Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kadir Şeker karar | Son dakika haberler: Kadir Şeker'e verilen ceza Yargıtay tarafından onandı! İşte gerekçeli karar -
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Konya'da olay, 5 Şubat 2020 tarihinde Konya’nın merkez Selçuklu ilçesi Yeni İstanbul Yolu üzerinde bulunan Piri Reis Parkı içerisinde meydana gelmişti.

        BIÇAKLA ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

        Kadir Şeker, darp edildiğini düşündüğü Ayşe Dırla'nın birlikte yaşadığı sevgilisi Özgür Duran'ı çıkan boğuşmada esnasında bıçaklayarak ölümüne neden oldu.

        12.5 YIL HAPSE MAHKUM EDİLDİ

        Tutuklanan Kadir Şeker, Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 12 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.

        Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından kararın bozulmasının ardından Şeker, geçtiğimiz yıl 5 Temmuz'da yeniden hakim karşısına çıktı.

        10 YIL 10 AY HAPİS VE TAHLİYE KARARI

        Kadir Şeker, bu kez 10 yıl 10 ay hapse çarptırılıp, tutukluluk halinin devamına hükmedildi. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve avukatlarının itirazı üzerine dosya bir üst mahkeme olan 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Dosyayı inceleyen heyet, 7 Temmuz günü Şeker'in tahliyesine karar verdi.

        YARGITAY 1. DAİRESİ ONADI

        Hayatını kaybeden Özgür Duran.
        Hayatını kaybeden Özgür Duran.

        İtirazların üzerine dosya yeniden Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi de verilen hapis cezasının onanmasına karar verdi. Kadir Şeker, cezasının bundan sonraki bölümünü açık cezaevinde geçirecek.

        TEMMUZ AYINDA CEZAEVİNE GİREBİLİR

        Şeker, açık cezaevlerinin temmuz ayına kadar Kovid-19 izinli olması nedeniyle bu süre zarfında dışarıda olacak. Bu iznin uzatılmaması durumunda ise Şeker'in temmuz ayında cezasının infazı için yeniden cezaevine gireceği öğrenildi.

        "MEŞRU MÜDAFAA ŞARTLARI GERÇEKLEŞMEDİ"

        DHA'da yer alan habere göre Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi´nin, Kadir Şeker'e verilen 10 yıl 10 aylık hapis cezasını onamasının gerekçesinde, Şeker'in yurttaşlık bilinciyle Özgür Duran'ı uyarmak için yanlarına gittiği belirtildi. Olayda meşru müdafaa olmadığı ifade edelin gerekçede şöyle denildi:

        "KENDİSİNİ SAVUNMA HAKKI DOĞDU"

        "Meşru savunmaya yönelik değerlendirme; somut olayda, sanığın başından beri maktule yönelik haksız bir davranışının bulunmadığı, aksine sadece yurttaşlık bilinciyle tanımadığı bir kadına bağırılıp küfür edilmesi ve kadının da ağlaması nedeniyle iyi niyetli olarak maktulü uyarmak için yanlarına gittikten sonra maktul tarafından sürekli sanığa küfür edilmesi ve sonrasında da darp edilip boğazının sıkılması üzerine sanığın bu haksız saldırı nedeniyle kendisini savunma hakkı doğmuştur.

        'Gerçekleştirilen savunmanın maruz kalınan tecavüzü def edecek biçimde olması', yani 'Saldırı ile savunma arasında oran bulunması' şartı gerçekleşmediğinden meşru savunmanın şartlarının oluşmadığı, başka bir anlatımla savunma ile saldırı arasındaki denge savunma tartışmasız bir şekilde sanık lehine bozulmuş olup, dolayısıyla da ölçülülük ya da orantılılık ilkesi ihlal edilmiş ve meşru müdafaa şartlarının gerçekleşmediği kabul edilmiştir."

        VERİLEN HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ UYGUN BULUNDU

        Gerekçede, ayrıca haksız tahrik indirimine yönelik yapılan açıklamada, "Kadir Şeker'in öldürme fiilini Özgür Duran'dan kaynaklanan ve olay yerinden uzaklaşmaktayken kendisine yönelen tehdit, hakaret sözleriyle maktulün üzerine yürüyerek tekme-tokat vurması, boğazını sıkarak basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek şekilde yaralaması üzerine gerçekleştirdiğinin anlaşıldığı, ayrıca Kadir Şeker'e yönelen ve haksız tahrik oluşturan eylemlerin niteliği ve ulaştığı boyut dikkate alındığında belirlenen indirim oranının isabetli olduğu anlaşıldığından, alınan temyiz sebebinin incelenmesinde hukuka aykırılık bulunmamıştır'" denildi.

        "HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ İSABETLİ"

        Özgür Duran'ın babası Cengiz Duran, annesi Mübeyyen Güner ve kardeşi Niyazi Remzi Duran'ın avukatlarının haksız tahrik indirimlerinin fazla uygulandığının itirazına ise ''Dosya içeriğinden varlığı anlaşılan, maktulden sanığa yönelen haksız tahrik oluşturan eylemlerin niteliği ve ulaştığı boyut dikkate alındığında belirlenen indirim oranının isabetli olduğu anlaşıldığından, anılan temyiz sebebinin incelenmesinde hukuku aykırılık bulunmamıştır" ifadelerine yer verildi.

        Gerekçede, incelemeler sonucunda verilen cezada aykırılık görülmediğinden oy çokluğu ile 'Temyiz istemlerinin esastan reddine, hükmün onanmasına' karar verildiği belirtildi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Alper Uruş
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ