Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çavdar Ailesi tazminat davası çift kol ve bacak nakli Şevket Çavdar

        Tıp hukuku konusunda çalışmaları olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri, ailenin kendisinden konu hakkında bilgi edindiğini belirtti.

        Hacettepe Üniversitesi'nde geçirdiği çift kol ve bacak nakli ameliyatı sonrasında hayatını kaybeden Şevket Çavdar'ın ailesi, hastaneye tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Tıp hukuku konusunda çalışmaları olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri, ailenin dava açma aşamasında kendisinden destek ricası olduğunu belirterek, aileye konu hakkında bilgi verdiğini söyledi.

        Ceza davasının savcı tarafından yürütüldüğünü belirten Hakeri, ''Aile bana ilk danıştığında olayın ilk olduğu anda acılarından dolayı tam ne gerçekleştiğini anlayamadıklarını belirtti. Ancak daha sonra özellikle medyada çıkan haberler sonrasında aile burada bir hata olabileceği izlenimine kapılmış. Yani başlangıçta ailenin kanaati 'Ne yapalım istenmeyen bir olay oldu. Doktorlar da ellerinden geleni yaptılar' şeklindeydi. Fakat dosyayı onlar da henüz bilmemesine rağmen çıkan haberler dolayısıyla ailede de böyle bir kuşku oluşmuş'' dedi.

        Ailenin tıbbi bir hata oldu mu endişesine kapıldığını ifade eden Hakeri, "Aile artık gerçekten yapılmaması gereken bir şey yapıldı mı, yapılmadı mı, bunun araştırılıp hukuken gereğinin yapılmasını istiyor" diye konuştu.

        Genel olarak dava konusu hakkında bilgi veren Hakeri, bu tarz davalarda incelenmesi gereken iki husus olduğunu dile getirerek, ''Endikasyon şartı dediğimiz bir durum var. Yani tıbben bu ameliyatın gerekli olup olmadığının incelenmesi gerekiyor. İkinci olarak da vefat eden Şevket Çavdar'ın kol naklinde, naklin dirsekten yukarı kısmından gerçekleşmesiyle, naklin başarılı olması durumunda bu kol ve bacakları kullanma ihtimali neydi? Bunları hukukçu olarak sorgulayabiliriz. Bu ihtimalin tartışılması önemli.

        Çünkü bu ihtimal çok çok düşükse o zaman bu müdahale tıbbi gerekliliği olmayan bir müdahaleydi diyebiliriz. Dolayısıyla bunun mutlaka araştırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

        Ameliyatta bir hata olup olmadığını bir adli tıp uzmanının belirleyebileceğini belirten Hakeri, ailenin ne kadar tazminat talebinde bulunacağının henüz belli olmadığını ifade etti. Çavdar'ın bir gelir sahibi olduğunu ve bu gelirle annesine de baktığını ifade eden Hakan Hakeri, ''Dolayısıyla annesi bu gelirden mahrum oldu. O geliri isteyebilir. Onun dışında elde ettiği herhangi bir gelir varsa bunu talep edebilir. Manevi tazminat olarak ise ailenin her bir ferdinin duyduğu acı, üzüntü ve elem için talep edeceği bir miktardır'' ifadelerini kullandı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ