Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika FACİA! Bursa'da sel can aldı! 5 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi kayıp! - Haberler

        Bursa'da etkili olan sağanak yağışlar, Kestel ilçesinde sele dönüştü. Afette 5 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi ise aranıyor. Köyü yerle bir eden sel suları sebebiyle onlarca ev ve binlerce dönüm ekili alan sular altında kalırken, azgın sular çok sayıda araç, traktör ve römorku sürükledi.

        130 haneli Dudaklı köyü akşam saatlerinde felaketi yaşadı. Sağanak yağış sele dönüştü. Çınarcık olarak bilinen dağ yöresinden gelen kaya parçalarıyla gelen sel suları köyde hayat durdu.

        Köyün üst kısmındaki bir evde kalan 24 yaşındaki engelli Kader Akbaba sel sularından dışarı çıkamayarak hayatını kaybetti. Yakınları gözyaşlarına boğulurken, sel sularıyla sürüklenen babası Recep Akbaba ise köy meydanında kurtarıldı.

        REKLAM

        Köydeki onlarca otomobil, traktör, kamyonet ve römork da sel sularından nasibini aldı. Azgın sular yukarıdan aşağıya çok sayıda aracı sürüklerken, araçlar kullanılamaz hale geldi.

        ÖLÜ SAYISI 6 OLDU

        Bursa'nın Kestel ilçesinde selde kaybolan 4 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı.

        Ambulanslara konulan cesetler, Bursa Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı.

        Bu sırada, ölen kişilerin olay yerinde bulunan yakınları gözyaşları içinde çalışanlara yardım etti.

        Arama ve kurtarma faaliyetlerinde, AFAD, sivil toplum kuruluşu çalışanı arama ve kurtarma personeli, UMKE, acil servis çalışanları ve Bursa Jandarma Komutanlığına bağlı timler görev aldı.

        Bölgede, Bursa Büyükşehir Belediyesi yol işleri ekiplerinin çalışmaları da sürüyor.

        KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

        Bursa’da sel felaketinde hayatını kaybeden 5 kişinin kimlikleri belli oldu. Dün yaşanan afette Dudaklı Mahallesi'nde engelli Kader Akbaba'nın (22) cansız bedenine ulaşılmasının ardından başlayan arama-kurtarma çalışmaları sonucu, yaşamlarını yitiren diğer 5 kişinin de kimlikleri belli oldu. Bingöllü 74 yaşındaki Nazime Bilen, 32 yaşındaki oğlu Ahmet Bilen, Ahmet Bilen’in eşi Türkan Bilen (34) Türkan-Ahmet Bilen’in kızı Medine Bilen (10) ile yaşamını yitirdi. Ahmet Bilen'in yeğeni Derya Bilen ise aranıyor.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, SELDE HAYATINI KAYBEDEN KİŞİLERİN YAKINLARIYLA GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Bursa'nın Kestel ilçesinde aşırı yağışın yol açtığı selde hayatını kaybeden kişilerin yakınlarıyla telefonda görüşerek taziyelerini iletti.

        AA'nın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bölgede incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a telefonla bölgedeki son durum hakkında bilgi verdi. Ardından Erdoğan, selde hayatını kaybeden kişilerin yakınlarıyla görüştü.

        Başsağlığı ve taziye dileklerini ileten Erdoğan, şunları kaydetti:

        "Öncelikle tabii ki Allah'a hamdederiz. Burada bir felaket cereyan etti. Bu felaket neticesinde 5 kardeşimizi kaybetmenin hüznü içindeyiz. Rabb'im inşallah yardımcımız olsun. Biz, kazaya, kadere iman etmiş insanlarız. Dolayısıyla biliyoruz ki kaza ve kader Allah'tandır. Tabii bize düşen şüphesiz ki tedbirdir ama bazen tabii ki bu kazalar, tedbiri de aşıyor. Onun için bu kaybettiğimiz kardeşlerimizin tüm ailelerine Allah'tan sabırlar diliyorum. Rabb'im taksiratlarını hasenatına tebdil etsin, cennetiyle, cemaliyle müşerref kılsın."

        Soylu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Bakan Bekir Pakdemirli, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti Bursa milletvekilleri ile selde yaşamını yitiren engelli Kader Akbaba'nın cenaze törenine katılacaklarını bildirdi.

        Selde kaybolan Derya Bilen'i arama çalışmalarının sürdüğünü, Bilen ailesinden 4 kişinin cenazelerinin ise Bingöl'e götürüleceğini aktaran Soylu, "O konuda hazırlıkları yapıyoruz. Tam da o selin evi aldığı yerdeyiz. Bütün akrabaları da buradalar hem burada yaşayanlar, hem Bingöl'den gelenler. Onlar da olay mahallindeler." ifadelerini kullandı.

        BAKAN SOYLU, ARAMA ÇALIŞMALARINDAKİ SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, bölgedeki son çalışmalarla ilgili açıklamada bulunarak şunları söyledi:

        "Sayın Valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz, içe yönetimimiz kriz yönetimini oluşturmuşlardı. Hangi tedbirler alınacağı afet planı çerçevemizde oluşturmuşlardı. Geldiğimiz anda da toplam 6 vatandaşımızın sel sularına kapıldığı ve kaybolduğu bilgisi oluşmuştu. Allah rahmet eylesin.

        Bir kızımız var Derya Bilen. Tüm arama kurtarma ekiplerimiz bulabilmek için çaba sarfediyorlar. Duamız, temennimiz, Allah'a yakarışımız onun sağ salim bulunabilmesidir. Arkadaşlarımız derede, ırmakta onu bulmak için çaba sarfediyorlar. Onun yanısıra sayın bakanımızla birlikte buradaki tüm hasara uğrayan yerleri ziyaret ettik.

        Vatandaşlarımızla karşılıklı biraraya geldik. Orada gerek maddi hasarlar vardı. Gerek evlerde çok ciddi eşya hasarları vardı, gerek tarımsal gerek altyapı hasarları vardı. Bu konuda arkadaşlarımız çalışıyor. İnanıyorum ki iyi bir netice alınacak.

        Allah mekanlarını cennet eylesin, Allah sabır versin. Hasarların tespitinin yanısıra, hasarların en azından bir bölümünün karşılanmasıyla ilgili gerek AFAD, gerek Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Hanım'la konuştum. Sağolsun yardımlarda bulunacaklar. Biz İçişleri Bakanlığı AFAD olarak evi hasara uğrayan ve eşyalarını kaybeden vatandaşlarımızın 5 bin liraya kadar ilk ağızda yardımda bulunacağız. Bir taraftan Aile Bakanlığımız diğer taraftan da Tarım Bakanlığımız bu konuda adımlarını atacaklar.

        Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda bizlere talimatı; bu meselelerle karşı karşıya kaldığımızda ortaya koyduğu tavır nettir, vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda titiz çalışma istemektedirler. Onun için inşallah burada vatandaşlarımız hakikaten çok kısa sürede yağmurda çok ciddi hasarla karşılaşmışlardır. Geldik, gördük. Devletimiz güçlüdür, milletiyle beraberdir. İmkanları da vardır. Elden geldiğince vatandaşımızın nezdinde karşılamaya çalışacağız. Maddi kaynakların bir kısmı valiliğimize aktarıldı.

        Gerekli adımlar atılacak. Ben hem işin başından itibaren, valiliğimizi, büyükşehir belediyemize, ilçe belediyelerimize çok teşekkür ediyorum. Bunlar el birliği ile çözülecek meselelerdir. Burada herşey ortaya konulmuştur. İnşallah bundan sonra da bu tip hasarların meydana gelmemesini teminen elimizden geleni ortaya koymaya çalışacağız. Hem de hasarları, yaraları, hükümet, devlet, millet olarak çözmeye çalışacağız. Allah'ın beterinden koruması dualarını tekrar huzurunuzda iletmek istiyorum."

        PAKDEMİRLİ: 5 İLÇE VE 43 KÖY SELDEN ETKİLENDİ

        Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, 5 ilçe ve 43 köyün selden etkilendiğini kaydederek şunları söyledi:

        "Biz tabii ki gün boyu çalışmalarımıza devam ettik. Ekiplerimiz sahadaydı. Başta sayın valimiz, belediye başkanımız, kamu kurumları hızlı bir çalışma temposu içerisine girdiler. Bizim burada olmamızın ana sebeplerinden bir tanesi sel felaketinin kırsal alanda olması, tarımsal faaliyetlere zarar veriyor olması. Zarar hayvancılık anlamında çok önemli değil, 17 kuzu, 48 kovan bertaraf olmuş durumda. Çeşitli ilçelerde Kestel, Orhangazi, İznik'te daha çok tarım arazilerinde, taş ve kayaların birikmesinden kaynaklanan ekili yerlerde, ağaçlarda hasarları görüyoruz.

        Sayın Cumhurbaşkanımızla irtibatlandık. Sabah Kestel ilçesine ve diğer taraflarda Cumhurbaşkanımızla aileleri irtibatlandırarak taziyelerimizi iletmiş olduk. Kader kızımızı defnettik. Dere içine ve dere ağzına yapılan konutlar, yerleşim yerleri bizim için en büyük tehlike. Türkiye hakikaten büyük devlet. Türkiye'de yüzbinlerce böyle ıslah edilmeyi bekleyen dereler var. Bundan kaçınmamın en iyi rolü riski almamak.

        Birçoğumuz maalesef 'bana bir şey olmaz, buradan akan suyun kalınlığı nedir ki' deriz ama ben de ailesinden birisini taşkınlarda kaybetmiş birisi olarak bu suyun ne zaman hayatımızı riske edebileceği konusunu daha önceden bilemiyoruz. Dere yataklarında evleriniz varsa kendinizi, çocuğunuzu, akrabalarınızı seviyorsanız en yakın zamanda oradan taşınmanın bir yolunu bulun. Gerekirse bakanlığımızdan, kamu kurumlarından destek alarak bir şekilde bunu önlemenin yolunu bulmamız gerekliğine inanıyorum. Bir şekilde bunların çözümü var.

        Can kayıplarının olduğu yerde kelimeler tükeniyor, çok şey kalmıyor. Dere yatakları konusuna özellikle dikkati çekmek istiyorum. Tarımsal faaliyetleri çok önemli. Şu anda Bursa'da tarım sigortası oranı yüzde 18. Olması gereken değil. Domates ve sebzede ciddi kayılar var, dikilide çok büyük kabımız gözükmüyor.

        Özellikle köylerin birçoğu orman köyleri. Bu sebeple orköy kapsamında 2 milyon lira hibe desteği vermeyi öngördük. Yaşanan acılara bir miktar da olsa telafi olabilmesi kapsamında. DSİ ekiplerimiz taşkınlar konusunda çalışıyor. Şu anda faaliyetin normal devam etmesiyle ilgili konularda çalışıyorlar. Hem bugün sanayi bölgesini ziyaret ettik. Büyükşehir belediyemiz de arzu ederse DSİ olarak inisiyatifleri alırız. Menfezlere müdahalemiz, drenaj kanallarına müdahale edeceğiz.

        SELDEN KAÇAMAYAN KADER'İN TABUTUNU BAKANLAR TAŞIDI

        Dün akşam etkili olan sel sebebiyle Çınarcık Tepesi'nin altındaki evinde sel sularından kaçamayarak hayatını kaybeden Kader Akbaba'nın cenazesi ise toprağa verildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de katıldığı cenaze namazında yakınları gözyaşlarına boğuldular.

        Bursa milletvekilleri, Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın da katıldığı cenaze namazının ardından genç kız köy mezarlığında toprağa verildi. Baba Recep Akbaba da sel sularıyla sürüklenmiş köy meydanında kurtarılmıştı.

        BAKAN SOYLU BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNDU

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, aşırı yağışın sele neden olduğu Bursa'nın Kestel ilçesindeki bölgeye ulaştı.

        İlçeye bağlı Kayacık Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Soylu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Orhangazi'den başlayan ve Bursa merkeze doğru etkisi hissedilen yağmur mevsim normallerinin çok üzerinde bir şiddetle yağmaya başlayınca hemen Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile tüm ekiplerin gerekli tedbirleri aldığını söyledi.

        Soylu, yağışın ani şekilde bastırmasından dolayı bölgedeki derenin debisinin çok yüksek olduğuna dikkati çekti.

        Söz konusu derede ağaçlıkların bulunduğunu dile getiren Soylu, bu durumun arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilememesi temennisinde bulundu.

        "MEVSİM NORMALLERİNİN ÇOK ÜZERİNDE BİR YAĞIŞ SÖZ KONUSU"

        Soylu, Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın, bölgede gerekli hasar tespit çalışmalarına başlanacağı bilgisini verdiğini aktardı.

        Hasar tespiti yapıldıktan sonra vatandaşların mağduriyetlerine cevap verileceğini belirten Soylu, "Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hem Kader kızımız için hem de kimliği belirlenmeye çalışılan diğer kardeşimiz için de başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Allah rahmet eylesin." diye konuştu.

        Bakan Soylu'ya incelemelerinde, Canbolat ve Aktaş'ın yanı sıra AK Parti Bursa milletvekilleri, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç ile İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yalçın Mumcu eşlik etti.

        ALTUN'DAN AÇIKLAMA

        Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Bursa’nın Kestel ilçesindeki selde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız gelişmeleri yakından takip etmektedir. İçişleri Bakanımız bölgededir. Devletimiz bütün kurum ve imkanlarıyla selden etkilenen vatandaşlarımızın yanındadır." ifadelerini kullandı.

        BAKAN KURUM: VATANDAŞLARIMIZIN YARALARINI SARACAĞIZ

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bursa'daki sele ilişkin, "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerimizi yağıştan etkilenen bölgelere sevk ettik. Hasar tespit çalışmalarını hızla yaparak vatandaşlarımızın yaralarını saracağız." ifadelerini kullandı.

        Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, selde hayatını kaybeden vatandaşlar için Allah'tan rahmet diledi.

        Bakan Kurum, şunları kaydetti:

        "Bursa'nın Kestel ilçesinde meydana gelen selde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerimizi yağıştan etkilenen bölgelere sevk ettik. Hasar tespit çalışmalarını hızla yaparak vatandaşlarımızın yaralarını saracağız."

        Bursa Valisi Yakup Canbolat da inceleme yapmak üzere köye gelirken, köyde temizlik çalışmasının başlatıldığı öğrenildi.

        Ankara yolunda da trafikte sel suları sebebiyle aksamalar yaşandı. Ayrıca Uludağ’dan gelen azgın sel suları Gölbaşı’nda köprüleri yıktı.

        Öte yandan şeftali, armut, ayva, kiraz ağaçlarının dikili olduğu, marul, çilek, maydanoz ve çeşitli sebzelerin ekili olduğu binlerce dönüm de sular altında kaldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ