Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Böbreğiyle can verdi!

        Uzun yıllar böbrek yetmezliği tedavisi gören İsmail Dilsiz'e (63), doktorları hastalığının ilerlemesiyle diyalize girmesi gerektiğini bildirdi.

        KKTC'de yaşayan öğretmen kızı Dilara Topukçu (40), yıllardır özlemini duyduğu ve rahatsızlığı nedeniyle sağlığından endişe ettiği babasının diyalize bağlı yaşamasını istemediği için bir böbreğini Dilsiz'e bağışlama kararı aldı.

        Bu kararını eşi ve ailesiyle paylaşan Topukçu, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:

        ''Babam beni ve erkek kardeşimi büyük fedakarlıklarla büyüttü. KKTC'de yaşadığım için uzun yıllar uzak kaldığım ailem için bir şeyler yapmak istedim. Bir an bile tereddüt etmeden böbreğimin birini babama verme kararı aldım. Eşim doktor olduğu için bunun sağlığım açısından bir sakıncası olmadığını söyledi. Daha sonra kararımı kızlarıma ve anneme açtım. Annemi ilk başta ikna etmek çok zor oldu. Ama sonunda benim bir zarar görmeyeceğimi anlayınca ikna oldu. Babam böbreğimi kabul etmekle bana büyük bir mutluluk bağışladı. Artık yeni bir böbrekle yeni bir hayata başlayacak.''

        Sağlıklı kişilere, ''Öldükten sonra organlarını bağışlamaları'' çağrısında bulunan Topukçu, çok sayıda organ bekleyen kişi bulunduğunu, organ bağışının bu kişilere yapılacak en büyük iyilik olduğunu ifade etti.

        Prof. Dr. Sadık Ersöz ve ekibinin yaptığı nakille diyalize girmekten kurtulan eski sağlıkçı İsmail Dilsiz de, kızının böbreğiyle yeniden hayata tutunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, ''Bu nakille yeniden doğdum. Kızıma minnettarım'' dedi.

        Kızının kararıyla çok duygulandığını ve uzun süre ağladığını anlatan Dilsiz, ''Organ bağışı mutlaka artmalı. Çünkü bir organla yeni bir hayat bağışlıyorsunuz'' diye konuştu.

        Dilsiz, herkese organlarını bağışlamaları çağrısında bulundu.

        -BİR SÜRE SONRA DİYALİZ KAÇINILMAZ OLUYOR-

        Böbrekler kendi başlarına işlevlerini göremediği zaman kandaki artık maddelerin atılması için kullanılan yapay bir araç olan diyaliz, akut böbrek yetmezliğinde geçici bir önlem olarak kullanılıyor.

        Diyalizle kandaki artıkların genel durumu bozucu ve sonuçta öldürücü bir şekilde birikmesini önlenirken aynı zamanda işlevlerini yerine getirebilmesi için böbreklere iyileşme süresi tanınıyor.

        Diyaliz, ayrıca kronik hastalık nedeniyle bunların tamamen gereksiz olduğu açıkça ortaya çıktığı zaman tamamıyla böbreklerin yerini de tutabiliyor.

        Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık mümkün olduğunca uzun bir süreyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor, ancak yararları riskinden daha ağır bastığı zaman diyaliz tedavisine geçiliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ