Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Migren iş hayatını da tehdit ediyor

        Ülkemizde uygun ve etkili migren tedavisinin migren hastalarının iş hayatlarına ve ekonomiye olan olumsuz etkileri, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana BilimDalı uzman ve öğretim üyelerinden Prof. Dr.Mehmet Zarifoğlu, Doç. Dr. Necdet Karlı ve Dr. Çiğdem Şen’in gerçekleştirdikleri bir çalışmayla ortaya çıkarıldı ve çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

        Çalışmada Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul çalışanlarında yapılan migren taramasında uygun bulunan ve araştırmaya katılmayı kabul edenler araştırmaya alındı. Hastalara 3 ay boyunca önce baş ağrısı günlükleri verildi, ardından 2 aylık tedavileri düzenlendi, son 3 ayda da değişiklikleri izlendi. Sonuçta da iş yaşamıyla ilgili çarpıcı rakamlara ulaşıldı.

        Tedavi öncesinde, bir migren hastası işe ayda 4.2 gün baş ağrısı çekerek giderken, tedavi döneminde oranın üçte bire düştüğü görüldü. Bu dönemide hastaların baş ağrısı olsa bile şiddetinin öncekilere göre belirgin şekilde azaldığı dikkat çekti.

        İzin almalar azaldı

        Baş ağrısı sıklığındaki düşüş, çalışanların işten bu gerekçeyle izin almalarını yıllık beşte bir oranında azalttı. Etkili ve uygun tedavide migrenin neden olduğu ekonomik kayıp, kişi başına yıllık ortalama 40 günden 3 güne indi.

        Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri de migren hastalarının baş ağrıları için kullandıkları ilaç sayısının aylık ortalama 5.9’dan 2’ye düşmesiydi.

        GAZETE HABERTURK - CEYDA ERENOĞLU

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ