Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Kırklareli Kazandere Barajında kritik saatler! Su seviyesi yükselmeye devam ediyor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son dakika... Kırklareli'nde dün paniğe yol açan bir olay meydana geldi. Kentte İstanbul'a da su sağlayan Kazandere Barajı taştı. Korku dolu anlarda ise tekneler zarar gördü, balıkçı barınakları suya gömüldü, tarım arazileri ise dere yatağına döndü.

        DHA'nın haberine göre barajdan taşan su Kıyıköy Deresi'nin debisini de yükseltti.

        TEKNELER DENİZE SÜRÜKLENDİ

        Balık sezonunun kapanmasıyla birlikte de karada bulunan balıkçı barınakları ve tekneleri denize sürüklendi.

        Barajdaki son görüntüde ise su seviyesinin yüksekliği dikkat çekti.

        REKLAM

        Öte yandan bazı teknelerin sürüklenmesinin ardından, balıkçılar da kıyıda bulunan diğer tekneleri elektrik direklerine bağladı.

        AFAD EKİPLERİ BÖLGEDE

        Barajda ise yağış nedeniyle su seviyesinin yükselmeye devam ettiği ve AFAD ekiplerinin de bölgede incelemelerde bulunduğu öğrenildi.

        "SU ANİDEN GELDİ"

        DHA'nın haberine göre de, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan, bölgede etkili olan yağışlar nedeniyle tam doluluğa ulaşan Vize ilçesinin Aksicim köyü yakınlarındaki Kazandere ve Pabuçdere barajlarının savakları dün açıldı.

        Dere yatağına akan su, taşkına neden oldu, bazı tarım arazileri su altında kaldı. 8 kilometre uzaklıktaki Kıyıköy beldesinde bulunan balıkçı barınağında bazı tekneler yan yattı, bazıları da hasar gördü.

        Kırklareli Valiliği´nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSKİ Kazandere Barajı ve Papuçdere barajlarında dolu savakların açılması sonucu dere yataklarında su seviyesi yükselmiş, tarım arazileri ve balıkçı barınağı sular altında kalmıştır. Balıkçı tekneleri ile bazı iş yerleri zarar görmüş ve bazı tarımsal alanlar etkilenmiştir. Yapılan araştırmada İSKİ'ye ait barajların teknik olarak düzgün işletilmemesinden kaynaklı sıkıntı yaşandığı, kontrollü dipsavak salımlarının yapılmadığı görülmüştür. 18.04.2022 tarihinde ivedilikle duruma müdahale edilmiştir. Riskli alan can kaybı veya yaralanma olmadan boşaltılmış olup kontrol altında tutulmaktadır" denildi.

        Bölgede AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ile birlikte incelemede bulunan Vali Osman Bilgin, hasar tespit çalışmalarının ivedilikle tamamlanacağını ve zarar gören vatandaşların yaralarının sarılacağını söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile AFAD ekipleri de olası bir taşkın ihtimaline karşın bölgede incelemelerde bulundu.

        Taşkının andından barajlardaki su akışının bugün de yoğun olarak sürdüğü görüldü. Kazandere Barajı'ndaki doluluk bugün yüzde 100, Pabuçdere Barajı'nda ise yüzde 96,16 olarak ölçüldü.

        'UYARI YAPILDI, SU ANİDEN GELDİ'

        Kıyıköy beldesinde balıkçılar bugün olası yeni bir taşkına karşı önlem alarak, teknelerini iplerle bağladı. Balıkçı Fahri Demir, belediyenin su geleceğine dair anonsla uyarı yaptığını belirterek, "Belediye anons etmişti zaten, tedbirinizi alın diye su salınacak diye. Suyun bir anda gelmesinde millet yetiştiremedi. Su yolu aşmaya başlayınca bazı teknelere bu hale geldi. Gelen yetkililer zararların karşılanacağını söylediler. Suyun bir anda gelmesi de barajların bir anda su salması bazen böyle zararlar veriyor bize. Kazandere Barajı'ndan salındı su. Burada zaten baraj kapısı yok. Yan taraftan dolan su kendi kendini tahliye ediyor. Biraz fazla gelince bunlar yaşandı" diye konuştu.

        İSKİ'DEN AÇIKLAMA YAPILDI

        Kırklareli Valiliği de dün bir yazılı açıklama yaparak, taşkınlarla ilgili İSKİ'nin barajları teknik olarak işletememesini gerekçe gösterdi.

        İSKİ de iddialarla ilgili açıklama yaparak bölgede yaşanan su baskınında herhangi bir işletme hatası olmadığını belirtti.

        "1997'DEN BERİ AYNI ŞEKİLDE İŞLETİLİYOR"

        İSKİ'nin yazılı açıklamasında su baskınının yaşandığı havzada yer alan Kazandere Barajı'nın, faaliyete girdiği 1997 tarihinden bugüne aynı şekilde işletildiği kaydedildi. Açıklamada, "Kaldı ki baraj, bu yıl 25 Şubat'tan itibaren zaman zaman taşarak, kapasite fazlası su tahliye kanalına verilmektedir. Kazandere Barajı'nda taşkın yapısı, serbest akışlı dolu savak şeklinde imal edilmiştir. Bu sistemde barajın yüzde 100 doluluk seviyesine ulaşması sonucunda oluşan fazla su, kendiliğinden tahliye olmaktadır" denildi.

        "METEROLOJİNİN YAĞIŞ TAHMİNLERİ TUTMADI"

        Meteoroloji uyarısında, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve İstanbul'da metrekareye 21-50 kilogram yağış düşmesi beklendiğinin ifade edildiği ancak, yağış miktarının 80.2 kilogram olduğu hatırlatılan açıklamada, "Bunun sonucu Kazandere Barajı tamamen dolmuş ve su taşarak tahliye kanalına akmıştır. Barajdan taşan suyun savaklama güzergahı olan Kazandere'nin deniz bağlantı noktasında bulunan köprünün mevcut dere debisini karşılayamaması ve derenin denizle birleştiği noktada meydana gelen kum birikmesi gibi gerekçelerle, bölgede küçük çaplı su taşkını meydana gelmiştir" ifadeleri yer aldı.

        "PABUÇDERE BARAJINDA OLUMSUZLUK TESPİT EDİLMEDİ"

        Pabuçdere Barajı'nda ise, tahliye için gerekli işlemlerin gerçekleştirildiği ve bölgede herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediği belirtilen açıklamada, konuyla ilgili 17 Ocak 2022 tarihinde Kırklareli Valiliğinin, gerekli tedbirlerin alınması için bilgilendirildiği bildirildi. İSKİ ayrıca 14 Mart 2022 tarihinde yapılan basın açıklamasıyla kamuoyunun da bu konuda uyarıldığını vurguladı.

         İstanbul'a su sağlayan Kazandere Barajı taştı
        İstanbul'a su sağlayan Kazandere Barajı taştı Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ