Yapımcı Baran Mayda ile senarist - yönetmen Şahin Alparslan, Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği'nde 1935 - 1944 arasında yaşananları 'The Embassy' adıyla film projesi haline getirdi.
Baran Mayda - Şahin Alparslan
Peki büyükelçilikte neler yaşandı?
Şahin Alparslan'a göre dünya müzik tarihi Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği'nde değişti.
ABD'li ünlü müzisyenler, sohbetlerini zaman zaman Atatürk'ün büstünün olduğu yerde gerçekleştirdi.
Büyükelçi Mehmet Münir Ertegün, 1935'te Washington'a tayin oldu.
St. John's Üniversitesi'nde felsefe öğrenimi gören oğlu Ahmet Ertegün, kendisi gibi müziğe oldukça ilgi duyan annesi Hayrünnisa Ertegün'den Cootie Williams'ın enstrümental 'West and Blues' albümüyle birlikte kayıt da yapabilen bir plakçalar hediye aldı.
Ahmet Ertegün bir yandan albümü dinlerken diğer yandan yazdığı şarkı sözlerini mikrofona okuyup kaydediyordu.
Müziğe öyle ilgi duyuyordu ki 18 yaşına geldiğinde 50 bin plağı vardı.
Ahmet Ertegün, babasının nüfuzunun da etkisiyle Duke Ellington, Lena Horne, Jelly Roll Morton ile arkadaşlık etmeye, onları büyükelçilikteki konutlarında ağırlamaya başladı.
Büyükelçilikteki konut, bir süre sonra dönemin ünlü şarkıcılarının uğrak yeri haline geldi.
Ahmet Ertegün ile konutta bir araya geldiği ünlü şarkıcılar müzik sohbetleri ediyor, bir piyano veya plakçaların etrafında toplanıp saatlerce şarkı dinliyordu.
Gün geçtikçe müzik bilgisini geliştiren Ahmet Ertegün, babasından öğrendiği diplomasi ve insan ilişkilerinin incelikleriyle birlikte nüfuzunu iyiden iyiye genişletti. Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği konutunun müdavimleri arasına şu isimler de katıldı;
Mezz Mezzrow... Saksafon sanatçısı.
Jay Higginbotham... Trombon sanatçısı.
Art Hodes: Piyanist.
Sidney De Paris... Trompet sanatçısı.
Lou McGarity... Trombon sanatçısı.
Henr Red Allen... Trompet sanatçısı
Lester Young.. Saksafon sanatçısı.
Mehmet Münir Ertegün'ün 1944'te kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi sonucu eşi Hayrünnisa Ertegün ile kızı Selma Ertegün İstanbul'a döndü.
Oğulları Ahmet Ertegün ile Nasuhi Ertegün ise bir plak şirketi kurmak için ABD'de kalmayı tercih etti.
Ertegün Kardeşler, aile dostları olan diş hekimi Dr. Vahdi Sabit'ten 10 bin dolar borç alarak Atlantic Records'u kurdu.
Türkiye büyükelçiliğindeki konutun müdavimleri olan müzisyenler, Ertegün Kardeşler'in müzik bilgisi ve girişimciliğinden dolayı sektörde başarılı olacaklarına inanarak Atlantic Records ile sözleşme imzaladı.
O müzisyenlerin sözleşme imzalaması büyükelçilikteki konutun müdavimleri arasında yer almayan diğer meslektaşlarının dikkatini Ertegün Kardeşler'in üzerine çekti.
Ahmet Ertegün ile Nasuhi Ertegün
Bunun sonucunda kısa sürede geniş bir müzisyen kadrosuna sahip olan Atlantic Records, Harlemaies'in 'The Rose of the Rio Grande' adlı albümüyle müzik sektörüne sıkı bir giriş yaptı.
1949'da çıkardıkları Stick Mcghee'in 'Drinkin Wine Spo-Dee-O-Dee' albümünun 1 milyondan fazla satması, Ertegün Kardeşler'in ABD'de efsane olmalarının yolunu açtı.
Atlantic Records, yaptığı yatırımlarla o güne kadar keşfedilmemiş müzisyenleri küresel boyutta şöhret haline getirdi.
Ertegün Ailesi
Atlantic Records'dan plak çıkaranlar;
* Ray Charles
* Aretha Franklin
* The Rolling Stones
* Phil Collins
* Diana Ross
* Led Zeppelin
* Eric Clapton
* Frank Zappa
* Stevie Wonder
* Genesis
* Big Joe Turner
* Ruth Brown
* LaVern Baker
* Otis Redding
* Ben E. King
* Ella Fitzgerald
* Miles Davis
* Herbie Mann
* Bobby Darin
Bette Midler - Ahmet Ertegün
* Bette Midler
* Cream
* The Coasters
* Bee Gees
* Roberta Flack
* Blues Brothers
* Pete Townshend
* Stevie Nicks
* Percy Sledge
* John Coltrane
* Charlie Mingus
* Tori Amos
Ray Charles, sözleşmesini yeniliyor...
Şahin Alparslan, birçok müzisyenin küresel çapta şöhret olup yaptıkları çalışmalarla dünya müziğine yön vermelerinin temellerinin Washington Türkiye Büyükelçiliği'nde atıldığını belirterek o dönemde yaşananların filme çekilmesinin oldukça değerli olduğunu dile getirdi. Alparslan, 'The Embassy' adını verecekleri filmin senaryosunu yazmaya devam ederken Baran Mayda, çekimler için gerekli alt yapıyı oluşturmaya başladı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.