Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: ABD Başkanı Joe Biden açıkladı: DEAŞ lideri Ebu İbrahim El Haşimi öldürüldü! Ebu İbrahim El Haşimi kimdir? - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son dakika haberi... ABD Başkanı Biden, ABD'nin Suriye operasyonunda DEAŞ lideri Ebu İbrahim El Haşimi'nin öldürüldüğünü açıkladı.

        Başkan Biden detayları açıklamak için kameralar karşısına geçti. Biden'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

        "Binlerce kadın genç kız tutsak edilmiş, insanlar öldürülmüştü. Askerlerimizin cesareti ve başarısı sayesinde aynı zamanda aldığımız önlemler sayesinde sivil ölüm ve yaralanmalar minimuma indirildi.

        "YAKALANAN TERÖRİSTLER KENDİNİ PATLATTI"

        Kendi askerlerimizi sivil insanların daha zarar görmemesi için karadan operasyon yaptık. Yakalanan teröristler son bir korkaklık göstererek aile üyelerini gözardı ederek kendilerini patlattılar.

        ABD güçleri çok başarılı ve cesurca zor operasyonu yürüttü. Askerimiz hala ülkemizin omurgası olmaya devam ediyor. Ülkemizi, Amerikan halkını ve müttefiklerimizi güvenli tutmaya devam ediyor.

        Askerlerimiz ve onların ailelerine gösterdikleri fedakârlıklardan dolayı müteşekkiriz ve onlara borçluyuz. Devletin çeşitli kademeleri dikkatli şekilde çalışarak bu operasyonun başarılı olmasına katkıda bulundular. Bu operasyon bir kez daha ABD'nin gücünün nereye kadar uzandığını göstermiş oldu. Ülkemizi korumak için somut adımlar atmaya devam edeceğiz. Ortaklarımızla, müttefiklerimizle Irak demokratik güçleriyle çalışmaya devam edeceğiz.

        Dün çok önemli bir terör liderini etkisiz hale getirdik. Dünyanın her yerindeki teröristlere güçlü mesaj gönderdi; nerede olursanız olun sizi bulacağız. Bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi, Kuzey Suriye'de DEAŞ savaşçılarını barındıran bir hapishaneye yapılan son vahşi saldırıdan sorumluydu ve Ezidilere karşı soykırımın arkasındaydı. Bu korkunç terörist lider artık yok.

        Şu anda New York'a hareket etmek durumundayım, teşekkür ederim."

        Başkan Biden soru almadan açıklamalarını sonlandırdı.

        PENTAGON: SİVİL ÖLÜMLERİN SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ

        Pentagon, öldürülen DEAŞ lideri ile ağustos ayında Afganistan'daki ABD güçlerine yönelik bombalı saldırı arasında doğrudan bir bağlantı kurmazken, sivil ölümlerine ABD güçlerinin değil; DEAŞ'ın neden olduğu "güçlü belirtiler" olduğunu söyledi.

        ABD operasyonunun sivil ölümlerine neden olmadığından emin olmak için Suriye operasyonunu gözden geçirecek.

        2019'DAN BU YANA DÜZENLENEN EN BÜYÜK OPERASYON

        ABD basını ise operasyonun 2019'dan beri düzenlenen en büyük DEAŞ operasyonu olduğunu, 2 düzine Amerikan komandosu ve 3 helikopter görev aldığını belirtti. ABD basını ayrıca DEAŞ liderinin intihar yeleği ile kendini patlattığını da ifade etti.

        Dün ABD, İdlib'de bir F-16 savaş uçağı ve bir helikopter desteğiyle operasyon gerçekleştirmişti.

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, konuyla ilgili yaptığı kısa açıklamada, operasyonun başarılı olduğunu söylemiş, Amerikan tarafından can kaybının olmadığını ve daha fazla bilgi mevcut olduğunda paylaşılacağını belirtmişti.

        REKLAM

        BAĞDADİ 2019'DA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

        ABD, Ekim 2019'da İdlib'te benzer bir operasyonla, DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürüldüğünü duyurmuştu.

        Eski ABD Başkanı Donald Trump Ekim 2019’da yaptığı açıklamada, DEAŞ’ın eski lideri Ebubekir El Bağdadi'nin ABD ordusunun düzenlediği operasyon sırasında bir tünelde üzerindeki intihar yeleğini patlatarak intihar ettiğini duyurmuştu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ