Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Esenyurt değil "selyurt"... Son dakika: Esenyurt yine sular altında kaldı! - Öne çıkan haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Esenyurt'ta bulunan Haramidere kuvvetli yağış sonrası yine taştı. Taşan sular sebebiyle Pınar Mahallesi'ndeki bodrum katta bulunan dairler tavanlarına kadar su doldu. Suların tahliye çalışmaları devam ediyor.

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün İstanbul için yaptığı uyarının ardından, sabah saatlerinde sağanak yağış başladı. Yağış Esenyurt'ta bulunan Haramidere'yi taşırdı ve Pınar mahallesinde bodrum katlardaki ev ve iş yerleri su altında kaldı.

         Meteoroloji duyurdu! Sağanak yağışlar devam ediyor
        Meteoroloji duyurdu! Sağanak yağışlar devam ediyor Haberi Görüntüle

        Birçok işyeri ve bodrum katlarda bulunan evleri su bastı. İSKİ, itfaiye ve Esenyurt Belediyesi zabıta ekiplerinin su tahliye çalışmaları devam ederken, daire ve işyerlerinde hasar oluştu.

        REKLAM

        Geçtiğimiz temmuz ayında da aynı mahallede yine bu baskınları yaşanmış bodrum katlar boşaltılmıştı. Ev sahipleri tekrar yaşanacak sel felaketinde evlerini su basmaması için camlarının önünü kum torbaları ve tahta parçaları ile kapattı.

        SELDE CAN PAZARI

        İlçede Pınar Mahallesi’nde dereye dönen yokuşta, 1'i çocuk 2 kişi de yolun karşısına geçmeye çalışırken, akıntıya kapıldı.

        Akıntıya kapılan çocuk bir süre sürüklendikten sonra park halindeki otomobile tutundu. Bir binanın altında bekleyen kişi ise çocuğu koşarak yakaladı.

        Yine aynı yerde yolun karşısına geçmeye çalışan kadın da sel sularına kapıldı. Yere düşen kadın, arabaya tutununca vatandaşlar tarafından kurtarıldı. Araçlar ise yolda ilerlemekte güçlük çekti.

        O anlar ise cep telefonu kamerası ile kaydedildi.

        REKLAM

        Görüntülerde, üç kişi yolun karşısına geçmeye çalışırken çocuk sel sularına kapılıyor. Güçlükle araba tamponuna tutunan çocuk, kurtarılıyor. Bir diğer görüntüde de kadın sel sularına kapılıyor. Kadın, vatandaşlar tarafından yol kenarına çekilerek kurtarılıyor.

        SEL SULARI, OTOMOBİLİN ALTINA SÜRÜKLEDİ

        İlçede dereye dönen yokuşta akıntıya kapılan bir kadın da, sel sularında sürüklenerek otomobilin altında sıkıştı.

        Yardıma koşan çevredekiler, kadını sıkıştığı yerden kurtardı. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

        Esenyurt sabah saatlerinde sağanak yağmur etkili oldu. Pınar Mahallesi'nde dereye dönen yokuşta, akıntıya kapılan kadın sel sularında sürüklendi. Bir otomobilin altında sıkışan kadının yardımına çevredekiler koştu. Çevredekilerin yardımıyla kadın sıkıştığı yerden kurtarıldı. O anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

        SEL SULARINA KAPILAN KÖPEK BÖYLE KURTARILDI

        İlçede ayrıca, sele kapılan köpeği vatandaşlar kurtardı. Köpeğin kurtarılma anı kameraya yansıdı.

        İstanbul’da gece etkili olan sağanak yağış Esenyurt'ta sele neden oldu.

        Pınar Mahallesi'nde yollar göle dönerken, vatandaşlar ve sürücüler zor anlar yaşadı. Bir köpek sel suyuna kapılıp sürüklenmeye başladı. Köpeği gören bir kişi koşarak köpeği suyun içinden kaldırıma çekti. Köpeğin kurtarılma anı cep telefonu kamerasına yansıdı.

        VALİ YERLİKAYA, İNCELEMELERDE BULUNDU

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da, Esenyurt'ta selden etkilenen Pınar Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Yerlikaya ev sahipleri ile konuştu.

        Esenyurt Pınar Mahallesi'nde yağışın ardından sel ve su baskını yaşandı. Bodrum katlardaki ev ve iş yerlerini su bastı. Otomobiller yollarda kaldı.

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Vali Yerlikaya, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Avcılar Kaymakamı Kemal İnan yetkililerden bilgi aldı. Vali Yerlikaya ve beraberindekiler Pınar Mahallesi'nde selden etkilenen sokakları teker teker gezerek ev sahipleri ile bir araya geldi. Vali Yerlikaya Haramidere'nin çevresinde de incelemede bulundu.

        İBB BAŞKANI İMAMOĞLU: YAĞIŞ BUGÜN VE YARIN DA DEVAM EDECEK

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da, yağışla ilgili açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, İSKOM'da yaptığı açıklamada, "Yağış gün boyu sürecek, yarın da devam edecek. Bugün yoğunluk özellikle boğaz hattında, Sarıyer, Beykoz hattında etkili olacak” dedi.

        İmamoğlu kent genelinde etkili olan sağanak yağış ile ilgili gelişmeleri İSKOM'dan takip etti. Burada açıklamalarda bulunan Başkan Ekrem İmamoğlu, "Belki de küçük bir yağışta bile çok sorunlu ortamlarda yaşadığımız manzaraları oldukça minimize etmiş durumdayız. İstanbul'un kanalizasyon sistemiyle ilgili özellikle ilçe belediyelerimizin sorumluluk alanları var. 39 ilçemizle koordineli çalışıyoruz. Yağış gün boyu sürecek, yarın da devam edecek" ifadelerini kullandı.

        "SORUNLARI BİR ANDA ÇÖZEBİLİYORUZ DİYEMEYİZ"

        İstanbul genelindeki yağışlar hakkında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Yağışla geçen bir süreci yaşıyoruz. Dünden beri İstanbul’da süren bir hava söz konusu. Bugün biraz daha şiddetini artırmış durumda. Biraz önce yaptığımız toplantıda yaklaşık maksimumda 60 kilogramı bulan yağışları görmeye başladı. Özellikle boğaz hattı olan Sarıyer ve Beykoz hattında. Bu yağış olana kadar yükselen bir süreci yaşıyoruz. Gün boyu devam edecek. Yarın da bir yağış takvimi içerisindeyiz. Elbette bu tespitle vatandaşlarımızın dikkatli olmasını ve bu yağış sürecinde bütün vatandaşlarımızın tedbirli bir şekilde dışarıya çıkmasını öneriyorum. Binlerce çalışanımızla bu tür anları çok iyi deneyimlemiş çok doğru yerlerde ve çok doğru noktalarda hazır bulunan bir ekibimiz var. Şu anda 6 bin 300 personelimiz ile sahadayız. 2 bin 155 iş makinesi ve ekipmanla birlikte anında müdahale edebilir durumdayız. Bunların daha da şiddetli olanlarını yaşadık. Çok hazırlıklı bir ekibimizin olduğunu bütün hemşerilerime gururla ifade edebilirim. Bazı kronik sorunlu alanların tümüne yapmış olduğumuz müdahalenin aslında bugün meyvesini topluyoruz. Belki de küçük bir yağışta bile çok sorunlu ortamların manzaralarını yaşadığımız meydanlarda, kavşaklarda şu an bunu oldukça minimize etmiş durumdayız. Elbette yılların birikimi, sorunları bir anda çözebiliyoruz diyemeyiz. Bazı noktalarda çalışmalarımız hala devam ediyor” açıklamasında bulundu.

        "EKİPLERİMİZ ESENYURT'TA YAŞANAN VAKANIN ARDINDAN ORADA"

        39 ilçe belediyesiyle de koordineli çalıştıklarını belirten İmamoğlu, “Bu tarz yağmurların yağdığı zamanlarda en önemli konu yaz döneminde mazgal temizlikleri ve kanal temizlikleri. Bu konuda da hassas bir çalışma sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi yetkisi alanında bulunan noktalarda binlerce arkadaşımız günlerce bu temizlik noktasında hassas bir çalışma sürdürüyorlar. İstanbul’un özellikle kanalizasyon sisteminde yağmur suyu alanlarında ilçe belediyelerimizin sorumluluk alanları var. 39 ilçemizle de koordineli çalışıyoruz. Karşılıklı uyarılarımızı birbirimize yapıyoruz. Anlık müdahalelerde de birbirimize destek oluyoruz. Bugün gün içerisinde bazı görüntüler vatandaşlarımızın önüne düşebilir. Arkadaşlarım Esenyurt’ta bir bölgeye 25 kilogram yağış düştüğünü ifade etti. Geçen Esenyurt’ta yaşadığımız su baskınından daha düşük bir miktarda yağış aldı. Çok kısa bir süre de 20 dakika içerisinde bu yağışı aldı. Bu yıl sonunda oradaki sorunu tamamen kaldıracağız. Ne yazık ki orada daha önce de su havzasına dere yatağının yıllar öncesinde imara açılması üzerine ve dere yatağının akışının değiştirilerek devam ettirilmesinin bugün yaşanan kronik sonuçları diyebiliriz. Bugün itfaiye, İSKİ, yol bakım, zabıta, atık yönetimi ve İSTAÇ ekipleri Esenyurt’ta yaşanan bu vakanın ardından orada. Temizlik çalışmalarını bitirmek üzere” şeklinde konuştu.

        "YAĞIŞLAR SARIYER VE BEYKOZ HATTINDA ETKİLİ OLACAK"

        Yağışlarının devam edeceğini kaydeden İmamoğlu, “Yağışlar bugün gün boyu devam edecek. Akşam saatlerinde biraz hafiflemesi söz konusu ama yarın yağışın İstanbul’da olduğunu biliyoruz. Bugün yoğunluk özellikle boğaz hattında, Sarıyer, Beykoz hattında etkili olacak. Bir kısmı Alibeyköy, bir kısmı Şile yönüne doğru ama bu hatta az yoğunluklu bir yağış bekleniyor. İklim değişikliği meselesi çok önemli. Anlık yağışların bize yaşattığı problemin temel kaynağı bu. Yurdumuz ya da Dünya’nın herhangi bir yerine düşen anlık bu yağışların temelinde aslında başka sorunları çıkartmamızdan kaynaklı. Şehirleşmeden tutun da tarım alanlarının, ormanların yok edilişine varıncaya kadar Dünya’ya verdiğimiz zararın aslında bize geri dönüşü diyebiliriz. Bu bağlamda her kurumun, her ülkenin, her şehrin, her insanın bu sürece sorumlu bir birey olarak hareket etmesinin şart olduğunu ifade edeyim. İstanbullumuzu uyarmak, görevimizi yerine getirmek bizim sorumluluğumuz ama bu tür ortamlarda iş birliğinden ve el birliğinden hareket etme kabiliyetinden dolayı tekrar bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

        "CAN KAYBI YOK"

        Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt da, "İnşallah birkaç ay sonra bu bölgeye dere ıslahı tamamlanacak. Bu yaşanan sorunların önemli bir bölümü bitecek. Tamamını bitirmek mümkün değil. Bu selde de çok şükür ki çok büyük hasar yok. Şu anda bir can kaybı yok. Riskli yerler daha önce boşaltılmıştı sürekli denetleme içerisinde. Tabi bu taşkından oluşan kirlilikler rahatsızlıklar oluşuyor. Ekiplerimiz gece boyunca takip altındaydı” dedi.

        REKLAM

        KUM TORBALI ÖNLEM

        Mahallede bulunan İrşad Camii ise geçtiğimiz sel baskınında sular altında kalmıştı. Cami görevlileri sel sularından korunmak için kapılarına kum torbaları yerleştirdi. Mahalledeki suların tahliye çalışmaları ev sahipleri ve İSKİ ekipleri tarafından devam ediyor.

        “5 DAKİKA İÇERİSİNDE HER TARAF SU DOLDU"

        Esnaf Hayrettin Irmak, “5 dakika içerisinde her taraf su oldu. Dükkanımın içi su doldu. Dışarıdaki dolapların motorları su nedeniyle yandı. Geçtiğimiz ayda oldu. Ben 1992 yılından beri esnafım, senede 3-4 defa sel oluyor" dedi.

        Cami görevlisi Zahir Gün ise “Sel suları gelmesin diye kum torbalarını çektik. Suyun yükselmesini ekledik basınçlar birlikte içeri girdi. Öbür seferki gibi değil ama içeri su girdi. Kovalarla suları tahliye etmeye çalıştık İçerideki eşyaları kurtardık ama halılar su altında kaldı" ifadelerini kullandı.

        Vatandaş Mehmet Akbir, "20 senedir Esenyurt’tya oturuyorum. Burası 713 Sokak, başka caddenin ana hattını buraya vermişler. Her seferinde burası patlıyor. Yetkilileri çağırıyoruz geliyorlar hiçbir şey yapmadan geri gidiyorlar. Evleri her seferinde su basıyor. Yardım edinilecek deniyor ama hiçbir şey yapılmıyor. Her seferinde bu daireleri su basıyor. Eşyalar komple çöp olmuş” dedi.

        NEHRE DÖNEN YOLDA KOVALI MÜDAHALE

        Esenyurt'ta nehre dönen yokuşta evine suyun gelmesini engellemeye çalışan kadın, kovayla suyu tahliye etmeye çalıştı.

        Esenyurt sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağışın ardından bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Yenikent mahallesi 688. Sokak'ta nehre dönen yokuşta evini su baskınından korumaya çalışan kadın, elindeki kova ile yağmur suyunu tahliye etmeye çalıştı. O anlar çevredekilerin cep telefonu kamerasına yansıdı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ