Ucuz sigara üretenden daha az vergi alınacak
Sigarada ÖTV'nin yüzde 63'ten yüzde 67'ye yükseltilmesi orta ve üst fiyat seviyesindeki sigaralarda fiyatın 4 lira artırılmasını gerektirirken asgari maktu vergi oranının sıfırlanması ise ucuz sigara üreticilerinin daha az vergi ödemesini beraberinde getirdi. 7.5 liraya satılan bir paket sigaradan önceden (5.6 lira asgari maktu+0.42 TL maktu) 6.02 lira vergi alınıyordu. Şimdi ise asgari maktu kalktığı için bu üreticiler 5.02 lira lira nispi ÖTV ve 42 kuruş maktu vergi ödeyecek. Yani 5.44 lira. Böylece paket başına 66 kuruş ceplerine kalacak. Ucuz sigara üreticileri böylece eğer isterlerse fiyatı aşağı çekebilecek. Eğer fiyat düşürmezlerse paket başına 66 kuruş ceplerine kalacak. Kârları daha fazla artacak. Rahim AK'ın haberi
ABONE OLSigarada bir yandan ÖTV'nin yüzde 63'ten yüzde 67'ye çıkarılması vergi yükünü yüzde 86'ya çıkarıp orta ve üst fiyat seviyesine sahip sigarada yaklaşık 4 liralık fiyat artışını zorunlu kılarken asgari maktu oranının kaldırılması ise ucuz sigaralarda tam tersi bir etki yapacak. Böylece belki de ucuz sigarada indirimin önünü bile açtı.
Asgari maktu vergi sigarada verginin belirli bir tutarın altına inmemesi için konulan bir bariyerdi. Şimdiye kadar sigarada ÖTV yüzde 63'tü. Ancak sigara başına 0.28 lira yani paket başına 5.6 lira asgari maktu ve yine paket başına 42 kuruş maktu vergi alınıyordu. Yani toplamda en az ÖTV tutarı 6.02 lira oluyordu. Sizin sigaraya koyduğunuz fiyatın yüzde 63'ü eğer 5.6 liranın altına inerse buna izin verilmiyor en az 5.6 lira asgari maktu vergi alınıyordu. Buna siz bir de KDV ekleyin. Şimdi ise asgari maktu yani 5.6 lira ÖTV kalktı. Yani artık bir bariyer yok. Herkes son artış ile yüzde 67'ye çıkan ÖTV hesaplayıp bir de üstüne 42 kuruş maktu vergi ekleyecek. Tabii yüzde 15,25'de KDV var.