Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Kansere karşı ''çekişge zeytin'' önerisi

        75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Özgür Gülhan, taze yeşil zeytinin kırılarak suda tatlandırılmasıyla elde edilen ''çekişge zeytinin'' meme ve bağırsak kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünden korunmaya yardımcı olduğunu bildirdi.

        Taze yeşil zeytinin kırılarak suda tatlandırılmasıyla elde edilen ve ''çekişge zeytin'' olarak anılan zeytin, sofralardaki yerini almaya başladı. Uzmanlar, bu zeytinin faydalarına dikkat çekiyor.

        75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Özgür Gülhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Yöresel bir lezzet olan çekişge zeytinin tüketilmesi, meme ve bağırsak kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünden korunmaya yardımcıdır'' dedi.

        Zeytinin besleyici değeri yüksek bir besin olduğuna dikkati çeken Gülhan, çekişge zeytinde bulunana oleik asidin yaşlanmayı önleyici etkisi olduğunu, yaşlanmanın etkilerini azalttığını ifade etti.

        ''YIL BOYU SOFRALARIN BAŞ TACI"

        Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise zeytin hasadı başlamadan önce yeşil zeytinlerin bir dizi işlemden geçirilerek tatlanmaya bırakıldığını anlatarak, ''Hazır hale geldikten sonra yıl boyu sofraların baş tacıdır. Yöremizde çekişge, zeytinciliğin oluştuğu ilk yıllardan itibaren bilinmesi nedeniyle ata geleneği sayılır'' diye konuştu.

        Yeşil zeytini hem tazeliği hem de besin değerinin yüksek olması nedeniyle geleneksel zeytin olarak nitelendirdiklerini kaydeden Atıcı, dayanıklılığı açısından dağlık ve yamaç zeytinliklerinden toplanması gerektiğini bildirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ