Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Küresel piyasalarda Rusya tansiyonu! Borsa neden düştü, yeniden yükselir mi? - Para Haberleri

        Putin'ın Ukrayna'nın doğusundaki iki sözde devleti de tanıdığını açıklaması küresel piyasaları sallarken risk iştahı kapandı, güvenli liman arayışları hızlandı.

        Rus rublesi yüzde 3'ten fazla değer kaybetti ve dolar karşısında 15 ayın en düşük seviyesi 79.7'ye geriledi. Rus Borsası IMOEX de yüzde 10'un üzerinde düşerek 3 bin puanın altına çekildi.

         Putin'den tarihi konuşma
        Putin'den tarihi konuşma Haberi Görüntüle

        Küresel piyasalarda ilk satış Asya piyasalarında gelirken Nikkei endeksi yüzde 2, Şangay yüzde 1.36, Hong Kong yüzde 2.5, Güney Kore borsası yüzde 1.7 düştü. Güvenli liman olarak görülen Japon Yeni ve Japon varlıklarına fon girişlerinde artış gördü.

        Bitcoin fiyatı yüzde 5'in üzerinde düşüşle 36 bin 500 dolar, Ethereum ise yüzde 7'nin üzerinde kayıpla 2 bin 525 dolar seviyesinde.

        Avrupa'da artan jeopolitik risklerle siyasi açıklamaların hızlandığı görülürken, pay piyasaları tarafında Batılı ülkelerin Rusya'ya olası yaptırımları ve enerji tedarikinde yaşanabilecek yeni bir kısıntının ekonomiler üzerindeki etkilerine yönelik endişeler fiyatlanıyor. Bu gelişmelerle dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,39, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,07 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,04 değer kaybederken, yeni işlem gününde endeks vadeli kontratlarda kayıplar ortalama yüzde 2'yi aştı. Dün yatay hareket eden euro/dolar paritesi bugün 1,13 sınırında tutunmaya çalışıyor.

        ABD'de Başkanlar günü nedeniyle piyasalar kapalı olurken yüzde 2'nin üzerine çıkan ABD 10 yıllık tahvilleri 1.8'e kadar geriledi, ABD vadelileri de geri çekildi. S&P 500 vadelileri yüzde 2'ye yakın, Nasdaq vadelileri ise yüzde 2'nin üzerinde düştü.

        REKLAM

        Piyasaların güvenli liman arayışıyla İsviçre Frangı son 1 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, dolar endeksinde ise yükseliş görüldü ve DXY yeniden 96 puanın üzerine çıktı.

        Altının ons fiyatı ise 1909 dolara kadar çıkarken Haziran 2021'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

        Yurt içinde Dolar/TL'de hareket sınırlı kalırken işlemler 13.68 seviyesinden geçiyor, gram altın fiyatı 840 TL'ye dayandı.

        Rusya ve Batı arasındaki gerilim arz endişeleriyle petrol fiyatını da yukarı çekerken brent petrolün varili yeniden 93 doları geçti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ