Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Antalya için "Kırmızı kod" verildi! Kuvvetli yağış... - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Antalya'da öğle saatlerine doğru etkisini artırması beklenen yağışla ilgili teyakkuzda bulunan ekipler, su giderlerinde biriken çöpleri temizledi.

        Su birikintileri nedeniyle çok sayıda araç yollarda kaldı. Yağmur bulutları nedeniyle gökyüzü siyaha büründü.

        ÜÇ İLÇEDE EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ

        DHA'da yer alan son dakika haberine göre Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, dün yaptığı uyarıda Antalya kent merkezi için turuncu, Kemer, Kumluca ve Finike ilçeleri için de kırmızı kod uyarısı verdi. Şehir merkezinde 100 kilogramın üzerinde, Kemer, Kumluca ve Finike'de 200 kilogramların üzerinde, yüksek kesimlerde ise 300 kilogram yağış beklendiğini belirten meteoroloji, sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, yıldırım, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi. AFAD da, vatandaşları sele karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

        Antalya Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu ise meteorolojinin uyarısı üzerine kırmızı kod verilen 3 ilçede 30 Aralık Perşembe günü 1 gün süreyle eğitime ara verilmesi kararını aldı.

        REKLAM

        SON 15 YILIN EKSTREM DEĞERLERİ

        Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

        "Balkanlar üzerinden önce Trakya'yı etkileyen yağışlı hava kütlesi bugünden itibaren Akdeniz'e indi. Şiddetli yağışlar gün boyu aralıklarla devam ederek, cuma öğle saatlerinden itibaren etkisini kaybedecek. Kuvvetli yağışla birlikte şiddetli rüzgar da etkili olacak.

        Saatte 90 kilometreye kadar ulaşmasını bekliyoruz. Tahmin modellerimiz son 15 yılın ekstrem değerlerin yaşanabileceğini gösteriyor. Beklenen hadiseler sıradan hadiseler değil. O yüzden çok nadir kullandığımız kırmızı kod uyarısını Kemer, Finike ve Kumluca için verdik. Şehir merkezi için de turuncu kod uyarısı verdik. Turuncu kodda yaşanan hadiseler hayatı olumsuz etkileyebilir."

        "YARINDAN İTİBAREN ETKİSİ AZALACAK"

        Müdür Gültekin, aşırı yağış ve fırtınanın 31 Aralık Cuma günü saat 13.00'te sona ermesinin beklendiğini belirtti.

        KENT MERKEZİNE 122 KİLOGRAM YAĞIŞ

        Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü'nün 3 ilçesini kırmızı, kent merkezini de turuncu kodla uyardığı Antalya'da kuvvetli yağış dün akşamdan bu yana devam ediyor. Kentte Döşemealtı'na 122.1, Kepez'e 119.98, kent merkezine 115.2, Havalimanı'na 86 kilogram yağış düştü. Öte yandan kırmızı kodla uyarılan ve yağışın öğle saatlerine doğru etkisini artırması beklenen Kemer'e 60.9, Kumluca'ya 46.46, Finike'ye 44.7 kilogram yağmur yağdı.

         Meteoroloji'den flaş uyarı! Kuvvetli sağanak!
        Meteoroloji'den flaş uyarı! Kuvvetli sağanak! Haberi Görüntüle

        RÜZGARIN HIZI 124 KİLOMETREYE ULAŞTI

        DHA'da yer alan son dakika haberine göre rüzgarın hızı da Kemer Limanı'nda 124.2, Antalya'da 90, Finike'de 82.8, Konyaaltı'nda 77, Kaş'ta 74.5 kilometreye ulaştı.

        ARAÇLAR SUDA KALDI

        Yağışın en etkili olduğu noktalardan Konyaaltı'nın Hurma ve Sarısu mahallelerinde yollarda su birikintileri oluştu. Bazı noktalarda kaldırımlar suyun yüksekliğinden gözükmedi. Bazı araçlar ise yollarda kaldı. Oluşan su birikintilerine Konyaaltı Belediyesi'ne ait kepçe müdahale etti. Diğer yandan su giderlerinde biriken çöpleri ise belediye işçileri temizledi. Yağmur bulutları nedeniyle gökyüzü siyaha büründü. Şiddetli yağmur ve fırtınanın öğle saatlerinde kırmızı kod verilen 3 ilçede, saat 16.00 sıralarında ise Antalya kent merkezinde etkili olması bekleniyor.

        UZMANLAR SİMÜLASYON PAYLAŞTI

        Antalya'nın batı ilçelerinde sahil kesimlere şiddetli yağmur, yüksek kesimlerinde ise yoğun kar yağışı tahminleriyle ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Barış Önol, hazırladığı bir simülasyonu paylaştı. Doç. Dr. Önol, sosyal medya hesabından yaptığı uyarıda, hazırladığı simülasyona göre 3 günlük toplam yağış tahminlerinin Antalya'da uç değerleri gösterdiğini belirterek, özellikle bugün için dikkat edilmesini istedi. Doç. Dr. Önol, Beydağları'nda 2 metrenin üzerinde kar birikimi oluşacağını da dile getirdi.

        Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten'in paylaştığı uydu görüntülerinde de yine batı ilçeleri için şiddetli yağış uyarısında bulunuldu. Sosyal medyadan uyaran Ökten, Antalya'nın batısında 300 mm yağış beklendiğini belirterek, "Lütfen tedbir alın. Ayrıca gece fırtına bekleniyor. Afet riski var" dedi. Ökten, Antalya'nın yüksek kesimlerinin ağır kar alacağını belirterek, oluşacak kar kalınlığı yüksekliğini de 2.4 metre olarak gösterdi.

        KEPEZ'DE UÇAN ÇATI ARAÇLARIN ÜZERİNE DÜŞTÜ

        Öte yandan AA'daki son dakika haberine göre Kepez ilçesindeki Emek Mahallesi 2184 Sokak'ta, üç katlı binanın çatısı uçtu. Çatıyla birlikte evin duvar parçaları ve klima motorunun da, otoparktaki araçların üzerine düşmesi sonucu 4 otomobilde hasar oluştu.

        Konyaaltı Sahili ve Kaleiçi Yat Limanı'nda dev dalgalar oluştu. Bazı vatandaşların, dalgalarla fotoğraf çektirmeye çalıştığı görüldü.

        DSİ 13. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, taşkın riski bulunan Boğaçay, Çandır, Karaman, Sarısu ile Kemer'deki Göynük ve Ağva çaylarında incelemelerde bulundu.

        Kırmızı kod verilen bölgelerde akarsu ve dere yataklarında yatak kapasitelerinin mevcut debiyi geçirmeye uygun olduğunu belirten Coşkun, tüm şubelerdeki ekiplerin 24 saat esaslı çalıştığını bildirdi.

        İKİ TEKNE BATTI

        Antalya Balıkçı Barınağı’nda ise limana bağlı iki tekne şiddetli yağıştan dolayı su alarak battı. Vinç yardımıyla denizden çıkartılan tekneler, ardından karaya alındı.

        Balıkçı barınağında, yaklaşık 4 metreye çıkan dalgalar, zaman zaman dalgakıranı aştı. Yağışın devam etmesiyle evlerinden sabah erken saatlerinde teknelerinin yanına gelen balıkçılarsa, ekmek teknelerinin başında adeta nöbet tuttu. Teknesi su dolan bazı balıkçılar, otomatik su pompalarıyla içerideki suyu denize tahliye etti.

        Teknesindeki suyu boşaltan balıkçılardan İsmail Tütüş, “Felaket yağmur yağıyor. Teknelerin suyunu almazsak her an batma tehlikesi yaşanıyor. Kendi teknemden sonra arkadaşın teknesini kontrol ettim. Batan teknelerin neden battığını bilmiyorum, 2 tane battı diye duydum. Bu yağmurdan dolayı yarın yine geleceğiz. Evdeyken tedirgin olduğumuz için sabaha kadar yatmıyoruz. Balıkçıların aklı fikri ekmek teknesinde” dedi.

        50 SU BASKINI İHBARINA MÜDAHALE EDİLDİ

        Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), kırmızı kodla aşırı yağış uyarısı yapılan Antalya'da 50 su baskını ihbarına belediye ve itfaiye ekiplerince müdahale edildiğini de bildirdi.

        AFAD'dan yapılan açıklamada, kente ortaya çıkabilecek olumsuz durumlara karşı görevlendirilen AFAD personeliyle birlikte Kumluca Koordinasyon Merkezinde 18 personel, 4 dalgıç, 6 araç ve 3 botun, merkezdeki koordinasyonda ise 20 personel, 6 araç, 3 dalgıç ve 3 botun hazır bulunduğu belirtildi.

        Açıklamada, İYAK Derneğinden 6 personel ve bir araç, SKUT Derneğinden 10 personel ve bir aracın hazır bekletildiği ifade edildi.

        Antalya Valiliğince kent genelinde gerekli önlemlerin alındığı ve uyarıların yapıldığı bildirilen açıklamada, "Antalya Merkez, Aksu, Döşemealtı, Kepez, Kemer, Konyaaltı, Kumluca, Manavgat ve Muratpaşa ilçelerinden 112 Acil Çağrı Merkezine toplam 50 ihbar gelmiştir. Su baskını ihbarlarına belediye ve itfaiye ekipleri tarafından müdahale edilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

        Yapılan ölçümler neticesinde son 24 saat içerisinde rüzgar hızının Kemer'de 124 km/sa, Antalya Körfezinde 144 km/sa, Kaş'ta 98 km/sa olarak ölçüldüğü, yağış miktarının Döşemealtı'nda 147 kg/m2, Kepez'de 130 kg/m2, Muratpaşa'da 114 kg/m2, Kemer'de 139 kg/m2, Korkuteli'de 136 kg/m2, Kumluca'da 78 kg/m2 ve Finike'de 54 kg/m2 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ