Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Şafak Sineması da perdelerini indiriyor

        Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        Geçtiğimiz her gün bir semt sineması daha AVM’lere yenik düşüyor; seyirci kaybediyor, artan kira bedellerini ve vergi borçlarını ödeyemediklerinden perdelerini seyircilerine kapatmak zorunda kalıyor. İşte onlardan biri de Beyoğlu Sinepop, Emek, Alkazar, Suadiye Movieplex, Nişantaşı Movieplex, Altıyol Broadway ile aynı kaderi paylaşmak zorunda kalan Özen Film sahibi Mehmet Soyarslan’a ait Çemberlitaş Şafak Movieplex Sineması.

        VERGİ BORCU 300 BİNİ BULDU

        Mehmet Soyarslan Çemberlitaş Şafak Sineması’nın uzun yıllardır direndiğini fakat mali nedenlerden dolayı artık mücadele edemeyeceklerini belirterek bugünden itibaren sinemayı kapattıklarını açıkladı. Film almakta, çalışanların maaşlarını ödemekte zorlandıklarını ve her geçen gün daha fazla borçlandığını belirten Soyarslan şunları söylüyor: “Belediye sinemamıza emlak vergisi olarak senede 100 bin lira vergi koydu. 3 yıldır ödeyemedik, 300 bin lira borç oldu. Akabinde gayrimenkul değeri de 10 milyon dolara yakın. Sinemamızda çalışan arkadaşlarımızla konuştum, kapatacağımızı söyledim. Bu ay hepsinin kıdem tazminatlarını ödeyip ayrılacağız. Tüm teknik ekipmanlar sinemada kalacak. Çünkü sinemaya aldığımız dijital makinelerin taksitlerini bile çıkaramadık. Şafak da yenildi.”

        “Son yıllarda AVM’lerin çoğalması ve sinema müşterilerinin bu merkezlerin popüler olanlarındaki sinemalara kayması, her müstakil semt sinemasının yılda 100 bin ila 300 bin TL arasında zarar etmesine sebep oldu diyen Soyarslan, “Bu yüzden hepsi kapatılmak veya terk edilmek durumunda kaldı. Şafak’ı da kaybettik” diyor.

        ÇOK SALONLU İLK SİNEMALARDAN

        75 yıllık Özen Film’in sahibi Mehmet Soyarslan sinema salonunun tiyatrolar tarafından kiralanması için girişimde bulunmuş ve tiyatro şirketleriyle görüşmüş. Bayram sonrasında Şehir Tiyatroları’nın sinemayı görmeye geleceğini söyleyen Soyarslan, sinemaya yıllardır emek verdiklerini ve mücadelelerinin mali sorunlara yenildiğini söylüyor. Ülkemizdeki çok salonlu sinemaların ilk örneklerinden olan Çemberlitaş Şafak Sineması 1330 koltuk kapasiteli 7 salonuyla sinemaseverlere hizmet veriyordu.

        AVM’LERE YENİLEN SANAT SİNEMALARI

        Suadiye Movieplex borçların bir kısmını ödeyebilmek için satıldı, Beyoğlu Sinepop kirası bile ödenemediği için kapandı. Mal sahipleri satmak için müşteri arıyor. Broadway Sineması şu anda tiyatro oldu, Kadıköy’de olan diğerleri de kapandı. Nişantaşı Movieplex ses stüdyosu oldu. Majik, Alkazar, Saray, Emek, Nişantaşı Movieplex, Şişli Movieplex de veda etti.

        REXX’İN AKIBETİ

        Son günlerde kiracının kira bedelini ödeyememesinden dolayı kapandığı iddia edilen REXX Sineması’nda şu an sular durgun. Mal sahibinin açtığı davayı kazanmasıyla REXX’in geleceği riske girdi ama söylendiği gibi henüz kapanmadı, filmler oynamaya devam ediyor. Keza Beyoğlu Sineması da kapanma riskiyle karşı karşıya...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ