Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Son dakika haberi: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanı adaylığı iddiası için "Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı" dedi.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İmamoğlu kararı sonrasında merak edilen soruları yanıtladı.CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu,aralarında Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Sibel Demirci Erdem'in de bulunduğu televizyon temsilcileriyle bir araya geldi. CHP lideri adaylık sinyali verirken, Akşener ve İmamoğlu’nun kucaklaştığı görüntüleri de ilk kez yorumladı.

        İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın adaylığına dair "İki arkadaşımızdan biri aday gösterilse hayır demeyeceğiz" sözleri için, "Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı. Her partinin kendi kuralları vardır" ifadelerini kullandı.

        ADAY OLACAK MI?

        CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, "Adaylık konusunda kararı 6’lı masa verecek. Onların iradeleri dışında bir şey söylemem. 6 lider 'Aday sizsiniz' derse elbette adayım" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal'ın "Cumhurbaşkanı adayı 6 liderden biri olmalı" sözlerini değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Doğal olanı 6’lı masadan birinin cumhurbaşkanı adayı olması. Masada uzun zamandır beraberiz birbirimizi tanıyoruz" diye konuştu.

        ADAY NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

        Altılı masanın Cumhurbaşkanı adayının ne zaman açıklanacağını da yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Hükümet programı ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş takvimi belli olduktan sonra aday açıklanır" yanıtını verdi.

        "Çoklu aday olur mu" sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Masada çoklu aday konusu tartışılmadı. Tartışılabilir ama hiç konuşulmadı. Bir lider masaya getirilirse tartışılır" dedi.

        TARTIŞILAN ALMANYA SEYAHATİ

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hapis cezasının açıklandığı gün Almanya'ya ziyaret gerçekleştirerek eleştiriline Kılıçdaroğlu, "Olumsuz bir karar çıkacağını asla düşünmüyordum. Çünkü bu konuda yüzlerce içtihat vardı. Olayı sürekli takip ettim, karar çıkınca da özel uçakla döndüm. İmamoğlu’nun Saraçhane çağrısını Almanya’da öğrendim" açıklamasında bulundu.

        REKLAM

        AKŞENER’İN İBB’YE GİTMESİ

        Kararının açıklanması üzere İYİ Parti lideri Akşener'in İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gitmesi hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, "Meral Hanım'ın haksızlığa hukuksuzluğa tepki göstermesini doğal karşılamamız lazım" dedi.

        Kararın açıklanmasının ardından Akşener ile İmamoğlu'nun sarılmasını değerlendiren CHP lideri, "Gördüm. Olabilir. Özel mekanlar da Meral abla diye hitap ederdi, yadırganacak bir fotoğraf değil" diye konuştu.

        İMAMOĞLU VE YAVAŞ ADAY OLABİLİR Mİ?

        CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu belediye başkanlarının Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ise "Belediye Başkanlarımız görevlerinin başında" ifadelerini kullandı.

        BAHÇELİ’NİN “KILIÇDAROĞLU’NA KUMPAS” ÇIKIŞI

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Saraçhane mitingi sonrası yaptığı "kumpas" çıkışını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Herkes kendi penceresine göre yorumluyor. 16 milyon İstanbullunun iradesine kumpas kuruldu. Asıl kumpas İstanbul’un iradesine" dedi.

        YSK BAŞKANIN ADAYLIK AÇIKLAMASI

        Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı'nın açıklamasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "YSK başkanın böyle bir açıklama yapması kabul edilemez, doğru değil. YSK’ya güvenmiyoruz, yargı ya da güveniyoruz. Seçim güvenliğine dair tedbirlerimizi alıyoruz" diye konuştu.

        SORU-CEVAP

        SORU: İmamoğlu kararı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan kararın 6’lı masanın çekişmesinin mezesi olduğunu belirtti. MHP lideri Bahçeli de size ‘operasyon’ çekildiğini iddia etti. Bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Keşke ikisi de şu açıklamayı yapsaydı: “Seçimle gelen birinin haksız yargı kararıyla görevine son verilmesi için yargının sopa olarak kullanılmasını demokrasiyle bağdaştırmıyoruz” diye bir açıklama yapsalardı. Bana göre o zaman Bahçeli Genel Başkan olarak Erdoğan da Cumhurbaşkanı olarak hakkı hukuku savunan bir pozisyonda kendilerini konumlandırmış olurlardı. Yargıyı sopa olarak kullananların bu tür ifadeler kullanmalarını doğru bulmuyorum.

        SORU: Almanya ziyaretine yönelik eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Olumsuz bir karar çıkacağını asla düşünmüyordum, çünkü bu konuda yüzlerce içtihat var. Normalde olması gereken beraatti. Bu kadar basit. Yargının sopa olarak kullanıldığı düzene demokrasi denmez. Şu anda görünen tablo yargı aracılığıyla siyaseti dizayn etmeye çalışıyorlar bu kabul edilemez.

        Olayı sürekli takip eden birisiyim. Almanya’ya gittim diye olayları takip etmiyor değilim. Zaten gittim, saati saatine takip ediyoruz. Karar çıktığı andan itibaren de özel uçak kiralayıp döndük.

        SORU: MHP Lideri "adaylığınıza yönelik kumpas" dedi. Saraçhane’de yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Herkes kendi penceresinden yorumluyor. Kumpas diye bir şey olursa 16 milyon İstanbullunun iradesine kumpas kurulmuştur.

        SORU: Cumhurbaşkanlığına aday olmak istiyor musunuz?

        Cumhurbaşkanlığı konusunda kararı verecek olan 6’lı masadır. Bu konuda kendi aramızda da görüş birliği sağlamaktır. 6’lı masanın bir üyesi olarak onların iradesi dışında başka bir şey deklare edersem doğru olmaz. 6 lider bir araya gelip adayımız siz derlerse elbette aday oluruz. Bu kadar basit. Ama ben kurallara uyan liderlerin iradesine saygı duyan bir kişiyim. Biz beraberiz bütün kararları birlikte alıyoruz.

        SORU: Kendinizin aday olma ihtimaline 10 üzerinden kaç puan verirsiniz?

        Sorun kişi değil sistem sorunu. Ali olsa ne olur, Veli olsa ne olur? 6 liderin uzun süredir devam eden bir çabası var, bu sıradan bir çaba değil. Sistemi bıraktık kim cumhurbaşkanı adayı olacak? Bu tartışılıyor. Bir kral gitti başka kral mı gelsin? Biz tam tersini söylüyoruz. Kral değil kurallı bir demokrasi istiyoruz. Kurallarla devletin sağlıklı yönetileceğine inanıyoruz. Yeni kral kim olacak? Biz kral falan istemiyoruz. Medyanın da bir kişinin peşinde koşan bu yaklaşımını eleştiriyorum. Tamamen Saray'ın ve Cumhur İttifakı'nın medyayı teslim almasıdır. "Kim olacak bunu tartışın" diyorlar, kim olacak bunu tartışın diyorlar.

        SORU: Ekrem İmamoğlu’nun muhtemel adaylığı ile ilgili görüşünüzde değişiklik oldu mu? Çoklu aday ihtimaline açık mısınız? Batı medyasında muhalefetin İmamoğlu etrafında birleşmesi yönünde çağrılar yapılıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Belediye başkanlarımız görevlerinin başındalar. İstanbul’un rantını kaybeden Saray İstanbul’un rantını almak istiyor. Rantı almanın tek yolu da yargıyı kullanarak görevini sonlandırmak. Bu konu hukuk açısından kabul edilebilir değildir. İstanbulluların seçtiği bir kişiyi siz yargı sopasını kullanarak görevden alamazsınız. Bu ne adalete ne hakka uyar.

        Çoklu aday masada hiç konuşulmadı. Masada her şey tartışılır. Biz uygar insanlarız, çoklu aday da tartışılabilir, öneri gelirse tartışılır tabii. Batı medyasında İmamoğlu etrafında birleşilmesi gibi haberler olabilir. Siz nasıl okuyorsanız biz de okuyoruz.

        SORU: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bir açıklaması oldu. 6’lı masanın bildirisinin AB büyükelçisine gönderildiği ve redakte edildiği yönünde bir ifade. Bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz ve bir diğer konu…Adayın açıklanma takvimi ne olur?

        Büyükelçiye bildiriyi göndermişiz. Ya açıkla o zaman. Hayatımda duyduğum en saçma şeylerden birisi. Bir kere bildirinin son şeklini liderler olarak kendimiz hazırlıyoruz. Diyorum ya fotoroman gerçekten fotoroman. Hükümet programı ve geçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritası netleştikten sonra aday açıklanacak.

        SORU: DP Genel Başkanı Gültekin Uysal ortak adayın 6’lı masadaki liderlerden biri olması gerektiğini söyledi. Bu öneriyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Doğal olanı şudur; 6’lı masadan bir kişinin cumhurbaşkanı adayı olarak belirlenmesidir. Benim şahsi kanaatim. Nedenine gelince; gayet basit. Uzun süredir birlikteyiz, beraberiz, çalışmalarda belli bir noktaya gelindi. Önemli saygı duymamız gereken bir öneri.

        SORU: Yargı kararları, başörtüsü ve anayasa teklifi tartışmasıyla seçim süreci zehirleniyor. Böyle bir ortamda demokratik ve eşit seçime gitme şansı var mı?

        Yasal süreç içinde kurallara uygun bir seçim beklemiyoruz. YSK’ya mesela güvenmiyoruz. Yargıya olan güven vatandaşın yüzde 30. Bizim ise bunun da altında. Yargıya da güvenmiyoruz. Partimize, kadrolarımıza 6 partinin liderlerine ve kadrolarına güveniyoruz. Seçim güvenliğini kendimiz alıyoruz. Erdoğan bundan sonra ne yapar? Ne yaparsa yapsın. Zaten bir kişi koltuğunu korumak için bu tür işleri yapıyorsa o koltukta oturma hakkını kaybetmiş demektir. İşin özü budur. Koltuğun hakkı devleti iyi yönetmektir. Hiç kimsenin endişesi olmasın bu beyefendiyi emekli edeceğiz.

        SORU: YSK Başkanı’nın açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Koltuğunu saraya borçlu olan yargıç bir yargıç değildir. YSK’da iyi yargıçlar da olabilir. Ama YSK başkanının böyle bir açıklama yapması asla kabul edilemez ve doğru değil. Yargıçlığın hakkını veren hiçbir hakim bu açıklamaların da yanında olmaz. YSK’ya güvenmiyoruz, yargıya da güvenmiyoruz.

        SORU: Masadaki bir liderin başka bir partinin belediye başkanlarının aday olması durumunda hayır demeyeceğini açıklamasını siyasi centilmenlik açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Şöyle ifade edeyim; bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı. Her partinin kendi kuralları vardır. Her partinin kendi bağımsız iradesi, kurulları vardır. Her parti kendi içinde değerlendirmesini yapmalıdır. İşin doğrusu bu.

        SORU: Sayın Akşener’in İmamoğlu’na destek için İstanbul’a gitmesi ve Saraçhane’deki görüntüleri nasıl değerlendirdiniz?

        İmamoğlu çağrı yapmıştı. Ben de Almanya’da öğrendim çağrı yaptığını. Çağrı üzerine Meral Hanım da gitti katıldı. Saygı duymamız lazım. Haksızlık adaletsizlik var. O tepkiyi göstermesini doğal karşılamamız lazım. Ertesi gün zaten ben döndükten sonra 6 lider benzer tepkileri gösterdik.

        SORU: Sayın Akşener ile İmamoğlu’nun o akşam verdiği resim var. Sevinçli bir fotoğraf olarak yansıdı. Bu fotoğrafı nasıl karşıladınız?

        Gördüm, olabilir. Özel mekanlar da Meral abla diye hitap ederdi, yadırganacak bir fotoğraf değil. Meral Hanım önceden de Ekrem Bey’i tanıyordu. Kendisine özel mekanlarda Meral abla diye hitap ediyordu.

        SORU: HDP Kapatma davasının seçime kadar sonuçlandırılacağı yorumları yapılıyor. Bu konudaki görüşünüz nedir?

        Ben parti kapatmalarını doğru bulmuyorum. Daha önce de ifade etmiştim görüşümü. Yasak getirmenin bir mantığı yok, bir partinin iktidar olup olmadığına halk karar erecek, parti kapatmanın bir mantığı yok, doğru bulmuyoruz

        SORU: İmamoğlu’nun sosyal medyadan yaptığı destek çağrısını Almanya’da öğrendim dediniz. Çağrı için önce size bilgi vermesini bekler miydiniz?

        Çağrıyı ben Almanya’da sosyal medya üzerinden duydum. Bilgim yoktu yani önceden. Sosyal medyadan öğrendik ama ben o orada iki kez Ekrem Bey’i aradım. Gelişmeler doğrultusunda bilgi aldım.

        SORU: Adaylık konusunda adı geçen 3 isim de CHP’li. İkisi üye biri genel başkan.. CHP yetkili kurullarında karara varmadan iki ismin gündeme getirilmesi ya da bir ismin başka bir siyasi parti tarafından elinin kaldırılması CHP açısından disiplin sorunu yaratmıyor mu?

        Üç ismin de CHP’li olması bizi mutlu eder, demek ki zengin bir havuzumuz var. Özel olarak bir tartışmanın büyütüldüğünü ve geniş ölçüde yönlendirildiğini düşünüyorum. İki belediye başkanı da görevlerinin başındalar, görevlerini yapacaklar.

        SORU: Siz bunu söylüyorsunuz ama tartışmayı bitirmek için "Biz aday değiliz deseler" daha iyi olmaz mı?

        Yeri ve zamanı gelirse o da olur.

        SORU: İçişleri Bakanı Soylu İmamoğlu hakkındaki karar kesinleşirse açığa alırım dedi, görevden alınacağını söyledi.

        Bir kral yetmedi, ikinci kral ortaya çıktı. Kim oluyorsun da görevden alıyorsun. Ciddiye alınacak biri değil.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Ahmet Küçük
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ