Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Kök hücre ile hayata tutundu

        Türkiye’nin Sağlık Bakanlığı onaylı kök hücre aşılaması yöntemiyle ince bağırsak nakli yapan tek merkezi olan İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Transplantasyon (Organ Nakli) Ekibi, Op.Dr. Cezmi Ersöz başkanlığında gerçekleştirdikleri ameliyatla tekstil işçisi Ali Çelik’i yeniden yaşama döndürdü.

        İstanbul’da yaşayan 1974 Sinop doğumlu Ali Çelik, karın ağrısı şikayetiyle gittiği Kartal Devlet Hastanesi’nde ameliyata alındı. Ameliyatta ince bağırsağı besleyen damarın tıkalı olduğu ve tüm ince bağırsakların kangrenleştiği fark edildi. Bunun üzerine ince bağırsağın sadece 15 santimi kalacak şekilde alındı. Daha sonra Ali Çelik’e ince bağırsak yetmezliği tanısı kondu ve doktorlar Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Birimi ile irtibata geçti. İstanbul’a giden Op.Dr. Cezmi Ersöz ve ekibi, hasta Ali Çelik’ten kök hücre aldı ve bunu Trabzon’daki İleri Tetkik Enstitüsü’ne gönderdi.

        Hücreler Trabzon’da ayrıştırılarak hazır hale getirildi, hasta Çelik de İzmir’e getirildi. Ulusal Organ Nakli’ni haber veren Cezmi Ersöz, ince bağırsağa ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

        Uşak’ta trafik kazası geçirince yaşamını yitiren bir vatandaşın ailesi yakınlarının organlarını bağışlayınca Ali Çelik için umut doğdu. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli ekibi, ince bağırsağı almaya gitti. Hasta Ali Çelik de ameliyat için hazırlandı. Trabzon’daki hazır durumda tutulan kök hücreler de İzmir’e getirildi. İçinde kardiyolog, gastroenterolog, nefrologların bulunduğu Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Transplantasyon Ekibi Başkanı Op.Dr. Cezmi Karaca, Op. Dr. Sait Murat Doğan, Op.Dr.Cem Tuğmen, Op. Dr. Mustafa Ölmez, Op. Dr. Eyüp Kebapçı ve Op.Dr.Selçuk Kılınç, Doç. Dr. Önder Yavaşça, Uzman Doktor Maşallah Baran ile Uzman Doktor Coşkun Yıldız’dan oluşan ekip, Ali Çelik’e kök hücre aşılaması yöntemiyle ince bağırsak nakli yaptı.

        Op. Dr. Cezmi Ersöz, kök hücre aşılaması yöntemiyle ince bağırsak naklini gerçekleştiren Türkiye’deki tek merkez olduklarını, literatürü taradıklarında da kendileri dışında kimseye rastlamadıklarını söyledi.

        Hastadan kök hücre alınıp Trabzon’a gönderildiğini anlatan Op. Dr. Cezmi Ersöz, şöyle konuştu: "Orada ileri teknoloji enstitüsünde bir takım hücreleri ayrıştırılarak hazır hale getirildi ve sonra hastayı İstanbul’dan kendi hastanemize aldık. Ameliyat esnasında bağışlanan ince bağırsak hastaya takıldıktan sonra damarından atar damarından da hazırlanmış olan kök hücreler verildi.”

        DOKTORLARA TEŞEKKÜR ETTİ

        Tekrar yaşama döndüğünü belirten ve günden güne iyileşen hasta Ali Çelik de, şunları söyledi: “Buradaki doktorlarıma teşekkür ediyorum, o kadar iyi davranıyorlar ki. Saat başı geliyor arayıp soruyorlar. Şu an burada olmayabilirdim. Ameliyat olmasaydım, en fazla bir yıl yaşayacaktım. İnce bağırsak çok önemliymiş çünkü. Hocalarımız sayesinde hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Allah razı olsun onlardan. Şu an sağlıklıyım çok şükür. Ameliyattan bu yana sancım yok. Yeniden doğmuş gibiyim, mutluyum. Üç çocuğum var. Ameliyat öncesinde de sonrasında da hiç korkmadım. Ameliyat sonrası fotoğraflarımı çekin hemen çocuklara gönderelim dedim.”

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ