Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Saldırıda iç hukuk da yetkilidir"

        Tülay ACAR/AHT

        Eski Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı, ceza hukukçusu Prof. Dr. Vahit Bıçak,

        Gazze'ye gitmek üzere yola çıkan geminin İsrailli askerler tarafından durdurulmasına ilişkin eylemin Türk Yargısı tarafından soruşturma konusu olacağını söyledi. Prof. Dr. Bıçak, "Adalet Bakanı'nın izniyle, TCK'nın 13. maddesine göre savcılar soruşturma açabilir ve saldırıya dahil olan İsrailli yetkililer ve askerler hakkında dava açabilir" dedi.

        Prof. Dr. Vahit Bıçak, Gazze'ye gitmek üzere yola çıkan geminin İsrailli askerler tarafından durdurulmasına ilişkin eylemin Türk Yargısı tarafından soruşturma konusu olacağını belirterek, "Türk Ceza Kanunu, bazı suçlarda evrensellik ilkesini benimsemiştir. Yani suç dünyanın neresinde, Türk veya yabancı kişi tarafından işlenirse işlensin soruşturma yapma ve faili cezalandırma yetkisi Türk adalet sistemine aittir. Bu konu, Türk Ceza Kanunu'nun 13. maddesinde düzenlenmiştir. Fıkra 1/i bendi: "Deniz, demiryolu veya havayolu ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması ya da bu da araçlara zarar verme suçları dünyanın neresinde işlenirse işlensin failinin Türk veya yabancı olduğuna bakılmaksızın Türk Kanunları tarafından

        cezalandırılır. Bu suçlarla ilgili Türkiye'de yargılama yapılarak fail hakkında Türk Kanunları'na göre ceza verilir."

        Savcıların soruşturma başlatabilmesi için Adalet Bakanı'nın bu yönde talepte

        bulunması gerekir. Bu kapsamda Türk Ceza Kanunu'nda geçerli gemi kaçırma, gemiye zarar verme ve suçlarının karşılığı olan hapis cezaları talep edilir. Ancak ölen kişilerle ilgili 13. maddeye göre Türk Yargısı'nın yetkisi yok. Türk Yargısı, gemiyi zor kullanarak ulaşımına engellenme ve zarar verme suçunu, dünyanın neresinde olursa olsun soruşturma ve kovuşturma yetkisine sahiptir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ