Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Turnadağ Savaşı Tarihi, Nedeni, Sonuçları ve Özeti: Turnadağ Savaşı Hangi Padişah Döneminde Oldu?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Memlükler üzerine gerçekleştirilmesi düşünülen seferin önünde Dulkadiroğulları Beyliği’nin bir engel olarak görülmesi üzerine yaşanan Turnadağ Savaşı hangi padişah döneminde yapılmıştır? Turnadağ Savaşı tarihi ile alakalı tüm bilgileri sizler için hazırladık. İşte, tüm detaylar…

        Turnadağ Savaşı Ne Zaman Yapılmıştır?

        Osmanlı Devleti ile Dulkadiroğuları Beyliği’ni, Elbistan bölgesinde karşı karşıya getiren Turnadağ Savaşı tarihi, 13 Haziran 1515’tir. Dulkadiroğulları Beyliği’nin yıkılması ile sonuçlanan bu savaş sonunda Osmanlı Devleti, Anadolu’daki siyasi birliği sağlamıştır. Tüm bu bilgilerden hareketle, Turnadağ Savaşı sonunda hangi beylik Osmanlı topraklarına katılmıştır sorusunun cevabı Dulkadiroğulları Beyliği olacaktır.

        REKLAM

        Turnadağ Savaşı Özeti

        1511 yılından itibaren Safeviler ile Dulkadiroğulları Beyliği arasında bir yakınlaşma başlamış ve bu iki devlet birbirleri ile bir saldırmazlık antlaşması imzalamışlardı. Tüm bunların farkında olan Osmanlı Devleti, Safeviler ile yapılacak olan Çaldıran Savaşı öncesi Dulkadiroğulları hükümdarı Alaüddevle Bozkurt Bey’i bu sefere davet etmiş; hükümdar ise yaşını bahane göstererek bu sefere katılmamıştır.

        Osmanlı Devleti ile Dulkadiroğulları Beyliği arasındaki gerilimi arttıran bir diğer husus ise Alaüddevle Bozkurt Bey’in Memlükler ile de yakın ilişkiler kurmuş olmasıydı. Yaşanan tüm bu gelişmeler bu iki devlet arasındaki çatışmayı kaçınılmaz bir hale getirmekteydi.

        1514 yılında Safevilier ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşen Çaldıran Savaşı dönüşü Osmanlı orduları Sivas’ta toplanmışlardır. Bu tarihten itibaren Osmanlı Devleti için bir sonraki hedef Dulkadiroğulları Beyliği olmuştur.

        REKLAM

        Peki, Turnadağ Savaşı hangi padişah döneminde yapılmıştır? 1515 yılında gerçekleşen Turnadağ Savaşı sırasında Osmanlı hükümdarı Yavuz Sultan Selim’dir.

        Yapılacak olan seferin hazırlıklarını tamamlayan Yavuz Sultan Selim; 5 Haziran 1515 tarihinde Rumeli Beylerbeyi Hadım Sinan Paşa komutasındaki yaklaşık 40 bin kişilik bir orduyu Elbistan’a sevk etmiştir. Ayrıca Dulkadiroğullarına, Memlüklerden bir yardım gelmemesi için de Osmanlı donanması Akdeniz açıklarında konuşlanmıştır. Yaklaşan Osmanlı tehlikesinin farkına varan Alaüddevle Bozkurt Bey ise 30 bin kişilik bir orduyla Osmanlı ordusunu karşılamıştır.

        İki ordu arasında Turnadağ bölgesinde gerçekleşen savaş Osmanlı Devleti’nin üstünlüğüyle sonuçlanmış, Alaüüdevle Bozkurt Bey kaçmak zorunda kalmış fakat daha sonra yakalanarak idam edilmiştir. Yaşanan savaşın ardından, Elbistan’da Yavuz Sultan Selim adına hutbe okunmuş ve ülkede Osmanlı hâkimiyeti resmen başlamıştır.

        Turnadağ Savaşı sonrası, Memlük Devleti hükümdarı Kansu Gavri, Yavuz Sultan Selim’e haber göndererek, bazı yerlerin Alaüdevle Bozkurt Bey’in oğullarına bırakılmasını istemiştir. Yavuz Sultan Selim tarafından reddedilen bu istek, iki devlet arasında var olan gerilimi bir üst seviyeye çıkarmış ve artık bir Osmanlı-Memlük çatışması kaçınılmaz olmuştur.

        REKLAM

        Turnadağ Savaşı Nedenleri

        13 Haziran 1515 tarihinde gerçekleşen Turnadağ Savaşı nedenleri şu şekildedir:

        • Dulkadiroğulları Beyliği’nin, Safeviler ve Memlükler ile yakınlaşarak bir saldırmazlık antlaşması imzalamış olması.
        • Osmanlı Devleti’nin Memlükler üzerine gerçekleştireceği seferde, Dulkadiroğulları Beyliği’ni bir engel olarak görmesi.
        • Osmanlı Devleti’nin Anadolu’daki siyasi birliği sağlamak istemesi.

        Turnadağ Savaşı Sonuçları

        Osmanlı Devleti’nin galibiyetiyle sonuçlanan Turnadağ Savaşı sonuçları şu şekilde sıralanabilir:

        • Dulkadiroğulları Beyliği tarih sahnesinden silinmiştir.
        • Dulkadiroğulları hükümdarı Alaüddevle Bozkurt Bey idam edilmiştir.
        • Anadolu’daki siyasi birlik sağlanmıştır.
        • Memlüklere karşı yapılacak sefer öncesi Anadolu’nun güvenliği sağlanmıştır.
        • Maraş, Mardin, Elbistan ve Diyarbakır Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır.
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Türker Üner
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ