Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kuzgun’un Kuşlar’ı uçuyor

        Ece ULUSUM/ HT CUMARTESİ

        Yolu İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’ndan (İMÇ) geçenler mutlaka görmüştür Kuzgun Acar’ın 1960’larda yaptığı kocaman Soyut Kompozisyon-Kuşlar heykelini... 3 yıl önce zamanla gördüğü doğal tahribat sebebiyle 600 kiloluk heykel yerinden çıkarıldı, restore edildi. Şimdi de ilk kez bir müzede sergilenecek ama yine doğasına uygun olarak dışarıda, müzenin bahçesinde. Müzenin kıymetli müdürü Dr. Nazan Ölçer ile öğle yemeğinde buluştuk, hem Acar’dan hem de İMÇ’deki esnaftan söz etti; “Bu heykel restorasyon için alınmak istendiğinde çarşı esnafı ayaklandı, satılır diye korktu. Zor ikna edildi. Şimdi bile bize ne zaman geri döneceğini sorup duruyorlar.

        Büyük bir bağ kurmuşlar heykelle, bunlar görmek istediğimiz şeyler. Aman merak etmesinler, sergiden sonra ait olduğu yere gidecek.” Ölçer haklı, o esnafın kurduğu bağ çok özel zira Ankara Emek İşhanı’ndaki Türkiye adlı eseri aynı değeri göremedi, birçok eseri ya kayboldu ya da zarar gördü. Ölçer devam ediyor: “Tüm İMÇ eserlerinin ortaya çıkışında büyük rol oynayan İMÇ mimarları, Yüksek Mimarlar Doğan Tekeli, Metin Hepgüler ve merhum Sami Sisa’nın vizyonunu anmayı, İstanbul’a bu sembol niteliği taşıyan eseri kazandırmalarındaki inisiyatiflerinden ötürü onlara teşekkür etmeyi borç biliriz.” Heykeli 23 Ekim’e kadar SSM bahçesinde görebilir, Boğaz’a karşı fotoğraflarını çekebilirsiniz. Ardından 46 yıldır olduğu yerine uğurlanacak.

        İMÇ’de Füreya Koral, Eren Eyüboğlu, Yavuz Görey, Sadi Diren, Nedim Günsür, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Ali Teoman Germaner ve Kuzgun Acar’ın eserleri var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ