Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Mardin Midyat İlçesi'nin Mercimekli Köyü Michael Jackson için anıt yaptı

        ELİF KEY

        GAZETE HABERTURK- HT CUMARTESİ

        Bu hikâye kurgu değil. Belki de benim hayal gücümün ne kadar zayıf olduğunun göstergesidir. Gelin Mardin’e, oradan Midyat’a, oradan Mercimekli (Süryanice adıyla Habsunnes) Köyü’ne gidelim. “Karşınıza bir Michael Jackson anıtı çıkacak” desem inanır mısınız? Hikâyenin detaylarını Mıhallemi Medeniyetler Arası Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan anlatıyor... Kendi halinde yaşayıp giden bir köy. Nüfusu 300, yaş ortalaması 40. Geçim kaynakları tarım ve hayvancılık. Herkes 4 dil biliyor. “Mercimekli öyle kuru bir köy de değil” diye anlatıyor Aslan; Müslümanlara ve Süryanilere ait tapınaklar var. Peki ya Michael Jackson (MJ) tutkusu? “Biz bu kültürün içindeyiz, bize Michael Jackson’ı sevmek de uzak değil.”

        MJ İÇİN CENAZE NAMAZI, HELVA, ANIT

        Mehmet Aslan (37), ortaokuldan beri koyu bir MJ hayranı. Hayranlıktan öte bir akrabası gibi sitayişle bahsediyor. Kimine göre komplo teorisi olan tüm teoriler ona gerçek! Aslan, MJ’nin Müslüman olduğunu açıklayacağı için doktoru tarafından öldürüldüğüne canı gönülden inanıyor. Çekinerek “Peki ya çocuk tacizi suçlamaları” diyorum. Yanıt, olumsuz. “Şimdi Elif Hanım, biz bunu çok takip ettik. O dönemlerde Bahreyn’de, Dubai’deydi MJ, orada Müslüman olmuştu. Bu haberler hemen sonra yayıldı. Demek ki bu işin içinde bir iş var.” Mehmet Aslan’la değil de Janet Jackson’la konuşsam, o bile tereddüte düşebilir. Aslan “Maddi olarak çökertildi, bu haberler kasti yapıldı” diyor, “sonuçta sadece kendini ve müziğini değil ABD’yi de temsil ediyordu. Biz Muhammed Ali Clay’i de aynı yerde görüyoruz. O da o zamanın vicdani retçisiydi.”

        En sevdikleri MJ klibi “They don’t care about us”. MJ klipte sınıfsal farklılıkları işliyordu ve ABD’de yasaklandı. “O, menfaat ilişkili tüm sisteme bir tokat gibi indi” diyor Aslan... Bu arada, MJ öldüğünde köyde gıyabi cenaze namazı kılınmış, helvası dağıtılmıştı. Hayranlıklarını taçlandırdıkları son noktaysa MJ anıtı. Törenle açılan anıt, “insanlık onurunun yücelmesi için, insanlıktan çıkmış müstebitlere, MJ gibi canları pahasına kıyam eden onurlu insanların anısına” dikilmiş. MJ hayatta belki anasının babasının bile köyünü bilmeden göçüp gitmişken Türkiye’nin 300 nüfuslu Mercimekli’si anıtın gölgesinde dans ediyor...

        Dokuz daire MJ’nin ailesi

        Michael Jackson’ın meşhur “Ay Yürüyüşü” figüründen esinlenerek hazırlanan anıtın kaide kısmı ve çevresi Midyat’ın ünlü nahit taşından; diğer kısımları özel ahşap, boya, aksesuvar ve çizimlerle yapıldı. “Şırd” denen özel yabani badem ağacı da anıtta kullanıldı. Birçok dil, din ve rengi temsil eden figürlerin işlendiği anıt, 3 metre yüksekliğinde, 1.5 metre genişliğinde ve 950 kilo. Mimarı Mehmet Turkut, anıtın ayaklarının uzay gemisinin ayaklarına benzediğini söylüyor. Ayaklar, insanoğlunun daima ilerlemesini temsil ediyor. Her iki yanındaki renkler yeryüzündeki ırkları, renklerin sıralanışı özgürlüğü vurguluyor. Kalpteki 3 siyah nokta 3 zayıf noktamızı anlatıyor: Maddiyat, şan, şöhret ve karşı cinse ilgi. Dokuz daire Jackson’ın ailesini, diğerlerinden daha büyük daire abisi Jermain’i temsil ediyor. Sağ tarafta üzerinde öldüğü yer ve tarihi; en uçtaki parmak ile şahadet işaretiyse tek Allah inancını simgeliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ