Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik SUİKAST! Son dakika haberi: Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo silahlı saldırı sonucu öldü! Abe Şinzo kimdir, neden öldürüldü?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo, Nara kentinde katıldığı etkinlikte silahla vuruldu. 67 yaşındaki Abe, vurulduktan sonra hastaneye kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

        Abe'nin kaldırıldığı hastanedeki doktor yaptığı açıklamada, "Hastaneye getirildiğinde çok kanaması vardı, maalesef onu kurtaramadık." dedi

        MİTİNGDE VURULDU

        Japonya Devlet Televizyonu NHK'nin haberine göre, Abe, kentte Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için açık havada yapılan etkinlikte yaptığı konuşma sırasında göğsünden ve boynundan vuruldu.

        Japon medyasının aktardığına göre olay yerinde iki kez arka arka patlama sesi duyuldu. Abe'nin yaşam belirtisi göstermediği ve yoğun bakıma kaldırıldığı ifade edilmişti.

        Polis kaçma çabası göstermeyen 42 yaşındaki erkek zanlıyı cinayete teşebbüs şüphesi ile gözaltına aldı. Saldırganın kullandığı silah da bölgede ele geçirildi.

        ZANLININ İLK İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

        NHK haberine göre, gözaltına alınan zanlı, Japonya'nın eski başbakanından memnun olmadığını ve onu öldürmeye çalıştığını söyledi.

        REKLAM

        "DURUMU AĞIR"

        Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Abe'nin durumunun ağır olduğunu söyleyerek, "Tüm kalbimle yaşaması için dua ediyorum" demişti.

        SAĞLIK SORUNLARI NEDENİYLE İSTİFA ETMİŞTİ

        Japonya'nın 2012-2020 döneminde başbakanlık görevini yürüten Abe ülkenin en uzun süre iktidarda kalan başbakanı olmuştu. Abe görevi, iki yıl önce sağlık gerekçeleriyle bırakmıştı.

        Japon ekonomisini canlandırma ile deflasyonu önlemeyi amaçlayan ve "Abenomics" olarak bilinen bir dizi politikayla uzun yıllar halkın desteğini kazanan Abe, son olarak ise Covid-19 salgınında yeteri kadar sorumluluk almamakla eleştirilmişti.

        Salgın süresince zaman zaman gözlerden uzak kalmayı tercih eden Abe'nin bu seçimi sağlık sorunları yaşadığı ve başbakanlık görevlerini yürütmekte zorlandığı iddialarını güçlendirmişti. Abe, görev süresi boyunca kontrol altında tutabildiği ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden kötüleşmeye başladığını ifade ederek, 28 Ağustos 2020'de istifa etme kararı aldığını kamuoyuna duyurmuştu.

        Abe, 2019 yılında görevinde 2 bin 887 güne ulaşarak Japonya'nın en uzun süre görevde kalan başbakanı unvanını elde etmişti. Başbakanlık görevini bırakmasının ardından iktidardaki Liberal Demokrat Parti'de (LDP) siyaset yapmayı sürdüren Abe, bugün Nara'da da Pazar günü yapılacak üst meclis seçimlerinde yarışacak bir LDP adayını desteklemek üzere bulunuyordu.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ