Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Süper Lig yabancı kural, yeni yabancı kuralı, yeni yabancı kuralı ne zaman uygulanacak?, Yeni yabancı sayısı - Futbol Haberleri

        Yabancı ülke milli takımlarının formasını giyen yerli oyuncular, yabancı statüsünde kabul edilecek. Bu oyuncular niye yerli statüsünde tutulmadı?

        Bu kuralın yeni sözleşmeler için geçerli olacağını hatırlatmakta yarar var. Amaç burada şu: “Milli takım tercihini yaparken, önce Türkiye’yi düşünün... Türk milli takımını tercih edin. Eğer Veli Kavlak gibi Avusturya’yı, Erkan Zengin gibi İsveç’i tercih ederseniz, biz de sizi yabancı statüsünde kabul ederiz...” Denildi ki, önce Türkiye’yi düşünün.

        Bu kararlar ne zaman yürürlüğe girecek?

        Uygulamanın yeni sezonda başlayacağı zaten açıklandı. Tabii bunun öncesi var. 3 gün önce yapılan duyuru, prensip kararından öteye gitmiyor. Önümüzdeki günlerde resmiyete dökülecek. TFF ilk toplantıda tüm detayları ele alacak. Sonra da resmi bir yazı ile kulüplere bildirecek. Haziran ayının ortasında bu kararlar yürürlüğe girecek.

        Haziran ayının ikinci yarısında Futbol Federasyonu’nun Seçimli Genel Kurulu olacak. Yeni gelen federasyon, “Ben bu kararı uygulamam” diyebilir mi?

        Tabii ki diyebilir. Bunun örnekleri geçmişte çok yaşandı. Nihayetinde gelebilecek başkan ve yönetim, “Bu karar çok saçma... Tekrar 5+3’e dönelim” şeklinde olaya yaklaşabilir. Bırakın yeni gelen federasyonu, mevcut federasyon bile bu konuda sık sık karar değiştiriyordu. Haliyle olası bir yeni yönetimde, karar yine değişebilir.

        Beşiktaş büyük tepki gösteriyor. Yarınlarda başka takımlar da itiraz edebilir. Karar değişir mi?

        Bu tür kararları sadece Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu verir. İsterse 5 kulüp itiraz etsin, isterse hepsi birden isyan etsin, kararı verecek tek merci, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’dur. Ama şunu da söylemekte yarar var. Beşiktaş da dahil olmak üzere herhangi bir kulüp, belirli nedenlerle Tahkim Kurulu’na başvuruda bulunabilir. Bu hak var. Ama sonuç çıkmaz.

        Borcu olan kulüpler, transfer yapamayacak. Peki bu borçsuzluk kavramının içi nasıl doldurulacak? Kulüplerin borçsuz olduğu nasıl anlaşılacak?

        Kulüplerimizin nerelere borcu olabilir?.. Futbolcu ve antrenör gibi futbol ailesinin içinde bulunan kişilere... İşte bu tür borçların tamamı, TFF’de kayıt altında bulunuyor. Hangi kulüp ya da kişi borçluysa, kuruşu kuruşuna biliniyor. Vergi ve sigorta borcu da önemli bir unsur. Takdir edersiniz ki bu tür borçları da bir telefon ya da bir yazışma ile 10 dakika içinde öğrenebilirsiniz. Borç olmadığına dair yazı alındığında da ortada sorun kalmaz.

        Borcu az olan veya borcunu kısa vadede ödeyebilecek durumda olan kulüpler de transfer yapamayacak mı?

        Bu tür kulüplere bir kolaylık sağlanmayacak mı? Kulüplerin önemli bölümünün 3-5 yıl içinde bile borçlarını ödeyemeyeceğini herkes biliyor. Çok borçlu olan kulüplerle borcu az olan kulüpleri ayrı tutmak gerekiyor. En azından gelir gider tablosuna ve kulüplerin ödeme gücüne dikkat edilmesi gerekir. Az borcu olan kulüplere belirli sayıda veya miktarda transfer hakkı tanınabilir. İşte tüm bunlar önümüzdeki hafta belli olacak.

        14 yabancı futbolcu transfer eden bir takım, sezon sonunda küme düşerse ne olacak? Çünkü PTT 1. Lig’de en fazla 3 yabancı futbolcu oynayabiliyor.

        Önce şunu hatırlatmakta yarar var. 8 yabancı oynatan bir takım küme düştüğünde ne oluyordu, 3’ü oynuyordu, diğerleri ya sözleşmeyi fesih ediyordu ya da evinde oturuyordu. Şimdi de benzeri yaşanabilir. Futbol Federasyonu bu konuda bir çalışma içine girdi. PTT 1. Lig’deki yabancı sayısını 4’e, 5’e çıkartabilir.

        Arz talep dengesi doğrultusunda yerli futbolcuların parasal değeri düşerse eğer, halen yüksek ücret alan futbolcuların durumunda bir olumsuzluk yaşanır mı?

        Her türlü sözleşmelerin bir resmiyeti var. Tüm futbolcular parasını sonuna kadar alır. Ama şu da var. Bazı futbolculara “Senin ücretin çok şişirildi. İndirim yap” denilebilir. Boyun eğen futbolcu olur mu bilinmez ama yeni gelen yerli futbolcu düşük ücretle top koştururken, sözleşmesi eski olan futbolcunun çok daha yüksek ücret alması maalesef huzursuzluk yaratabilir.

        Sizin merak ettiğiniz bir husus var mı?

        8 yabancı transfer ederken eline-yüzüne bulaştıran bazı insanlar, şimdi 14 yabancı transferinde nasıl saçmalayacaklar onu merak ediyorum.

        Alt yapıya önem veren kulüplere ne gibi teşvikler verilecek?

        Genç oyuncular yetiştiren ve milli takımlara futbolcu kazandıran kulüplere önemli teşvikler verilecek. Genç futbolcunun oynadığı dakikadan tutun da, kaç kez milli takıma çağrıldığına kadar pek çok unsur dikkate alınacak. G.Birliği’nin 18 kişilik kadrosunda futbol okulundan yetişmiş halen 11 futbolcu bulunduğunu ortaya koyarsak eğer, bu teşvik primlerinin nerelere gideceğini ve gitmesi gerektiğini de belirlemiş oluruz.

        28 kişilik kadroda 14 yabancıya izin verilirken nasıl bir düşünce oluştu?

        Bir kulüp, bir futbol sezonu içerisinde sadece 28 futbolcuya lisans çıkartabilecek. Eskiden bu sayı inanılmaz ölçülerdeydi. Sayı fazla olunca haliyle çeşitli sakıncalar oluyordu. Özellikle ekonomik anlamda büyük problemler ortaya çıkıyordu. Yabancı futbolcu ve yerli futbolcu sayısının eşit tutulmasına özellikle dikkat edildi. Futbolcu sayısının eşit olmasına dikkat edilerek hakkaniyet ve eşitlik çerçevesinde önemli bir adım atıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ