Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık

        Türkiye'de kanser tedavisi için kullanılan bazı ilaçların temin edilememesi vatandaşı zor durumda bırakıyor. Sağlık Bakanlığı, çok sayıda kanser hastasının beklediği ve piyasada bulunamayan ilaçlarla ilgili önemli bir düzenleme yapacak. Bakanlık, fiyat düşüklüğü nedeniyle üreticisi tarafından ülkemizde satışı sona erdirilmesini engelleme adına yeni fiyat tebliği üzerinde çalışıyor.

        Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı temsilcilerinden oluşan Fiyat Değerlendirme Komisyonu bu tip riskli hastalıklar kullanılacak ilaçlara esnek fiyat uygulamasına getirecek. Fiyat Değerlendirme Komisyonu'nca kritik ürünlere en fazla yüzde 15 oranında artış verilebiliyordu. Firmalar tarafından yeterli bulunmayan fiyat artışları nedeniyle birçok ilacın temininde yaşanan sıkıntıları çözmek isteyen Sağlık Bakanlığı yeni bir ilaç tebliği hazırlıyor.

        Fiyat değerlendirme komisyonunun kritik ilaçlar için halk sağlığını tehdit eden ürünler için fiyat değerlendirme yetkisi esnek hale getirilecek. Fiyat değerlendirmesi kısıtlanmayarak gerekirse ürünün özelliğine göre daha fazla artış verilebilecek. Özellikle son dönemde kanser ilaçları ile ilgili bulunamadığına dair sorunların bu sayede çözülmesi planlanıyor. Fiyat esnekliğinin sağlanması ile birlikte sadece kanser ilaçları değil, onkoloji ilaçlarından anestezi ilaçlarına, yeni doğan bebeklerde kullanılan ilaçlara şeker hastalarının kullandığı insülinlerden bulunmaması ile gündeme gelen antibiyotiklere kadar geniş bir yelpazede ürünlerle ilgili fiyat nedeniyle bulunamama sorununa çözüm getirilecek.

        RUHSAT İPTALİ RESMİ GAZETE'DE DUYURULACAK

        Sağlık Bakanlığı, fiyat esnekliğinin getirilmesine rağmen piyasada bulunmayan ilaçlarla ilgili ayrıca ruhsat iptaline de gidebilecek. Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi. Yönetmeliğe, "İlaç firmalarının ruhsat verilmiş bir tıbbi ürünün ruhsatlandırıldıktan sonra üç yıl içinde fiili olarak pazara sunulmaması veya daha önce pazara sunulmuş olan ruhsatlı bir ürünün kesintisiz bir yıl boyunca pazarda mevcut olmaması" ifadesi eklendi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte ruhsat alan ilaçlar 1 yıl süreyle piyasada kesintisiz bulunamıyor ise o ilacın ruhsatı iptal edilebilecek. Ayrıca Resmi Gazete'de ruhsat iptali duyurulacak.

        Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve TÜBİTAK gibi kuruluşlar ile yerli firmaların ilaç Ar-Ge üretimine teşvik desteği vererek yeni molekül ve jenerik ilaç üretimini artırmayı hedefliyor.

        YURTDIŞINDAN GETİRİLEN İLAÇ MİKTARLARI

        YIL - Miktar (Kutu) Toplam ödeme TL

        2007 127.158 29.895.159

        2008 243.905 72.145.568

        2009 302.113 122.113.891

        2010 377.841 164.534.925

        2011 390.637 235.704.891

        2012 591.798 473.208.510

        TOPLAM 2.033.452 1.097.602.947

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ