Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Son dakika haberler...YÖK Başkanı Saraç'ı isyan ettiren üniversite tablosu!

        Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)Başkanı Yekta Saraç, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda bir konuşma yaptı.

        Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre YÖK Başkanı Saraç, "Üniversitelerde sosyal bilimlerle ilgili ders havuzu oluşturalım istiyoruz." ifadelerini kullandı.

        Saraç konuşmasını şöyle sürdürdü: En yüksek puanlarla girilen bir fakülte. Diyelim ki oradan mezun olan, toplumda saygın olan insanlar üç kelime, üç cümle kullanamıyor, konuşamıyor. Eskiden lise mezunları kültürlü insandı. Şimdi çok iyi bir üniversiteden mezun olabiliyor, alanında çok yetkin olabiliyor, patentleri, projeleri var ama kültür noktasında; entelektüel düzeyi açısından oldukça zayıf. Bu durum sosyal bilimlerle desteklenmesi lazım, onun için bir kurguya gidiyoruz. Biliyorsunuz, yurt dışında işte, ABET akreditasyon ajansını mühendisliklerle ilgili akredite ederken sosyal bilimler dersi alıp almadığına da bakılıyor...

        REKLAM

        'GENEL KÜLTÜR DÜZEYİNİ YUKARI ÇEKELİM'

        Saraç üniversitelerde kültür düzeyinin geliştirilmesine dikkat çekerek şöyle konuştu:

        Diyoruz ki sosyal bilimler havuzu oluşturalım yani Türk yükseköğretim sisteminde genel kültür düzeyini birazcık daha yukarıya doğru çekelim. Eğitim öğretimle ilgili radikal kararlar almamız lazım. Alınacak radikal kararların toplumun, iktidarı ve muhalefetiyle birlikte arkasındadurması lazım.

        'BU SENE KELİME HAZİNESİ SORULACAK'

        Prof. Saraç, öğrencilerin herhangi bir ayrım yapmadan şiir, roman okuması lazım olduğunun altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti:

        Çocuklar kitapokusunlar. Şiir, roman okusunlar. Kimi, hangi romanı okuyacaksanız okuyun ama kitap okuyun. Bu sene kelime hazinesi sormaya da başlayacağız.

        AKADEMİK KADROYU DA ELEŞTİRDİTBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda bir konuşma yaptı.

        Saraç, sözü üniversitedeki akademik kadroya getirerek konuşmasını şöyle tamamladı:

        Profesör oldunuz diyelim, kurum için de geçerli araştırma üniversitesi oldunuz, hiçbir şey üretmeden oralarda kalınmamalı. Biz bunu istemiyoruz. Altta çalışanlarda yukarı çıksın, sistemin bütünü yarış halinde olsun, çok ciddi bir şekilde rekabet olsun. Sistemde hiçbir payenin ilanihaye kalmaması lazımdır diye düşünüyoruz.

        Hocalarımızın doçent olduktan sonra beş yıl bekleyip profesör olma kriterini kaldırmamız lazım. Profesör olduktan sonra da 'Emekli oluncaya kadar ben kalırım, üniversiteye de uğramam' gibi bir düşüncenin ortadan kalkması gerekir...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ