Son dakika: Hamas'ın yeni lideri Halil El Hayye
Hamas, Halil El Hayye'nin yeni lider olarak atandığını duyurdu.
Hamas'ın yeni lideri olarak Halil El-Hayya'nın seçildiği açıklandı.
Hamas tarafından yapılan açıklamada, Ekim 2024'te Gazze'de İsrail ordusu tarafından öldürülen Yahya Sinwar'ın yerine El-Hayya'nın Hamas Siyasi Bürosu Başkanı olarak seçildiği açıklandı.
1960 yılında Gazze Şeridi'nde doğan El-Hayya, 1987'de kurulduğundan beri Hamas'ın önemli isimlerinden biri oldu.
Grubun sürgündeki Gazze şefi ve baş müzakerecisi El-Hayya, Sinwar ve Temmuz 2024'te İran'da öldürülen Haniye'nin ölümünden bu yana Hamas liderliğinde giderek daha merkezi bir figür haline geldi.
İsrailli yetkililer, El-Hayya'nın 2025'te Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen bir İsrail saldırısında hedef alınan üst düzey yetkililer arasında olduğunu söyledi.
HALİL EL-HAYYA'YA TEBRİK
Filistin Devlet Başkanı Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh ile Mısır Genel İstihbarat Bakanı Tümgeneral Hasan Reşad, Hamas Siyasi Büro Başkanlığına seçilen Halil el-Hayye’yi arayarak tebrik etti.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamalara göre, Hamas’ın yeni lideri Hayye, Filistin Devlet Başkanı Yardımcısı Şeyh ve Mısır İstihbarat Başkanı Reşat ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
Filistin Devlet Başkanı Yardımcısı Şeyh, Hamas liderliğine seçilen Hayye'yi tebrik etti ve yeni görevinde başarılar diledi.
Görüşmede Hayye, Filistin halkına ve haklı davalarına hizmet etmeye, ulusal ilkeleri korumaya kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.
Hayye ayrıca, Gazze Şeridi, Batı Şeria ve tüm Filistin topraklarında, Filistin halkını korumak ve ulusal birliği sağlamak için tüm liderlerle işbirliği içinde çalışacaklarını ifade etti.
Mısır İstihbarat Başkanı Reşat’ın da Hamas liderliğine seçilmesi dolayısıyla Hayye'yi tebrik ettiği belirtildi.
Görüşmede Mısır ile olan tarihi ilişkilere ve Kahire'nin Filistin davasındaki rolüne dikkat çeken Hayye, Mısır'ın özellikle ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve sürecin ikinci aşamasının tamamlanması için yürütülen müzakerelerdeki rolünün önemini vurguladı.
Hayye, "Hamas, Gazze Şeridi'ndeki halkımızın acılarını sona erdirmek, İsrail işgal güçlerinin bölgeden çekilmesini ve Gazze'nin yeniden imarını sağlamak amacıyla Mısır, Katar ve Türkiye'deki kardeşleriyle işbirliği içinde yürütülen çabaların başarıya ulaşması için çalışmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.