Fitch Ratings, Türkiye'ye ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak korudu, görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltti. Görünümün iyileştirilmesi ekonomi yönetimindeki değişikliklere, parasal sıkılaşmaya ve Türk lirasındaki değerlenmeya bağlandı.
Fitch değerlendirmesinde kasım ayı başında göreve gelen yeni ekonomi ekibinin attığı olumlu adımlara dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın attığı adımların olumlu etkilerini sıraladı ve Türk Lirası'nın Kasım ayı başından bu yana ABD doları karşısında yüzde 18 değer kazandığına dikkat çekti.
Değerlendirmede dış finansman ihtiyacına göre rezervlerin düşük seviyesi, yüksek enflasyon ve jeopolitik riskler olumsuz faktörler olarak sıralandı. TCMB’nin kredibilite kazanımının zaman alacağı vurgulandı.
TCMB'NİN ATTIĞI ADIMLAR ÖVÜLDÜ
Fitch'ten yapılan açıklamada Türkiye'nin yeni ekonomi ekibi altında daha tutarlı ve ortodoks bir politika karışımına dönüşünün; geçen yıl düşen uluslararası rezervlerden, yüksek cari açıktan ve kötüleşen yatırımcı güveninden kaynaklanan kısa vadeli dış finansman risklerini hafifletmeye yardımcı olduğu kaydedildi.
TL KASIMDAN BUYANA YÜZDE 18 DEĞER KAZANDI
Son dönemde para politikasının önemli ölçüde sıkılaştırıldığına ve Türk Lirası'nın Kasım ayı başından bu yana dolar karşısında yüzde 18 değer kazandığına dikkat çekildi. Merkez Bankası'nın şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmak için tek bir politika faiz oranına dönerek para politikasını basitleştirdiği, iletişim stratejisini güçlendirdiği ve politika faiz oranlarını artırarak sıkılaştırma döngüsünü hızlandırdığı belirtildi.
'ULUSLARARASI REZERVLER İSTİKRAR KAZANDI'
Fitch'in değerlendirmesinde uluslararası rezervlerin istikrar kazandığı ve hafif toparlandığı da vurgulandı. Açıklamada ''Brüt döviz rezervleri (altın dahil) Kasım ayındaki 86.7 milyar dolardan Şubat başında 95.6 milyar dolara yükseldi ve 2019 sonunda 105.7 milyar doların altında kaldı. Bununla birlikte, uluslararası rezervlerin temeldeki konumu zayıf kalıyor'' denildi. Uluslararası rezervlerin bu yıl kademeli olarak 104 milyar dolara yükseleceği tahmin edildi.
JEOPOLİTİK RİSKLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Jeopolitik risklerin yatırımcı hissiyatını ve dış finansmanı zayıflatma potansiyeli ile Türkiye'nin notunu etkilemeye devam ettiği kaydedildi.
Türkiye ekonomisinin 2020 yılının 3'üncü çeyreğindeki güçlü toparlanmanın ardından pozitif büyüme ivmesini sürdürdüğü ve 2020'de yüzde 1.4 büyüdüğünün tahmin edildiği bildirildi. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5.7, 2022'de de yüzde 4,7 büyüyeceği öngörüldü.
'ENFLASYON DÜŞECEK'
Fitch Ratings ayrıca, Türkiye'de enflasyonun yıl sonunda yüzde 11'e 2022 yılı sonunda yüzde 9.2'ye düşeceğini tahmin etti.
AĞUSTOS AYINDA NEGATİF'E ÇEKMİŞTİ
Kuruluş son olarak 22 Ağustos 2020'de görünümü 'Durağan'dan 'Negatif'e çekmiş, 'BB-' notunu korumuştu.
Fitch’e göre Türkiye’nin kredi notu Güney Afrika ve Brezilya ile beraber “yatırım yapılabilir” seviyenin 3 kademe altında.
Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarında Standard & Poor's (S&P) Türkiye’nin kredi notunu B+ (Durağan) ile yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe, Moody’s ise B2 (Negatif izleme) ile 5 kademe altında değerlendiriyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.