Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika haberi Van'da 5.4 büyüklüğünde deprem

        Van'ın Özalp ilçesinde 13.03'te deprem meydana geldi. AFAD, çevre illerden de hissedilen depremin büyüklüğünü 5.4 olarak açıkladı.

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'ın Özalp ilçesinde meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Özalp'te yapılan ilk taramalarda hasar gözükmüyor. Köyler de taranıyor, şu ana kadar sadece bir evde kısmi yıkık ihbarı var." bilgisini verdi.

        Soylu, Twitter hesabından Van'ın Özalp ilçesindeki depreme ilişkin yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

        "Van'da 13.03'te meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremde Özalp merkezde yapılan ilk taramalarda hasar gözükmüyor. Köyler de taranıyor. Şu ana kadar köylerden sadece bir evde kısmi yıkık ihbarı var. Gelişmeler Van Valiliği ve AFAD Başkanlığımızca kamuoyuna bildirilecektir. Geçmiş olsun."

        VAN VALİSİ BİLMEZ: DEPREMDE BİR CAN KAYBI TESPİT EDİLMEDİ

        Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit ve Çevre Şehircilik Müdürü Ali Kemal Atlı ile birlikte helikopterle havaan denetleme yaptıktan sonra Gürpınara bağlı 250 haneli Elaçmaz Mahallesi'ne gelerek incelemelerde bulundu.

        Bir çok ev ve ahırın hasar gördüğü mahallede açıklamalarda bulunan Vali Bilmez, Saray, Özalp ve Gürpınar ilçelerine bağlı 15 mahallede büyük ve küçük çaplı bir çok hasarın meydana geldiğini belirtirken, 5 kişinin depremden kaynaklı yaralandığını söyledi.

        Vali Bilmez, bir çoğunun düme, kaçma sonucu hafif yaralandığını ve bunların tedavi altına alındığını belirterek,"Tüm mahallelerimizde gerekli incelemelerimizi hızlı bir şekilde sürdürüoruz. En büyük tesellimiz, bu depremde can kaybının olmamasıdır.Depremin yol açtığı hasarları gidermek için de ekiplerimiz yoğun bir şekilde çalışmalarına başladı. Hasar tespit çalışmaları yapılacak. Vatandaşlarımızdan ricamız da hasar görmüş yapılara, evlerden uzak durmalarıdır.Tüm yaraları en kısa zamanda saracağız."dedi.

        AFAD'DAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Van'ın Özalp ilçesi olarak açıklanan ancak daha sonra Saray ilçesi olarak değiştirilen depremde 5 ev ve bazı hayvan barınaklarının yıkıldığını, 7 evde ise hasar oluştuğunu bildirdi.

        AFAD'dan yapılan açıklamada, Van'da saat 13.03'te meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremin ardından üç ilçeye, AFAD Van'dan 18 arama kurtarma personeli ve 1 arama köpeği sevk edildiği, olası ihtiyaca karşı, AFAD Erzurum'dan bir ekibin de bölgeye intikal ettiği belirtildi.

        Alana ayrıca Sağlık Bakanlığı UMKE, jandarma ve Türk Kızılay ekiplerinin gönderildiği bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Gürpınar ilçesinin Elaçmaz Mahallesi'nde 5 ev, Saray ilçesinin Örenburç Mahallesi'nde 6 ve Özalp ilçesinin Yünkuşak Mahallesi'nde 1 olmak üzere 7 evde hasar oluştu. Baltepe Mahallesi Nazarova mezrasında hayvan barınaklarının yıkıldığı ve enkaz altında hayvanların kaldığı bilgisine ulaşıldı. AFAD Van ekipleri, Saray, Gürpınar ve Özalp ilçelerine intikal etti."

        "TARAMA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

        Bölgede, enerji ve haberleşme hatlarında herhangi bir olumsuzluk bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

        "Olası destek ihtiyacına karşı, AFAD Diyarbakır Arama Kurtarma Birliği ve çevre illerdeki AFAD ekipleri de teyakkuza geçirildi. Bölgedeki saha tarama çalışmaları ise devam ediyor. Depremin gerçekleştiği noktaya en yakın yerleşim yerinin 3,44 kilometre ile Gürpınar'ın Elaçmaz Mahallesi olduğu tespit edildi. Yer kabuğunun 7,48 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem sonrası AFAD Van'ın yanı sıra çevre il ve ilçelerdeki birimlerle 4,5G, uydu ve telsiz haberleşmeleri yapıldı.

        Haberleşmelerle herhangi bir zarar ya da hasar olup olmadığı bölge bölge tespit edildi. Depremin, Van kent merkezinde ve yakın çevredeki illerde hissedildiği bilgisi de bulunuyor. Depremleri, 'afad.gov.tr' ve 'deprem.gov.tr' adreslerinden 7 gün 24 saat, anlık olarak takip edebilirsiniz. AFAD Deprem Dairesi, ülkemizdeki her 5 istasyondan 4'ünü işletmekte ve 1100 deprem gözlem istasyonuyla depremleri çözümlemektedir."

        GÜRPINAR'A BAĞLI ELAÇMAZ MAHALLESİ'NDE BAZI EVLERDE HASAR MEYDANA GELDİ

        Meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki deprem ise, Gürpınar ilçesine bağlı Elaçmaz Mahallesi'ndeki bazı evlerde de hasara neden oldu.

        Van'da 13.03'te yaşanan depremin hissedildiği bölgelerde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Şiddetli sarsıntının hissedildiği Gürpınar ilçesine 84 kilometre uzaklıktaki Elaçmaz Mahallesi'nde de birçok ev ve ahırda hasar meydana geldi.

        Bir kişinin hafif yaralandığı mahalleye giden Jandarma, AFAD, itfaiye, belediye ve sağlık ekipleri güvenlik önlemi alarak çalışma yaptı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı Özalp İlçe Grup amirliği de hasar gören yerlerde enkaz kaldırma çalışmalarına destek verdi.

        NACİ GÖRÜR: STRES TRANSFERİNE DİKKAT ÇEKMİŞTİM

        Bilim Akademisi Üyesi Prof.Dr. Naci Görür de depremle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kısa süre önce Van-Özalp çevresinde 5.4 büyüklüğünde deprem oldu. Bu deprem muhtemelen Erciş Fayının doğuya doğru uzantısı ve Hasan-Timur fay zonunun güneyinde meydana geldi.

        Hatırlarsanız, bir müddet önce bu faylarla Başkale fayının kesim bölgesinde ve Türkiye-İran sınırında çok sayıda depremler oluyordu. Ben de o zaman stres transferini gözeterek tweetlerimde Van yöresine dikkat diyordum. Sanıyorum bu deprem sözünü ettiğimiz etkileşimin sonucu olmalı."

        DEPREM İRAN'DA DA HİSSEDİLDİ

        Van’da meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki deprem İran’ın Batı Azerbaycan Eyaleti’nde hissedildi. Depremin merkez üssü olan Van’ın Özalp ilçesinde yerel saatle 13.03’te meydan gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin İran’ın Batı Azerbaycan Eyaleti’ne bağlı Hoy ilçesinin Kotur Beldesinde hissedildiği belirtildi.

        İHA'nın haberine göre, İran tarafından henüz can ve mal kaybına ilişkin açıklama yapılmazken, İranlılar Van’da meydana gelen depremi hissettiklerine ilişkin sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulundular.

        İran’da geçtiğimiz Şubat ayında aynı bölgede meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem, Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler köylerinde ağır hasara neden olmuş ve 9 kişi hayatını kaybetmişti.

        VAN'IN DEPREM HAFIZASI

        REKLAM

        Van'da meydana gelen son deprem bölgenin deprem hafızasını da hatırlattı. 23 Ekim 2011 Pazar günü saat 13.40 sularında Van Merkez'e bağlı Tabanlı köyü merkez üssü olmak üzere büyük bir deprem meydana gelmişti. Şehirde geniş çapta hasara yol açan depremin aletsel büyüklüğü 7.1 (Mw) olarak ölçülmüştü. 9 Kasım 2011 Çarşamba günü de 21.20 sularında Van Merkez’e 16 kilometre uzaklıktaki Edremit ilçesinde, aletsel büyüklüğü 5.7 (Mw) olan yeni bir deprem meydana gelmişti. Her iki deprem de Doğu Anadolu Bölgesinin genelinde hissedilmişti. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerinde toplam 644 vatandaşı hayatını kaybetmiş, 1.966 vatandaş yaralanmış, 252 vatandaş ise enkazlardan sağ olarak kurtarılmıştı.

        .png
        .png

        BU YILIN BAŞINDA

        24 Ocak 2020, saat 20.55’te Elazığ'ın Sivrice ilçesinde de büyük bir deprem meydana gelmişti. Büyüklüğü 6.8, derinliği 8.05 km. olan depremde 41 kişi hayatını kaybetmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ