Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Karamel, Alf ve Bonibon'un şefkatli babası Tayfun Demir...

        Tayfun Demir, 3 yıl önce bir İzmit'te bir restoranda yemek yerken kedinin ağzında çırpınan gözü dahi açılmamış, minicik bir sincaba rastladı. Sincabı kedinin ağzından kurtaran Demir, adını Alf koyduğu sincaba huzurlu bir ortam oluşturabilmek için elinden geleni yaptı. Hem araştırdı, hem de bildiklerini aktarabilmek için YouTube hesabı açtı. Son olarak da kapana sıkıştığı için ağır yaralanan ve iki kolu kesilmek zorunda kalan sincap Karamel'in bakımını üstlendi. Biz de hayatını bu sevimli canlılara adamış, sincapların babası Tayfun Demir'le konuştuk, hem de Karamel'in son durumunu öğrendik...

        REKLAM

        - Kendinizden bahseder misiniz? Hayatınız, günleriniz nasıl geçiyor?

        36 yaşında bilgisayar mühendisiyim. Kendi şirketimde çalışıyorum. Evim Beykent, ofisim Kadıköy'de. Hobi olarak gördüğüm ve keyifle yaptığım bir işim var. Bu da hayatıma pozitif olarak yansıyor. Ancak kendi işim olması ve iş yoğunluğu sebebiyle planlı bir hayat yerine doğaçlama olarak yaşıyorum.

        - YouTube'daki sincap videolarınızla oldukça popülerleştiniz. 50 bini aşkın aboneniz var. YouTube'a ne zaman katıldınız?

        Son 6 aydır YouTube'da aktif olarak video paylaşıyorum. Çekimler amatör ve doğaçlama gelişen sahnelere ait. Çünkü amacım kaliteli videolar çekmek değil, kaliteli bilgiler paylaşabilmek. Sosyal medyanın çok önemli olduğu günümüzde insanları bazı konularda bilinçlendirme adına YouTube benim için iyi bir araç.

        - Videolarınıza bakanlar büyük bir hayvansever olduğunuzu kolaylıkla anlayabilir. Köpeklerle, kedilerle de yakından ilgileniyorsunuz. Ama sincaplarla daha fazla... Sincaplara yardım etmeye, onların bakımlarını üstlenmeye ne zaman başladınız?

        REKLAM

        Ben küçüklüğümden beri hayvanlarla ilgileniyorum. Tabii zamanla maddi imkânlar da çoğaldıkça hayvanları sevmekten çok onlara yardım etmeye başladım. Özellikle sokak hayvanları ile sürekli ve istem dışı empati yapıyorum. Bu durum bazen hayatımda olumsuzluklara sebep olsa da oldukça mutluluk verici diyebilirim.

        Sincaplarla ise tamamen tesadüf eseri tanıştım. 3 yıl kadar önce İzmit Yuvacık Barajı kenarında bir restoranda yemek yerken yanımdan geçen bir kedinin ağzında çırpınan, henüz gözleri açılmamış bebek Alf'i gördüm ve hemen ona yardım ettim. Bu şekilde sincaplar hayatıma girmiş oldu.

        Ülkemizde her ilde çok sayıda sincap var ama maalesef sincap uzmanımız yok. Ben de yurtdışı kaynaklarından araştırma yapıp bilgi edindim. Bu bilgileri de ülkemizdeki sincaplara faydası olabilir diye paylaşmaya başladım.

        - Sincap bakımı hakkında bizlere neler söyleyebilirsiniz?

        Sincaplar genel olarak bizim kuru yemiş olarak tanımladığımız yiyecekler ve özellikle meşe palamudu ile birlikte çeşitli meyve sebzeleri yerler. Doğada küçük böcekleri de yedikleri olur. Her ortama uyum sağlayıp kolaylıkla yemek bulabilen canlılardır. Bulaşıcı hastalık taşımazlar. Aşıları yoktur. Ancak kemirgen canlılar olduklarından evin her yerini, kıyafetlere kadar kemirebiliyorlar. Bu yüzden elektrik kabloları başta olmak üzere pek çok eşyada önlem almak zorunda kaldım. Artık onlara özel bir ortamda yaşadıkları için sorun olmuyor.

        REKLAM

        GÜNDE 20 SAAT UYUYABİLİYORLAR

        - Sincaplar çok sevimli oldukları kadar hareketli de... Sizi zorluyorlar mı?

        Evet oldukça hareketli canlılar ama sadece uyanık olduklarında. Sincaplar mevsimine göre günde 20 saate kadar uyurlar. Her sabah gün doğumunda ben Alf'in sesine uyanıyorum. Alf etrafta biraz koşturup tekrar uyuyor. Akşamüzeri uyanıp 2 saat sonra yeniden uykuya dalıyor. Sincaplar genel olarak bunu yapar. Ancak ayakta oldukları zaman onlara uyum sağlayabilmeniz mümkün değil. Çok hızlılar. Siz yorulup oturursunuz, onlar gelip üzerinizde tepinmeye devam eder.

        AYDA 3 KİLO ANTEP FISTIĞI YİYORLAR

        - Sincap bakımı çok masraflı mı? Bir videonuzda YouTube'dan elde ettiğiniz gelirle sincapları beslediğinizi anlatmıştınız. Sincapların bakım masraflarını nasıl karşılıyorsunuz?

        Aslında bahsettiğiniz videoda YouTube'dan edindiğim kazanç ile 2 yıl sonra sincapların aylık masrafının çıkacağını söylemiştim.

        REKLAM

        Sincapların rahat bir ortamda yaşayabilmeleri için onlara özel bahçeli bir ev tuttum. Çünkü sürekli toprak ve açık havada, bittabi güvenli bir bahçede olmalılar. Ayda en az 3 kilo işlenmemiş antep fıstığı tüketiyorlar ki fıstığın kilosu 180 lira. Daha önemlisi onlarla ilgilendiğinizdeki iş kaybınız... YouTube'un ödeyeceği rakam kesinlikle bunları karşılamaz.

        -Gençlere YouTube konusunda neler diyebilirsiniz?

        Maalesef özellikle öğrenci kardeşlerimiz derslerini ihmal edip YouTube'dan zengin olma hayalleri kuruyor. Bu konuda sürekli uyarı yapıyorum. Çünkü kendilerini YouTube'a kaptırırlarsa hayatlarında telafisi mümkün olmayacak olumsuzluklarla karşılaşabilirler. Bunun çok örneğini görüyorum ve bu yüzden YouTube'dan para kazanmanın çok olası olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Sincaplar ve ilgilendiğim diğer bütün canlıları kendi imkanlarım ile finanse ediyorum. Ama ne harcamış olursam olayım, emin olun onları sağlıklı ve mutlu olarak koştururken görmek paha biçilemez.

        SİNCAP ALF'İN DOĞUM GÜNÜ PARTİSİ

        - Şu ana kadar bakımını üstlendiğiniz sincaplarla ilgili en komik anınız ya da anılarınız neler?

        REKLAM

        Aslında sincaplarla içli dışlı olup enteresan anlar yaşamamak mümkün değil. Ancak ilk aklıma gelen hikâye, iki yıl önce bir cumartesi gecesi gelen telefonla başladı. Pazar sabahı bir reklam çekimi gerçekleşeceğini, içerisinde bir sincap sahnesi olduğunu ve mutlaka çekime gelmemi rica ettiler. Ne olduğunu bile anlamadan kalktım gittim. Boğaz manzarasında büyük bir set hazırlanmıştı ve çekim ekibi hazır bekliyordu. Ali Ağaoğlu da oradaydı. Reklam, onun inşaat projelerinden birine aitmiş meğerse.

        İngiliz yönetmen reklam için "İlle de sincap bulun aklımdaki reklam filmi için çok önemli" diye ısrar etmiş. "Burası Türkiye, sincabı nerden bulacağız? Eğitimli köpek getirelim" demişler ama nafile. Sincapları araştırırken beni görmüşler internette. Ben elimde kutu ve içinde sincap Faik ile birlikte girdim sete. Ali Ağaoğlu ve Allah bağışlasın çocukları merakla Faik'i görmek için geldiler. Kutudan çıkardım sevdiler. Tabi bolca kamera var. Ali Bey sincap Faik'i eline almak istedi ve aldı da.

        Tabi munzur Faik hemen omzuna çıktı Ali Bey'in. Faik'in amacını iyi biliyorum da Ali Bey de öylesine güzel seviyor ki, bozmak istemiyorum. Tabi kaçınılmaz olarak Ali Bey'in üstüne işedi Faik. Çünkü yoldan geldik ve sincaplar sık idrar yapar. Kendi bulundukları ortama yapmadıkları için de ilk bulduğu ortama yapmış oldu. Bu arada etik bulmadığım için reklamdan para almadım.

        REKLAM

        - Ülkemizde ne yazık ki sırf eğlencesine bile hayvanlar katledilebiliyor. Yabani hayvanlar için kurulan kapana sıkışarak kolları kesilen sincap Karamel de bu zavallılardan biri. Neyse ki sizin Karamel'den haberiniz oldu ve zavallı sincabın bakımını üstlendiniz. Karamel çok zor 2 ameliyatı atlattı. Bu süreç nasıl ilerledi?

        Karamel'in videosunu ilk gördüğümde acısız bir şekilde ölmesini dilemiştim. O kadar kötü görünüyordu ki ağlamaktan kendimi alamadım. Geçmiş dönemlerde çeşitli sebeplerden operasyon geçiren her sincabı kaybettik. Sadece ülkemizde değil sürekli bilgi paylaşımında bulunduğumuz dünya genelindeki sincap sever arkadaşlarımız da aynı sonucu yaşıyorlardı. Çünkü sincaplar narkozu kaldıramıyor ve genelde operasyon başlamadan ölüyorlardı. Karamel'in iki kolu için operasyon gerekliydi.

        REKLAM

        "O ACIDAN AĞLADI, BEN AĞLADIM"

        Bunları bir anda küçücük bir videoyu izlerken ister istemez düşündüm. Tabii sincabı acil olarak Batman'dan İstanbul'a getirtip durumu net olarak anlamak için İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde röntgen çektirdik. Her iki kolu da kapan yüzünden omuzlarından parçalanmıştı. Acilen ameliyata alındı ve 6 saat kapıda gözyaşları içinde bekledim. O kadar şirin bir sincap ki ama maalesef yorulmuş, ürkmüş, acı içinde olduğu belli. Ama başardı ve hocamızın 'uyandı' dediği zaman yaşadığım mutluluğun tarifi yok.

        Bir hafta sonra Karamel'in sargıları alındığında kollarda nekroz, yani hücre ölümü oluştuğunu ve acilen kollarını almaları gerektiğini söylediler. Bu kez daha zor ikinci bir ameliyat geçirdi. Ve yine başardı. Maalesef zaten narkoz ve antibiyotik kullandığı için ağrı kesici veremeden 15 gün acı içinde her gün pansumanı yapıldı. O acıdan ağladı, ben ağladım. Ama bitti şükür.

        REKLAM

        - Daha sonra da dünyada bir ilk gerçekleşti ve Karamel'e protez kol takıldı. Karamel'in son durumu nedir?

        Evet kesinlikle dünyada bir ilk ve bütün dünya şu an Karamel in son durumunu merakla bekliyor. Örnek alacağımız bir model olmadığı için onun ihtiyaçlarına yönelik, özgün bir tasarım geliştirmeye çalıştık. Şu an oldukça iyi gidiyor ve proteze adaptasyon çalışmalarımız başladı. Sincaplar çok becerikli canlılardır ve kolay adapte olacağına eminim.

        SİNCAP KARAMEL'İN SON HALİ...

        TAYFUN DEMİR'E EN ÇOK "SİNCAP BESLEMEK YASAK DEĞİL Mİ?" DİYE SORUYORLAR

        - Evcil hayvan olmadığı için ülkemizde sincap beslemek yasak. Sincap beslemenin cezası da var. Siz bu prosedürlerle nasıl uyum sağladınız? Çoğu insan bunu merak ediyor, size de çok soruyorlar...

        REKLAM

        Bunu bana da soruyorlar. Evet ülkemizde sincap bakımı yasak ve öyle de olmalı zaten. Çünkü ev için uygun canlılar değiller. Sürekli açık hava, toprak ve güneşe ihtiyaç duyuyorlar. Aksi halde strese girerek ölüyorlar.

        Bununla birlikte sincap satan vicdansızlar da onları ormanlardan yakalıyor. Ben evimde misafir ederek tedavisini yaptığım sincapları tekrar doğaya bırakıp bunun videosunu paylaşıyorum. Olması gereken de bu. Ancak örneğin Alf'in kuyruğu kedi saldırdığı için yarım. Ve yarım kuyruklu bir sincabın doğada yaşaması mümkün değil. Tabii Karamel de öyle. Bu yüzden onların doğasına uygun bir ortam hazırlayıp Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Av ve Yaban Hayatı Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurduğunuzda, gerekli incelemelerin ardından size izin verebiliyorlar.

        Tabii bu akıllara sincap alıp izin almayı getirmesin. Bunun karşılığı idari para cezasıdır ve lütfen bizim sincaplar için ödediğimiz her kuruşun yeni sincapların ormanlardan yakalanarak yok edilmelerine vesile olacağını unutmayalım.

        SİNCAP ALF ÖNCE KARAMEL'İN YUVASINA İŞEDİ, SONRA DA YEMEĞİNİ ÇALDI

        - Çoğu YouTube kanalına bırakılan yorumlar hakarete kadar varabiliyor ama sizde durum tam tersi. Takipçilerinizden çok olumlu geri dönüşler alıyorsunuz. Takipçileriniz arasında özellikle kadınlar, sizin merhametinizden çok etkileniyorlar. Acaba sizde ideal eş ya da baba figürü görüyor olabilirler mi?

        Maalesef özellikle YouTube ortamında daha fazla prim yapmak adına küfür, hakaret ve argo sık kullanılıyor. YouTube izleyicilerinin yüzde 50'si 24 yaş altında. Bu genel bir istatistik. Ve maalesef gençlerimiz de YouTube'da başarılı olma, öne çıkma hayali ile bu yanlışa kapılıyor. Sizin söyledikleriniz aslında zaten normal bir insan davranışı. Ama o kadar yanlış yorum ve video var ki sanki ben farklıymışım gibi görünüyor. Ben sadece doğalım. Videolarda da bu şekilde davranıyorum. Takip eden herkesten bu yüzden saygı görüyorum.

        Başka bir kanalda hiç duymadığım ve bazen de anlamadığım küfürler eden bir abone, benim videomun altına imla kurallarına dikkat ederek yorum yapıyor. Çünkü onların davranışlarını biz etkiliyoruz. Bu yüzden kötü örnek teşkil etmemeye de özen gösteriyorum.

        Karamel için yapılan haber çekimlerinde basın mensubu arkadaşlar sıkça "Az önce sevdiğiniz gibi sever misiniz?" diye soruyorlar. Az önce nasıl sevdiğimi bilmiyorum ki diyorum. İçimden böyle geliyor, o kelimeler birden çıkıyor. Tekrarı mümkün değil. Bu durumun normal olmasına rağmen anormal görünmesi toplum açısından üzüntü verici bir durum ama elbette insanlardan bahsettiğiniz iltifatları duymak da ayrı bir gurur kaynağı benim için.

        REKLAM

        ONLARA BİR TAS SU, BİR KAP YEMEK VERMEK ZOR DEĞİL

        - Hayvanlarla ilgili mesajınız nedir?

        Hayvanlarla ilgili sıkça şunları söylüyorum. Hayvansever insan yoktur, vicdansız insan vardır. Kendisinin emaneti olan ve aciz durumdaki canlıları korumak insanlığın gereğidir zaten. Bu ayrı bir sıfat olmamalı. Bence bunu yapmayanlar için ayrı bir sıfat kullanmak gerekir. Özellikle sokak hayvanları mahallelerimizin süsleridir ve orada oturan insanları yansıtır. Zor değil bir tas su, bir kap yemek vermek onlara.

        - Sincapla ilgili eksiğimiz nedir?

        Eklemek istediğim tek husus ülkemizde bolca sincap var ama uzmanı yok. Bu büyük bir açık çünkü sincaplar yiyecek olarak kullandıkları tohumları gömerek ağaçların çoğalmasına büyük katkı sağlar. Bu yüzden doğaya böylesi bir katkı sağlayıp ülkemizde de sıkça görülen bu canlı için veteriner hekimlerimizin uzmanlaşması gerekli. Ne yazık ki sincapların kuduz olmadığını bile bilmeyen veterinerler, yaptıkları kuduz aşısı ile ölümlerine sebep oluyorlar. Bu nedenle veteriner hekimlerin sincaplar hakkında uzmanlaşmasını temenni ediyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ