Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... Yeni Zelanda'daki terörist geçmişte Türkiye'de bulunmuş

        Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde meydana gelen ve 49 kişinin hayatini kaybettiği, 48 kişinin de yaralandığı saldırıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor.

        Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberinegöre, Yeni Zelanda'yı kana bulayan terörist Brenton Tarrant daha önce birden fazla kez Türkiye'yi ziyaret etti. SaldırganınTürkiye'de uzun bir sure kaldığı ve Türkiye dışında Asya, Afrika ve Avrupa'dabaşka ülkeleri debulunduğu belirtiliyor.

        TÜRKİYE'DE BULUNDUĞU SÜRE İÇERİSİNDE KİMLERLE İRTİBATA GEÇTİ?

        Katilin Türkiye üzerinden Asya Avrupa’da üçüncü ülkelere gittiği tespiti de gelen bilgiler arasında. SaldırganınTürkiye’de kaldığı süre içinde nerelere gittiği ayrıca kimlerle irtibata geçtiği büyük bir titizlikle inceleniyor.

        SALDIRGANLA İLGİLİ DETAYLAR

        Daily Mail gazetesi, 28 yaşındaki Brenton Tarrant adlı Avusturalyalı saldırganın aşırı sağcı fikirlerle Neo Nazi ideolojisine yakın olduğu ve yedi yıl boyunca aralarında Kuzey Kore ve Pakistan olmak üzere çok sayıda ülkeyi ziyaret ettiğini yazdı.

        DHA'nın haberine göre, babasını erken yaşta kanserden kaybettiği belirtilen saldırganı tanıyanlandan biri Daily Mail Avustralia gazetesine Tarrant’ın 2011 yılından bu yana dünyayı dolaştığı bu sürede başka bir kişiliğe büründüğünü aktardı.

        Saldırganın 2016 ve 2017 yıllarında Avrupa’nın çeşitli kentlerinde meydana gelen terör saldırılarından çok etkilendiği ve manifestosunu Neo Nazi ideolojisi ve Müslümanlardan nefret duygularıyla yazdığı belirtiliyor.

        Saldırıyı gerçekleştirmeden önce hazırladığı manifestosunda, kendini sıradan beyaz bir adam olarak tanımlayan saldırgan, düşük gelirli İskoç, İrlanda ve İngiliz kökenli olduğunu belirtiyor.

        REKLAM

        28 yaşındaki Tarrant, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camiye yönelik silahlı saldırı düzenlemiştiSaldırıyı Facebook üzerinden canlı yayınlayan Avustralya vatandaşı cani, 49 kişinin ölümüne neden olarak Yeni Zelanda tarihinin en büyük terör eylemini gerçekleştirmişti. Olayın ardından Yeni Zelanda polisi aralarında Tarrant'in da olduğu 1'i kadın 4 kişiyi gözaltına aldı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN PROGRAMIYLA PARALEL Mİ HAREKET ETTİ?

        Yeni Zelanda'daki katilinin Türkiye'de kaldığı süre içerisinde telefon hattı, o telefon hattının Türkiye çapında ve İstanbul'da nerelerde hareket edip, etmediğiyle ilgili hızlı bir şekilde istihbari çalışmalar başlatılmış durumda. Diğer taraftan katilin 43 günlük bir Türkiye serüveni var. 43 gün nerede kaldı? İstanbul dışına çıktı mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o tarihlerdeki programlarında, katilin kullandığı hattın şebekesinin dahil olup, olmadığı yönünde roming sisteminden eşleştirmeleri yapılıyor. Bütün bunlarda yoğunlaşılıyor.

        İŞTE TERÖRİSTİN TÜRKİYE'YE GİRİŞ ANI

        TÜRKİYE'YE TEHDİT: HAMAM BÖCEĞİ GİBİ TOPRAKLARIMIZDAN ATACAĞIZ!

        Saldırganın 70 sayfalık bir bildiri yayımladığı ortaya çıktı. Bu manifestoda Türklerle ilgili bir kısım da yer alıyor ve burada;

        "Topraklarınızda barış içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında... Ama Boğaz'ın Batı yakasında herhangi bir yerde yaşamayı dener, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz ve hamamböceği gibi topraklarımızdan atacağız. Konstantinopolis'e (İstanbul'a) gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya, minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak" ifadeleri yer alıyor.

        YENİ ZELANDA’DA BİR GÜNDE, BİR YILDAKİNDEN FAZLA CİNAYETE KURBAN VERİLDİ

        Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik düzenlenen katliamda, ülkede 1 yıldakinden daha fazla ‘cinayete’ kurban verildiği belirtildi.

        NZ Herald Gazetesi, Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde Linwood ve Al Noor camilerine yönelik saldırıda, 49 kişinin hayatını kaybettiğini; bu rakamın Yeni Zelanda’da bir yılda işlenen toplum cinayet sayısının bile üzerinde olduğunu yazdı. Gazete, Müslümanları hedef alan saldırıya dair Başbakan Jacinda Ardern’in “Yeni Zelanda’nın en karanlık günlerinden biri bugün” sözlerine yer verdi.

        Washington Post gazetesi de Yeni Zelanda Polisi’ni kaynak göstererek yayınladığı grafikte, 2010 yılından bu güne kadar sadece bir yılda 49’dan fazla cinayet gerçekleştiğini; cami katliamında ülkedeki bir yıllık toplam cinayetlerden daha fazla kurban verildiğinin altını çizdi. Haberde, Sidney Üniversitesi’nde görev yapan Yeni Zelandalı Prof. Dr. Philip Alpers’in ülkedeki silah ruhsatlandırması üzerine yorumlarına da yer verildi. Alpers, Yeni Zelanda'da, silah taşımak için lisansa sahip olunması gerektiği; silah sahibi olmanın şartlara bağlı bir ayrıcalık olduğunu ancak ‘ateşli silahların’ tescil zorunluğu olmadığını söylediği vurgulandı. Silah lisansının maksimum 10 yıl olduğu Yeni Zelanda’da, sivillere ait yaklaşık 1 buçuk milyon ateşli silah bulunduğu; bunun da her üç kişiden birinde silah bulunduğu anlamına geldiği vurgulandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ