Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Topuk kanıyla teşhis hayat kurtardı

        Lütfi ERDOĞAN / ANKARA

        Türkiye'de, bebeklerin topuk kanı uygulaması 1987 yılında başladı. Alınan topuk kanlarıyla fiziksel büyümeyi engelleyen 'konjenital hipotiroidi' ve zeka sorunları yaratan 'fenilketonüri' (PKU) hastalıklarının teşhisini sağlıyor.

        2011'de doğan 1 milyon 266 bin 785 bebeğin topuk kanları incelemeye alınarak hastalık riski taşıyan 154 bebek için tedavi uygulandı. Erken teşhis sayesinde 2011'de 154, 2012'deyse 300 minikte bu iki hastalık teşhisi yapıldı.

        BEBEKLER İŞARETLENİYOR

        Her aşaması büyük bir titizlikle yürütülen projenin uygulama süreci ise şöyle işliyor: "Bebeklerden alınan kan, sağlık müdürlüklerinde toplanıyor. Haftada bir kez İstanbul ve Ankara'daki Refik Saydam Hıfzıssıhha merkezlerine gönderilen numuneler, kimlik bilgileriyle birlikte bilgisayara kaydediliyor. Laboratuvar incelemelerinin ardından hastalık riski taşıyan bebekler işaretleniyor. 15 gün içinde il sağlık müdürlükleri, bu bebeklerin anne-babalarını telefonla arayarak bilgilendiriyor. Ardından da basit ilaç tedavilerine başlanıyor."

        GÜNDE 10 BİN KAN ÖRNEĞİ

        Günde ortalama 10 bin kan örneğinin bulgularını ortaya koyan ekip, 1 milyon 279 bin kanı titiz biçimde incelemeye alıyor. 81 ilden İstanbul ve Ankara'ya gelen topuk kanları incelenirken, kuşku belirince yılda yaklaşık 10 bin bebekten ikinci kez kan isteniyor.

        Cücelik ve zeka geriliği tiroid hormonlarının yeterince salgılanmaması sonucu çocuklarda ortaya çıkıyor. Topuk kanıyla tiroid hormonu eksikliği belirlenebiliyor. Tedavisinde tiroid hormonu eksik olan bebeklere ağızdan tiroid hormonu veriliyor. Bu ilaç eczanelerde 1-2 TL'ye satılıyor. Topuk kanıyla saptanan öteki hastalık 'Fenilketonüri' sözkonusu olunca, özel diyetler yapılıyor, zeka geriliğinin önüne geçiliyor.

        FENİLKETONÜRİ (PKU) ve NEDİR?

        Aile geçişli metabolik bir hastalık olan Fenilketonüri, bir tür protein allerjisi. PKU'lular, çok özel diyetler yapmak zorundalar. Aksi halde, çocuğun gelişmekte olan beyninin hasar görmesi ve ileri derecede zihinsel özürlü olması kaçınılmaz.

        Konjenital Hipotiroidi ise, hormonal

        Teşhis edilen bebek sayısı

        2007: 400

        2008: 246

        2009: 202

        2010: 200

        2011: 154

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ