Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Çift el naklinde başarı!

        ABD'nin Boston kentinde elleri ve ayakları olmayan bir yetişkine çift el nakli yapıldı.

        Yaklaşık 40 kişilik bir ekibin katıldığı 12 saatlik ameliyatla yeni ellerine kavuşan 65 yaşındaki Richard Mangino, yaptığı basın toplantısında mutluluğunu dile getirerek, artık kahve hazırlamak ya da giyinmek gibi günlük işleri yapmanın kendisi için bir ''mucize'' olmayacağını söyledi.

        Yeni ellerine yavaş yavaş alıştığını kaydeden Mangino, torunlarının yüzüne dokunabilmek ve onlarla top oynayabilmek için bir an önce dokunma yetisine kavuşmayı umduğunu da belirtti.

        Mangino, 2002 yılında geçirdiği kan zehirlenmesi sonucunda kollarının dirseklerinden aşağıda kalan bölümünü ve dizlerinden itibaren bacaklarını kaybetmişti.

        Uzmanlar, Boston'daki ameliyat sırasında Mangino'ya deri, tendon, kas, bağ dokusu, kemik ve damar nakli yapıldığını kaydetti.

        Ameliyattan birkaç gün sonra parmaklarını hareket ettirmeye başlayan Mangino'nun gelişimi büyük bir başarı olarak nitelendirilirken, hastanın dokunma hissini göreceği terapi seansları sayesinde 6 ila 9 aylık bir zaman diliminde yeniden kazanmasının beklendiği belirtildi.

        Ameliyatın gerçekleştirildiği Harvard Tıp Fakültesi araştırma hastanesi Brigham and Women's, daha önce de benzer bir çift el nakli operasyonuna ev sahipliği yapmıştı.

        Geçen Mayıs ayında, şempanze saldırısı sonucu yüzünden ve ellerinden ağır şekilde yaralanan Charla Nash'e tüm yüz ve çift el nakli yapılmıştı. Nakillerin başarıyla sonuçlandığı açıklansa da Nash'in el nakli zatürreden kaynaklanan komplikasyonlar yüzünden başarısız olmuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ