Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İnsanları köpekler mi yoksa kediler mi daha çok seviyor?

        Bilim insanları insanların en çok merak ettiği şu soruya yanıt buldu: "Kediler mi yoksa köpekler mi sahiplerini daha çok seviyor?" Yapılacak bilimsel araştırma öncesi yapılan araştırmalarda köpeklerin sahiplerine kedilerden daha bağlı olduğu düşüncesi daha üstündü.

        BBC için hazırlanan 'Kediler Köpeklere Karşı' isimli belgesel için Nörolog Dr. Paul Zak önderliğinde 10 kedi ve 10 köpek üzerinde bir araştırma yapıldı.

        OKSİTOKSİN SEVİYESİ ÖLÇÜLDÜ

        Araştırmalar kapsamında köpek ve kedi sahibi insanların hayvanlarıyla oynadığı sırada hayvanlardaki oksitoksin seviyesi ölçüldü. Memelilerde aşk ve sevgi hormonu olarak bilinen oksitoksin, insanlarda sevdikleri insanlarla ilgilendiklerinde beyinde yüzde 40 ila yüzde 60 seviyelerine yükseliyor.

        KEDİLERİN SEVİYESİ İLK KEZ ÖLÇÜLDÜ

        Daha önce Dr. Paul Zak tarafından köpekler üzerinde yapılan aynı araştırma sonucunda köpeklerin oksitoksin hormonunun sahipleriyle birlikte artış gösterdiği belirlenmişti. Ancak kediler için oksitoksin seviyesi ilk kez bu araştırmada hesaplanarak köpeklerinkiyle karşılaştırıldı.

        KÖPEKLER KEDİLERİ YENDİ!

        10 kedi ve 10 köpeğin oksitoksin seviyeleri karşılaştırıldığında köpekler yüzde 57.2 ile kedileri yendi. Bu araştırmayla birlikte 'kediler insanları sevmiyor' algısı da yıkılmış oldu çünkü kedilerin de oksitasyon seviyelerinde ciddi artışlar olduğu belirlendi. Araştırmada kedilerin oksitasyon seviyesi yüzde 12 olarak ölçüldü.

        KEDİLER DAHA GEÇ EVCİLLEŞTİ

        Bazı uzmanlara göre köpeklerin, insanlara karşı bu kadar farklı duygusal tepki vermelerinin nedenlerinden biri, köpeklerin insanoğlunun ilk evcilleştirdiği hayvanlardan birisi olması olabilir. Genetik araştırmalara göre köpekler bundan tam 30 bin yıl önce evcilleştirilmeye başladı. Kedilerin evcilleştirilmesi ise bir 10 bin yıl sonra, yani bugünden yaklaşık 20 bin yıl önce gerçekleşti.

        Kedi ve köpekler birbirlerinden farklı olduğu gibi, sahiplerinin de farklı olmasının da bu seviyeyi etkileyebileceği belirtiliyor. Son yapılan araştırma köpek besleyenlerin kedi besleyenlerden daha çok sorumlu, daha az sinirli ve daha çok sosyal olduklarını ortaya koymuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ