Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Biyografi Şinzo (Shinzo) Abe kimdir? Japonya Başbakanı Şinzo Abe neden istifa etti?

        Şinzo Abe kimdir? Japonya Başbakanı Şinzo Abe neden istifa etti? soruları dünya gündeminde. Bugün bir basın toplantısı yapan Japonya Başbakanı Şinzo Abe istifa ettiğini açıkladı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin istifasını uluslararası ajanslar da son dakika olarak geçti. Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin hayatından detaylar haberimizde.

        JAPONYA BAŞBAKANI ŞİNZO ABE NEDEN İSTİFA ETTİ?

        Bir basın toplantısı düzenleyen Japonya Başbakanı Şinzo Abe, geçtiğimiz ayın ortalarında sağlık durumunun kötüleşmeye başladığını belirtirken, hastalığı nedeniyle önemli siyasi kararlarda hata yapmak istemediği için görevi bıraktığını duyurdu.

        Geçtiğimiz pazartesi Japonya'nın kesintisiz en uzun süre görevde kalan başbakanı unvanını elde eden Abe'nin, aynı gün Tokyo'daki bir hastaneyi ziyaret etmesi kamuoyunda tartışmalara neden olmuş, ziyaretin önceki hafta yapılan sağlık kontrolünün devamı niteliğinde rutin bir ziyaret olduğu açıklanmıştı.

        REKLAM

        Son zamanlarda kameraların karşısına sık çıkmayan Abe'nin sağlığı hakkında yapılan spekülasyonlar ülkeyi yönetmeye devam edip edemeyeceği tartışmalarını beraberinde getirmişti.

        İlk kez 2006'da başbakanlık koltuğuna oturan Abe, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bir yıl sonra istifa etmiş, Aralık 2012'de yeniden göreve gelmişti. Geçtiğimiz yıl koltukta geçirdiği 2 bin 887 günlük toplam görev süresi ile Japonya'nın toplamda en uzun süre görev yapan başbakanı unvanını elde eden Abe, geçen pazartesi ise Eski Japonya Başbakanı Eisaku Sato'nun 2 bin 798 günlük kesintisiz başbakanlık rekorunu geride bırakmıştı.

        ŞİNZO ABE KİMDİR?

        Şinzō Abe 21 Eylül 1954 tarihinde doğdu. Japonya tarihinde en uzun süre Başbakanlık yapan kişidir. Japonya'nın hükûmeti kapsamında 26 Eylül 2006'da özel bir toplantıyla Japonya'nın Başbakanı olarak seçildi. Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında göreve gelen en genç Başbakanı ve savaştan sonra doğmuş ilk Japon Başbakandır. Parlamenter Kan Abe'nin torunu ve eski dışişleri bakanı Shintarō Abe'nin oğlu.

        REKLAM

        Nagata'da doğdu ve Seikei Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okuyup 1977 yılında mezun oldu. Daha sonra ABD'ye Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okumak üzere taşındı. Nisan 1979'da Kobe Steel'da çalışmaya başladı. 1982'de şirketten ayrılarak çeşitli yerlerde çalıştı: yetkili asistan, Dışişleri Bakanı, LDP'nin Genel Konseyi'nin oturum başkanının özel sekreteri ve LDP Genel Sekreterliği'nde sekreter oldu.

        Siyasi bir ailede doğdu. Büyükbabası Kan Abe ve babası Şintarō Abe da siyasetçiydi. Annesi Yōko Kişi ise eski Başbakanlardan Nobusuke Kişi'nin kızıydı.

        9 Eylül 2007 tarihinde Afganistan'da görev yapan Japon Deniz Kuvvetleri personelini geri çekme planını askıya aldı.

        12 Eylül 2007 tarihinde sağlık sorunlarını ileri sürerek istifa etti.

        478 oyun 328'ini alarak ikinci kez Japonya Başbakanı oldu. Tekrar Başbakan seçilen Abe, bu göreve ikinci kez gelerek son 6,5 yılda seçilen 7. Başbakan olmuştur. 26 Aralık 2012 tarihinde göreve başlamıştır.

        Haberi Hazırlayan: Helin Genç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ