Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar İsmail YK: ‘Ben Senin Ananın bir aşk şarkısı’

        ELİF KEY - HT PAZAR

        Gençlere soruluyor. “İdolünüz kim?” Yanıt veriyorlar: İsmail YK, futbolcu Arda ve Ronaldo. Listenin devamında Gökhan Özen, Grup Hepsi. “Hepsi dağılmamış mıydı” derken, bir ek bilgi daha geliyor, bu listede Atatürk de var ama Gökhan Özen’den sonra geliyor. Listede politikacı, bilimadamı, yazar aramayın. Gençlerin derdi başka. Bugüne kadar internette en çok indirilen parçanın sahibi de Bas Gaza’yla İsmail YK. Biz de tüm zamanların idolü İsmail YK’yı Levent’teki ofislerinde bekliyoruz. Randevu saatimiz 15.30. Saatler saatleri kovalıyor. Ataköy’den yola çıkmış geliyor. Bir aksilik olmuş, kendisine röportaj saatimiz yanlış bildirilmiş. Ofistemenajeri Fatih Aksoylu bizi ağırlıyor, çaylarımızı içerken bir yandan da Kral TV’de Hülya Avşar’ı seyrediyoruz. Hülya Avşar Şişli Belediyesi’nin bir organizasyonunda oynuyor. Avşar, “Kendimizi şimdi update edeceğiz” dedikten sonra, hoparlörlerden GangamStyle parçası yükseliyor. Bir salon dolusu kadın Hülya Avşar önderliğinde PSY’ye saygı duruşunda. Salon yıkılıyor. İçeri bir futbol takımı kadar adamla birlikte İsmail YK giriyor. Özürlerle. Başka bir salonda da İsmail YK’nın hayranı kızlar bekliyor. Önce fotoğraf çekimi. Nedense, “hatıra fotoğrafı” çektireceğimiz bildirilmiş kendisine. Bu sebeplemakyaj da yapmamış. Gerçek bir stara sıkıntı vermek istemezdik ama... İsmail YK Allah’tan çok uyumlu, süper kibar bir insan. Çevresi onu star diye başının üstünde tutuyor, sanki diğerleri İsmail YK, o İsmail Abi. Egonun e’si yok. Hiperaktif. Çekimler sırasında hopluyor, zıplıyor. Röportaj başladığı andan itibarense sükûneti ve sakinliğiyle adeta yoga seansımız başlıyor. 

        İnternette hakkınızda ne kadar çok şey var. Çok seven de var, çok sevmeyen de var. Hakkınızda yazılanlara bakıyormusunuz?

        İnternette genelde dıştan görünenleri yazarlar. Hayatımı bilmezler. Altyapımızı bilmezler. Ama televizyonda çıktığımprogramlarda altyapımın sağlamolduğunu, hangi yeteneklerimin olduğunu, şarkı sözlerini,müziklerini kendim yazdığımı, sadece albümde bulunan o müzik tarzını değil başkamüziklere de kabiliyetimolduğunu hep söyledim. Herkes hakikati gördü.

        ‘ÇOK MÜZİKAL YAŞAYAN BİR İNSANIM’ 

        Altyapınız nedir? Eğitimini mi aldınız? Yani her şeyi notalarını bilerek mi çalıyorsunuz?

        Nota deneyimim var ama zaten hayal ettiklerimi gerçekleştirmek istediğim için bunları notaya dökmeme hiç gerek yok. Bire bir hayal ettiklerimi, hissettiklerimi çalıyorum. Notayla değil, rotayla! 

        Altyapım derken, ben aile yapınızdan da bahsediyorsunuz diye düşünmüştüm.

        Tabii ki o da var. Onu görürler mi görmezler mi bilemiyorum. Bir gece yaşantım yok, çok büyük konuşmak istemiyorum ama içki içip mankenlerle görüntülenmek gibi bir durumum da yok. Çok müzikal yaşayan bir insanım. Bunları yaptığım için de gençler beni örnek almayı çok severler. Ben de onlara örnek olmak için, hem olduğum gibi görünmeye çalışıyorum, hem de olumsuz taraflarımı göstermemeye... 

        Olumsuz taraflarınız neler?

        Mesela gece çok geç yatıyorum. Bunu televizyonlarda dile getirmiyorum. Çünkü beni seven küçük çocuklar da var. 3 yaşından 9 yaşına kadar çocuklar çok seviyor. Sonra da 17 yaşından itibaren olan gençler beni çok seviyor. En yaşlı hayranım kim bilmiyorum. 

        Barış Manço gibi bir durumunuz var mı; 7’den 77’ye gibi?

        Bilemiyorum ki. Vardır herhalde. Ama 50 yaşında olup hiç sevmeyen de var. Fakat 10 yaşında seven de var. Benim müzik tarzlarım çok karışıktır. Bir isim veremezsiniz. 

        Nedir sizin müzik tarzınız?

        Çok yönlü. Daha çok naturel. 

        Organik misiniz?

        İçimde yaşadığım gibi, serbest müzik. Dünyada örneği var mı bilmiyorum, ben duymadım. Bunu hava olsun diye söylemiyorum, ama yok galiba. “Bas gaza ne yaa, böyle şarkılar yapma” diyen ama başka şarkılarıma hayran olanlar var. Ama fantazi parçalarımı sevmeyip bu R&B’leri sevenler de çok. Hayran kitlemin sınırlarını çizemiyorum. 

        Bu sözleri nasıl yazıyorsunuz?

        Önce müziğini yaparım. Sonra onu dinlerim, bana ne duygu ifade ediyor diye düşünürüm. Müzik çok önemli. Bana verdiği duygudan beslenip o an bir şey yaşıyorum.

        ‘Beni dinlediklerini saklıyorlar’

         “Allah Belanı Versin”in önce müziği mi geldi mesela?

        Aynen öyle. Bakın önce şöyle (sert gitar riffleri sesi çıkartarak) bir rockmüzik geldi kulağıma. Tam böyle bir hard! Düşünüyorum şimdi, “Seni seviyorum aşkım” gitmez buna dedim. Bir anda “Allah belanı versin” geldi aklıma. Çünkü bu müzik bunu gerektiriyordu. 

        Çok nefret edenler oldu bu parçanızdan.

        Evet oldu da o nefret edenlerin çoğu da kofti. 

        O ne demek?

        “Allah belanı versin diyemiyorum, o çok kötü bir laf” diyenlerin çoğu koftiden yani. İnanmıyorumbuna. 

        Sizi dinleyenler de seçmenler gibi sanki. Yani “Oy vermedim” diyor, ama veriyor, “İsmail YK’yı dinlemem” diyor ama şarkılarınızı ezbere biliyor.

        Şimdi her insanın bir olumsuz tarafı vardır. Ben şarkılarımda bu tarafları da dile getiriyorum. Kendileriyle barışık olmayan insanlar da var. “Ben bu şarkıları dinliyorum” dedikleri zaman, sanki kendisini onunla bağdaştıracak duruma düşmemek için benim şarkılarımı dinlediklerini gizliyorlar. Fakat ben biliyorum ki bunların bir çoğu bunu etrafta arkadaşlarının arasında saklıyor, eve döndükten sonra kendi içine dönüyor. 

        2004’te çıktınız. Sizin için “Bir aya bu adam biter” dediler. Sene oldu 2013. Siz Türkiye’nin PSY’si olabilirmisiniz? Hani şu GangnamStyle’ı söyleyen. Zira yaptığımüziğin tanımı yok, adamı da pek tanımlayamıyoruz.

        GangnamStyle çıktığında herkes çok yadırgadı. Ben hiç yadırgamadım. Bu şarkıyı yapan, o hareketleri yapan adam eğlendirmek için yapıyor. İnsanlar hemen yadırgamaya hazır. Kendilerini kaliteli, vasıflı bir noktaya koyuyorlar.

        Sizi bitiremediler. Ne yaptınız bitmemek için?

        İnanır mısınız geçen gün bunu düşündüm! Beni hâlâ eleştirenler acaba ne düşünüyor diye geldi aklıma. Bu adam hâlâ piyasadaysa, hâlâ konserleri devam ediyorsa, saygı! Bu da hoşuma gidiyor. Ben hayram kitleme çok dikkat ediyorum. Tabii kabul etmeyenler vardı. “Havası söner” diye düşünüyorlardı.

        ‘Kliplerimdeki hayat hayal’ 

        Hiç sevgilinizle görüntülenmediniz. Hayran kitleniz sizi silermi biriyle görse ya da evlenseniz?

        İstemeyenler var. Ama “Evlensin,mutlu olsun yeter ki” diyenler de var. Ama bulmuşumbir yol. 2004 yılında eğlenmek isteyen insanlar olduğunu gördüm. Hayran kitlemoluştu. Yaptığımız şeylerin başarılı ve güzel olduğunu anladık. Bu yüzden tarzımı hiç değiştirmek istemedim, sadece geliştirdim. 2004’ten bu yana o yüzden hiçbir değişimyok. Sadece gelişim var.

        “N’apsam satar” diyor musunuz?

        Yok öyle demiyorum. Çünkü İsmail YK olduğumu ben hâlâ kabul etmiyorum. Kendi kendime “İsmail YK sen yeni bir sanatçısın, 2004 yılında çıkarttığın albümün heyecanını yine yaşaman için senin İsmail YK olduğunu unutman lazım” diyorum. “Allah belanı versin”i no name bir sanatçı çıkartsaydı, inanın o da patlardı. Her albümümde kendi kendime “No name’sin” diyorum. İsmime güvenerek albüm yapsaydımbu başarıyı yakalayamazdım. İnanın geceleri gidip bu başarımın tadını kulüplerde kızlarla çıkarmak yerine, bir sonraki albümiçin ne yapabilirim onu düşünüyorum. 

        Kliplerinizde kızların biri gidiyor, biri geliyor. Saçlarınız hep rüzgârda; ceketler, zincirler... O hayat İsmail YK’nın hayatı sanıyorduk biz de.

        Hepsi hayal. Ama şarkılarım gerçek. 

        Siz çok eşli mi tek eşli misiniz?

        Sahneden inip de evime gittiğim zaman İsmail YK değil, İsmail Yurtseven’im. Evcimenimben zaten. 

        Sorumun cevabını alamadım. Tek eşli misiniz?

        Evsiz miyim yani? 

        Hayır “Tek bir sevgiliniz mi” var demek istiyorum.

        Anladım. Ama şu anda aşk acısı yaşamıyorum. Aşk acısı çeksembu şarkıları yazamazdım. Acı anları atlattıktan sonra rahat bir kafayla yaşıyorumişte. 

        Alman kızları mı Türk kızları mı? Hangisiyle daha mutlu oluyorsunuz?

        İkisiyle de iyi anlaşıyorum. Rus kızlarıyla da iyi anlaşıyorum. Niyetin önemli! İyi bir insanla hep anlaşırsın. Alman kızların da Türk kızların da şımarık olanları var. Neden şımardıklarını bilmiyorum kızların. 

        Özel hayatınız ne durumda?

        Pek yok. 

        Evlenecek misiniz?

        Evlenmek isterimtabii ki ama bunu duyurmaktan biraz çekinirim. “İsmail YK vaktini müziğe ayırsın” derler, “Otursun evinde ne evliliği” derler, bana darılırlar.

        ‘Küpe takamam saçımı boyamam’

         Sizi kim giydiriyor? Nereden buluyorsunuz bu kostümleri? Bir de eskiden zincirler vardı. Şimdi kravat, gömleğe geçtiniz. Zincirlerinden kurtuldu mu İsmail YK?

        Ben seçiyorum kıyafetlerimi. Hemen hemen her yerde farklı şeyler giyiyorum. Zincirler dans edince güzel duruyor. İnanın bu son giydiğim kıyafetlerle daha rahat ediyorum. Arada bir takıyorum yine zincirlerimi. “Eski kıyafetlerin çok güzeldi” diyenler de var. 

        Apaçilerin lideri siz misiniz?

        Estağfurullah. Apaçi nedir yani şimdi? Maddi durumları ya da eğitimlerine göre mi karar vereceğiz? Benim hayran kitlem arasında kendini apaçi diye nitelendiren insanlar da var. Apaçilerin idolü olsam apaçi olmayanları takmıyorum gibi durur. Öyle bir durum yok! Ayrıca, “Beni sadece gençler dinliyor” desem o zaman da orta yaşlı insanlar alınır. 

        Hayran kitleniz çok mu alıngan. Ne kadar çok dikkat ediyorsunuz.

        Alıngan bir kitlem var. Küpe taksam takamam. Saçımı sarıya boyamam. Bir keresinde bir sprey boya sıktım, hemen tepki gösterdiler. Kliplerimde de çok açık saçık bir şey olamaz. Bir kadını küvette görseler hemen “Aman ne yaptın” diyorlar. 

        Kitleniz muhafazakâr mı?

        Türkiye’de en karışık kitleye sahip olan sanatçı benim. Ama benim hayranlarımın yüreği de benim gibi kendiyle barışık. Sadece birbirimiz için varız. Ben Yengeç burcuyum. Burcumda hassaslık varmış. Hayranlarım da aynen benim gibi. Tadını çıkarıyoruz beraber. Baksanıza Nielsen Marka araştırması yapılıyor, o araştırmada güven veren markalar arasında çıkıyorum. Türkiye’de en çok eleştirilen sanatçı da benim, en çok konuşulan sanatçı da benim. Bu güzel yerlere geldiysek, eleştirenleri takmıyorum. 

        Herkes size hayran da, siz kime hayransınız?

        Eve giderim. Koyarım bir Jimi Hendrix ya da Santana. En çok onları seviyorum.

        ‘Ben Senin Ananın bir aşk şarkısı’ 

        Sizin albümleri dinledim de. Pek eğlendirmiyor aslında. Bir, iki şarkıda hoplar zıplarsın, diğerlerinde insan bileklerini kesme noktasına gelebilir. Çok dramatik parçalarınız da var.

        “Nerdesin” var, “Seviyorum” var. Ama onlar “Facebook”, “Allah Belanı Versin”, “Bombabomba Nokta Kom” gibimarjinal parçalarım kadar ön plana çıkmaz. Bu parçalarımkendiliğinden patlıyor. Neden bu şarkı, neden diğeri değil, diye şaşırıyorum her seferinde. Facebook nasıl patladı ben de anlamadım. Albüme koymayacaktımbile. Son anda koydum. 

        Twitter için bir şarkı yapmadınız?

        Facebook’tan sonra Twitter’ı beklediler benden. Ama ben insanları şaşırtmayı seviyorum. 

        Öyle bir şaşırttınız ki, “Ben Senin Ananın” geldi.

        “Ben Senin Ananın” şarkısının ses getireceğini tahmin ettim, cümleden dolayı. Ama sanıldığı gibi değil. Bu eğlenceli bir aşk şarkısı. Saygı var, sevgi var. Arkadaşımkız istemeye gidecekti. “Git kıza, ‘Ben senin ananın ellerinden öperim’ de” dedim. Şarkı da Allah’ın emriyle kız istemekten söz ediyor.

        ‘BENİM FEMİNİST DOSTLARIM VAR’

         Yeni albümünüzde “Radikal Feminist” diye bir şarkı var. Tam olarak mesajınız ne?

        Radikal feminist ister istemez insanın aklına negatif şeyler getiriyor. Halbuki radikalin pozitif yönleri de var. 

        Feminizm ne sizce?

        Feministin kadıncı, kadın haklarını savunmakla ilgili. Ben feminizme pozitif bakıyorum. 

        Feminist tanıdığınız var mı? Sizin şarkıdaki feministin elinde kamçısı da var...

        O bir mecaz. Kendine güveni olan, güçlü olan bir kadını anlatmak için. Bayan dostlarımarasında feministler de var. Onlara da dinlettim şarkıyı albüme koymadan önce, hepsinin de hoşuna gitti. Şarkıdamutlak kadın hâkimiyetinden bahsediyorum aslında. 

        Matriyarkal, jinekokrasi... Nereden çıktı bu kavramlar?

        Feminist arkadaşlarımdan duydumbunları. Küçük yaştan beri bildiğimkavramlar değil. Onlardan duymuştum, bu şarkıyı yazmadan önce bir sürü kitap okudum, birçok şeyi araştırdım. Bunlar feministlikle ilgili kavramlar. Herhalde Latince bunlar. Bunlar belki de bu şarkıyla yayılacak. 

        Neden 2019?

        Biraz da hayal, fantazi ürünü tabii. Altıncı hislerimle yaptığımbir tahmin. Fantaziyle,matematikle buldum, 2019 çok da uzak bir zaman değil. 

        Feminist misiniz?

        Feministim diyemem, ama karşı da değilim. 

        Her gün 3 kadın öldürülüyor. “Radikalmaço” diye niye şarkı yazmadınız? Belki şarkılarınızla bir faydanız dokunur bu meseleye.

        Bundan bir önceki albümünde “Duydumki çok mutsuzsun” adlı klibimde bir maçoyu anlattım. Ben oynamadım ama. O klipte kadına şiddet sahneleri kullandım, kadına vuruyor, duvardan duvara atıyor... Sonuna “Kadına kalkan eller geleceğimizi olumsuz etkiler” diye yazdım. Marjinal şarkılarımla herkes ilgileniyor, sosyal içerikli şarkılarımtakdir edilmiyor, görünmüyor, ben de anlamıyorum. 

        Parçalarınız çok fena insanın ağzına takılıyor. Coca- Cola gibi bir formülünüzmü var?

        Makam, ritm, harmoni çok önemli. Meslek sırrı da var. Bazen bir filmde bir sahne görürsün, o kalır beyinde, sonra da kola içmek istersin ya, benim durumumda bu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ