Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Diğer Son dakika! İstanbul Maratonu'nda rekor geldi! - Diğer Haberleri

        Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nu erkeklerde Kenyalı atlet Daniel Kipkore Kibet, parkur rekoru kırarak kazandı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik maratona, atletlere tempo veren "tavşan atlet" olarak başlayan Kibet, yarışı birincilikle tamamladı.

        Parkuru 2.09.44'lük derecesiyle birinci bitiren Kibet, parkur rekorunun da yeni sahibi oldu. Bundan önceki rekor 2 saat 9 dakika 57 saniyelik derecesiyle geçen yılın kazananı Kenyalı Felix Kimutai'ye aitti.Maratonda 2.09.57'lik derecesiyle Etiyopyalı atlet Yitayal Atnafu Zerihun ikinci, 2.10.09'luk zamanıyla Kenyalı sporcu Peter Kwemoi Ndorobo üçüncü oldu.

        Türkiye adına en iyi dereceyi yarışı 6. sırada tamamlayan Polat Kemboi Arıkan, 2.12.57'lik zamanıyla elde etti.

        KADINLARDA ZAFER TİBEBU'NUN

        Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nda kadınlarda birinciliği Etiyopyalı atlet Hirut Tibebu kazandı.15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik maratonu Tibebu, 2.23.40'lık derecesiyle birinci sırada bitirdi.Etiyopya'dan Tigist Abayechew 2.24.15'lik zamanıyla ikinci, Kenyalı Maurine Chepkemoi 2.24.16'lık derecesiyle üçüncü oldu.Türkiye adına en iyi dereceyi 8. olan Büşra Nur Koku elde etti.

        42 KM ERKEKLER

        1. Daniel Kipkore Kibet (Kenya) - 2:09:44

        2. Yitayal Atnafu Zerihun (Etiyopya) - 2:09:57

        3. Peter Kwemoi Ndorobo (Kenya) - 2:10:09

        42 KM KADINLAR

        1. Hirut Tibebu (Etiyopya) - 2:23:40

        2. Tigist Abayechew (Etiyopya) - 2:24:15

        3. Maurine Chepkemoi (Kenya) - 2:24:16

        İSTANBUL SENİN, DURMA KOŞ!

        "İstanbul senin, durma koş" sloganıyla koşulan maraton, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası'ndan start aldı.

        Organizasyonun startını Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy verdi.

        Start öncesi bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, sporun birleştirici gücüne dikkati çekerek, "Sizlerle beraber olmanın heyecanını, mutluluğu yaşıyoruz. Göğsümüzü kabartan sporcularımız da burada. Sporun birleştiren ruhuyla İstanbulumuza gelen sporculara 'hoş geldiniz', diyorum. Asya'yı Avrupa'ya bağlayacağız, gönülleri bileştireceğiz. Sporun ruhuyla yarınlara gençlerimizle yürüyeceğiz. Tüm katılımcılara başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu ise dünyanın hiçbir yerinde böyle bir coğrafya olmadığını belirterek, "Bu sadece bu güzel memleketimize, şehrimize nasip olmuş ve birazdan Anadolu’dan Trakya’ya, Asya’dan Avrupa’ya geçişi yapacağız. İçi sevgi dolu, barış dolu, huzur dolu, keyif dolu bir koşu ruhu var burada." değerlendirmesinde bulundu.

        Koşunun hem İstanbul'a hem ülkeye hem de bütün dünyaya barış getirmesini dileyen İmamoğlu, “Bu zaten aynı zamanda bir iyilik koşusu. Bütün iyilikler sporun, sportmen ruhuyla, centilmenliğiyle atacağınız her adımda karşılık bulmasını diliyorum. Hepinize başarılar dilerim" şeklinde konuştu.

        DÜNYADA TEK!

        Dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan organizasyon, maraton (42 kilometre 195 metre), 15 kilometre koşusu ile 8 kilometrelik halk koşusu kategorilerinde gerçekleştirildi.İstanbul Maratonu, 2012 yılından bu yana Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından açıklanan "altın maratonlar" listesinde bulunuyor.

        140 BİNE YAKIN KİŞİ KOŞTU

        Vodafone 41. İstanbul Maratonu'na 106 ülkeden yaklaşık 140 bin kişi katıldı.Organizasyonda 42,195 kilometrelik çipli koşuda yaklaşık 4 bin, 15 kilometrelik koşuda ise yaklaşık 33 bin sporcu koşuyor. 8 kilometrelik halk koşusuna ise 100 bin civarında vatandaş katılım gösterdi.Maratonun 15 kilometre parkuru, "Türkiye’nin en çok sporcu ile koşulan yol yarışı" unvanını aldı.

        58 ELİT ATLET KATILDI

        Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nda 58 elit atlet koştu. Erkeklerde son 4 yılın şampiyonları kıyasıya bir mücadele verdi. 2015'te Kenyalı Elias Kemboi Chelimo, 2016'da Kenya asıllı Azerbaycanlı atlet Evans Kiplagat, 2017'de Fransa'yı temsil eden Abraham Kiprotich, 2018'de Kenyalı Felix Kimutai birincilik ipini göğüslemişti.Kadınlarda ise geçen yıl üçüncülüğü elde eden Etiyopyalı atlet Fatuma Sado ile beşinci olan milli atlet Elvan Abeylegesse, favori olarak koşuda yer aldı.

        EMNİYET MÜDÜRÜ ÇALIŞKAN VE BİN 200 POLİS DE KOŞTU

        İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve yaklaşık bin 200 polis, Vodafone 41. İstanbul Maratonu'na katıldı. Çalışkan, emniyet şube müdürleri ve emniyetin tüm birimlerinden yaklaşık bin 200 polis ile "Polis Zinde Vatandaş Güvende" sloganıyla Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nda halk koşusunda yer aldı.Kırmızı ve mavi kıyafetleriyle halk koşusuna katılan polisler, "Bizim Önceliğimiz Sizin Güvenliğiniz" mesajının yer aldığı Türkçe ve İngilizce pankartlar da taşıdı.Bu arada, maratonda 7 bin polisin güvenlik amacıyla görev aldığı öğrenildi.

        GÖKHAN İNLER İSEV İÇİN KOŞTU

        Süper Lig ekiplerinden Medipol Başakşehir'in futbolcusu Gökhan İnler, Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nda İnler Spor ve Eğitim Vakfı (İSEV) için koştu. Durumu olmayan çocukları spora yönelterek, başarılı, disiplinli, ahlaklı yetişmelerini ve Türkiye'yi yurt dışında da başarı ile temsil etmesini sağlamak amacıyla Gökhan İnler, kendi kurduğu İSEV için maratonda 15 kilometre koşusuna katıldı.

        Maraton öncesi açıklamalarda bulunan Gökhan, kendisi için önemli bir gün olduğunu ve ilk defa maraton koşacağını belirterek, "İki sene önce İSEV'i kurduk. Çocuklara yönelik bir vakıf. Bu ülkeye borçlu hissediyorum, bu ülkeye bir şeyler vermek istiyorum. Bütün çocukları, herkesi davet ediyorum. Spor önemlidir. Onun için katılıyorum. İnşallah ileriki zamanlarda çocuklarımıza yardım ederiz." ifadelerini kullandı.

        Beşiktaş'ta başlatılan "Omuz Omuza Kartal Yuvası'na" kampanyasına destek vermesi hakkında ise Gökhan İnler, "Öne çıkarmaya gerek yok. Beni herkes, taraftarlar tanıyor, Beşiktaş için küçük bir jestti." değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        MARATON SONA ERDİ

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul tarafından düzenlenen Vodafone 41. İstanbul Maratonu, 8 kilometrelik halk koşusuyla tamamlandı."İstanbul senin, durma koş" sloganıyla gerçekleştirilen maratonda, 42,195 kilometrelik ve 15 kilometrelik çipli koşuların ardından, 8 kilometrelik halk koşusu yapıldı.

        Atlunizade Köprüsü'nden başlayan halk koşusuna, yaklaşık 100 bin sporsever katıldı. Üç defa startı verilen halk koşusunda vatandaşlar, kademeli olarak 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne salındı.Anadolu yakasından başlayan halk koşusunda katılımcılar, Beşiktaş sapağından ayrılıp, Barbaros Bulvarı'ndan ve Beşiktaş'tan geçerek Dolmabahçe'de Vodafone Park önünde parkuru tamamladı.

        BAKAN KASAPOĞLU HALK KOŞUSUNA KATILDI

        Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 8 kilometrelik halk koşusunda yer aldı. Tekerlekli sandalye yarışı, maraton, 15 kilometre ve halk koşularının startını veren Bakan Kasapoğlu, daha sonra halk koşusuna katıldı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçen Kasapoğlu'na vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Kendisiyle fotoğraf çektirme isteklerini geri çevirmeyen Mehmet Muharrem Kasapoğlu, vatandaşlarla kısa süreli sohbetler gerçekleştirdi.Bakan Kasapoğlu, koşuya katılan bazı sivil toplum kuruluşlarının (STK) kampanyaları hakkında bilgi aldı ve onlara destek olma sözü verdi.

        KAHVALTI VE DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI

        Halk koşusuna katılan bazı vatandaşlar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinde kahvaltı yaparken, bazıları da doğum günü kutladı.Halk koşusu sırasında köprü üzerinde mola veren bazı vatandaşlar, yanlarında getirdikleri simit, kek, pasta ve kurabiyeleri yedi. Termoslarla sıcak içecek getiren vatandaşlar, manzara ve güzel havanın keyfini çıkardı.

        79 YAŞINDA HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

        Halk koşusuna katılan 79 yaşındaki Lütfiye Gökırmak, ilk kez yer aldığı halk koşusunda hayalini gerçekleştirdiğini söyledi. Koşuya ailesiyle katılan ve bastonunun yardımıyla yürüyen Gökırmak, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinde taburesine oturarak dinlendi.

        1973'te hizmete açılan eski adıyla Boğaziçi Köprüsü'nü ilk kez yürüyerek geçtiğini aktaran Gökırmak, "İstanbul Maratonu'na ilk kez katılıyorum. Burası ilk göz ağrımız. Çok istedim ama bu zamana kısmet oldu. Altunizade'den yürüyerek geldim. Başlarda kolaydı ama köprü üzerinde zorlandım. Allah'ıma dua ediyorum ki bunu bana nasip etti. Bu güzelliği yaşatan herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

        RAMİL GULİYEV, MS HASTALARI İÇİN KOŞTU

        Dünya ve Avrupa şampiyonu milli atlet Ramil Guliyev, Roche Türkiye liderliğinde kurulan MS Platformu gönüllüleri ile halk koşusuna katılarak MS (Multipl Skleroz) hastalığına dikkati çekti.

        Kısa mesafe atleti olduğunu ve ilk defa bir maraton için piste çıktığını belirten Ramil, "MS hastalığına ve MS hastalarının günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara dikkati çekmek için böyle bir etkinlikte bulunmaktan dolayı çok mutluyum. MS'in hayatın sonu olmadığını, güncel gelişmeler sayesinde uygun bir tedaviyle hastalığın kontrol altına alınabildiğini ve MS hastalarının herkes gibi normal bir hayat sürebileceğini insanlara duyurmamız lazım. Ben de 41. İstanbul Maratonu'nda hayatımda ilk kez maraton koşarak MS Platformu'nun farkındalık çalışmalarına ve hastaların normal bir yaşama devam edebilmelerinde önemli bir etkisi olan fizyoterapi alabilmelerine destek olmak istedim." ifadelerini kullandı.

        YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

        Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nun sorunsuz geçmesi için geniş güvenlik önlemleri alındı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün iki yanı bariyerlerle ayrılarak, güvenlik şeridi oluşturuldu. Köprünün iki yanında polis ve zabıta ekipleri bekledi. Mobil zabıta ekipleri de halk koşusunda vatandaşlara köprüde beklememeleri için sık sık uyarılarda bulundu.Bu arada, maratonda 7 bin polisin güvenlik amacıyla görev aldığı öğrenildi.

        ŞEHİTLER ANITI ZİYARET EDİLDİ

        15 Temmuz Şehitleri anısına yapılan "Şehitler Makamı" da milli sporcular ve vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Köprünün Anadolu Yakasında bulunan anıta, organizasyona katılan vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Katılımcılar, ziyaret sırasında dua etti.

        STK'LERDEN YOĞUN İLGİ

        Organizasyona katılan birçok firmanın çalışanları, Altunizade ile Dolmabahçe arasındaki parkurda STK yararına koşarak ter döktü. Birçok şirket temsilcisi, taşıdıkları döviz ve pankartlarla STK'lerin faaliyet alanlarını duyurmayı amaçladı.

        STK temsilcileri de 8 kilometrelik halk koşusuna yoğun ilgi göstererek, ellerindeki pankart, döviz ve flamaların yanı sıra giydikleri tişörtlerle faaliyet alanlarındaki konulara dikkati çekti.

        Halk koşusuna, Darüşşafaka Cemiyeti, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı(TEGV), Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD), Türk Eğitim Vakfı (TEV), TEMA Vakfı, Tohum Otizm Vakfı, Türk Kızılay, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSCV) Cerebral Palsy Türkiye, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneğinin de aralarında bulunduğu 40'ı aşkın STK, üniversiteler, çocuk dernekleri, taraftar grupları, gençlik merkezleri, siyasi partilerin üyeleri, belediye ve bazı firmaların çalışanları da ekip halinde katıldı.

        Geçen yıl STK'lerin 12 milyon 172 bin 597 lira bağış topladığı organizasyonda bu yıl 15 milyon liralık bağış hedefleniyor.

        RENKLİ GÖRÜNTÜLER

        Organizasyonun halk koşusuna katılan vatandaşlar, koşarak ya da yürüyerek geçme imkanına eriştikleri 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde eğlenceli görüntüler oluşturdu.

        Organizasyona katılan 7'den 70'e her yaştan vatandaşlar ile yabancı turistler, renkli kostümleri, yerel kıyafetleri, tuttukları futbol takımının formaları, yanlarında getirdikleri evcil hayvanları, ellerinde taşıdıkları Türk bayrakları, pankartlar ve dövizlerle koşuya renk kattı.

        Bazı katılımcılar yanlarında getirdikleri yiyeceklerle köprü üzerinde piknik yaptı. Bisiklete ve scootera binerek karşıya geçen vatandaşların yanı sıra, bazı ebeveynler ise çocuklarını taşıdıkları bebek arabalarıyla köprüden yürüdü.

        Halk koşusunda, tekerlekli ve akülü sandalyeleriyle engelliler de yer aldı.

        Koşuyu tamamlayanlar, göğüs numaralarını onaylattıktan sonra Anadolu ve Avrupa yakalarındaki noktalardan madalya ile sertifikalarını aldı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ