değişmesi olduğunu söyledi.

        Çetinkara, hazır gıda sektöründeki gelişmeyle asitli, şekerli ve dişler üzerine yapışma özelliği bulunan ve kolay temizlenemeyen gıdaların tüketiminin arttığını kaydetti.

        Çetinkara, "Bisküvi, şeker, çikolata, kola gibi her an elimizin altında olan bu gıdalar, dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan maddeler içerdikleri için diş çürüğü artışının başta gelen nedenleri arasında yer alıyor. Bu gıdaları tamamen kesmek yerine tükürük salgısının fazla olduğu ana öğünlerde tüketilmesi halinde çürükler azaltılabilir. Sağlıklı güzel diş ve dişetleri için öğün aralarında da abur-cuburla değil elma, havuç gibi iyi yıkanmış taze meyve ve sebze ile beslenilmesi gerekiyor." dedi.

        Çürüğü engellemenin başka bir yolunun da dişlerin çürüğe karşı direncini arttırmak olduğu ifade eden Çetinkara, diş yüzeylerine diş hekimleri tarafından flour uygulanmasıyla dişlerin daha dirençli hale getirilebileceğini vurguladı. Flour elementinin uygun dozda ve sürekli olarak ağız ortamında bulunmasının diş çürüğü oluşumu engelleyeceğini anlatan Çetinkara, özellikle başlangıç halindeki diş çürüklerinde diş minesinden kaybolan minerallerin tekrar kazanılmasını ve hasar görmüş diş dokusunun güncellenmesini sağladığını dile getirdi.

        Çocuklarda ilk kalıcı dişlerin 6 yaşında sürmeye başladığını hatırlatan Çetinkara, "6-12 yaşları arasında süt dişleri sallanır ve alttan gelen kalıcı dişler onların yerini alır. Ağız ve diş sağlığı insanın tüm yaşamı boyunca önemli olmakla beraber 6-12 yaş arası daimi dişler ağızda yerini aldığından bu dönem daha fazla önem kazanıyor." diye konuştu.

        Ağız ve diş sağlığı konusunda sahte diş hekimlerinin de zaman çıktığını ve bu konuda vatandaşların dikkatli olmasını isteyen Çetinkara, bu tür kişilerle karşılaşılması halinde mutlaka İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirilmesi gerektiğini aktardı.

        Cihan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ