Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

SELİN KUTUCULAR/HT PAZAR

Bendeniz aralık ayının başından sonuna kadar neredeyse hep mutfaktayım. Yıl bitmeden dostları ağırlamak, neşe kaynağı çocukları süslemelerle sevindirmek ve her güne olduğu gibi yeni yıla da keyifli başlamak istiyoruz.

Yılın son ayında yoğunlaşan sadece mutfak işleri değil. Yeni yıl alışverişi nasıl piyasaları canlandırıyorsa, hazırlığı da evlere mutluluk dopingi yapıyor. Özellikle çocuklar çam ağacı süslemeyi özlemle bekliyorlar. Sıkı durun, ağaç süslemenin aslen Türk adeti olduğuna dair bir iddia da var. Kim başlattıysa başlatsın, bu hareketlilik güzel.

YILBAŞI ALIŞVERİŞİ

Yılbaşı hazırlığında işin özü alışveriş. Mesela Nişantası'nda öyle yalın ama öyle özgün yılbaşı süsleri var ki, hayran kalıyorsunuz. Mutfak alışverişine gelince, elimiz hep renklilere gidiyor. Nar başlı başına bir güzellik zaten. Ama gönül; domatesin kurusundan maydanozun yeşiline mümkünse her şey kırmızılarla, yeşillerle dolu olsun istiyor. Bir nevi tabiatın gücü sofralara yansısın... Bizler de bunu ve birarada olmayı kutlayalım.

Evlerde hazırlanan yılbaşı yemeğini dünyanın en iyi restoranlarındaki mönülere değişmem. En güzeli de her ailenin kendine has bir yılbaşı sofrası olmasıdır. Mesela bizim ailenin gözü böyle bir sofrada mutlaka fava, çerkez tavuğu, pilaki, Rus salatası, paskalya çöreği, tabii ki fırında çevrilmiş hindi ve iç pilav arar. Ekmek kadayıfını da unutmamalıyım! Bu mönü sanki bizi birimize sevgiyle bağlayan sihirli bir formül içerir.

MİSAFİRLERİ AYAKTA TUTACAK BİR MÖNÜ

Yılbaşı akşamının bir özelliği de yemeğin geç yenmesidir. Bu nedenle davetlileri geç saate kadar enerjik ve hareketli tutacak bir mönü yapılmalı. İçkiye eşlik edecek minik lezzetler votkayla ikram edilecek taze sıkılmış nar suyu ve sıcak şarap gibi içecekler davete hoşluk katabilir.

Yılbaşı mönüsüyle ilgili söylenecek çok şey var. Bu hafta, yemek öncesi verilecek atıştırmalıklardan bahsetmek istiyorum. Geleneksel tariflerden ziyade mutfaktaki yeni denemelerimi paylaşırsam belki daha faydalı olurum. Bu aralar elimin altında, yılbaşı gecesinin ön ikramına yakışacağını düşündüğüm çok faydalı bir sebze var, beyaz hindiba. Belçikalı bir çiftçinin karanlıkta unuttuğu hindiba tomurcuklanmış ve tesadüfen yetişmiş. Bu nedenle ‘'Belgium Endive'' diye bilinen bu sebzeyi Türkiye'de bir firma yine Belçikalı uzmanların danışmanlığında üretiyor. Beyaz hindiba aslında kışın habercisi. Potasyum ve vitamin açısından o kadar zengin ki evlerimize mutlaka girmeli. Üstelik çift aşamalı yetiştirilme serüveniyle çok da eğlenceli bir sebze. Ben nara benzetiyorum, ‘'Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane'' misali minicik yaprakları aç aç bitmiyor. Tek tek yapılacak sunumlar için ideal. Ama kırmızı lahanaya benzeyen renkte birçeşidi daha var, onu da bulsak marketlerde ne iyi olur!

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ