Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yatmadan önce asla yapmamanız gereken 3 şey! Özellikle yaz aylarında bunları kesinlikle yapmayın
        1

        "Uyku doktoru" olarak bilinen klinik psikolog ve Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi üyesi Michael Breus, yayınlanan bir bölümde TODAY'e "Yaz zamanı, diğer mevsimlerde görme eğiliminde olmadığımız benzersiz engeller sunuyor" dedi.

        2

        Bunlardan bazılarını ise şu şekilde sıraladı:

        Daha fazla ışık

        Daha fazla ısı

        Daha fazla sosyalleşme

        3

        Breus, yaz aylarında günlerin daha uzun olması, daha fazla ışığa maruz kaldığımız anlamına geliyor, diye açıklıyor. Bunun da ötesinde, yaz aylarında ABD'nin çoğunda yaz saati uygulaması geçerlidir ve bu da akşam güneş ışığına bir saat daha ekler. Breus, "Işığa maruz kalma, sirkadiyen ritmimizi, bizi gün boyunca aktif ve geceleri uykulu kılan iç saatimizi etkiler" diyor.

        4

        Benzer şekilde, yaz sıcağı da nasıl uyuduğumuzu etkileyebilir. Breus, "Uyku, temel vücut sıcaklığı döngümüzü takip eder" diyor ve vücut geceleri soğuyamazsa iyi uyumanın daha zor olabileceğini ekliyor.

        5

        Daha sıcak hava ve daha uzun günler aynı zamanda daha fazla eğlence anlamına gelir. Breus, insanların genellikle yaz aylarında daha aktif ve sosyal olduğunu ve diğer mevsimlere göre daha geç ya da daha geç saatlerde dışarıda kaldığını söylüyor.

        6

        Neyse ki, bu engellerle mücadele etmek ve daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olmak için bazı basit stratejiler var. Breus, insanların yaptığı en büyük uyku hatalarından bazılarını ve daha iyi ve daha uzun uyumalarını nasıl önleyebileceğini paylaşıyor.

        7

        Hata 1: Parlak banyo ışıklarında gece cilt bakımı

        Breus, daha uzun yaz günlerinden daha fazla güneş ışığına maruz kaldığımız için, akşamları daha fazla ışığa maruz kalmanın daha geç yatma saatlerine ve daha az uyku saatine yol açabileceğini söylüyor.

        Breus, ışığın "uyku için motoru çalıştıran anahtar" olan melatonin üretimini engellediğini söylüyor. Melatonin, vücut tarafından üretilen ve karanlığa tepki olarak salınan bir hormondur.

        8

        Breus, maruz kaldığınız ışığın çoğunu günün erken saatlerinde almaya çalışmanızı ve akşamları iç mekan ışıkları, lambalar veya ekranlar gibi şeylerden maruz kalmanızı sınırlandırmanızı önerir. Bu aynı zamanda gece cilt bakımı rutininizi değiştirmek anlamına da gelebilir, diye ekliyor.

        9

        Breus, "Pek çok insan yatmadan hemen önce bu olağanüstü parlak aynada makyajını çıkarıyor veya cilt bakımı rutini yapıyor" diyor. Banyonuzun veya ayna ışıklarınızın parlaklığına ve cilt bakımı rutininizin uzunluğuna bağlı olarak bu, uykunuzu gerçekten bozabilir.

        10

        Breus, "Bu süper parlak ortam, temel olarak beyninize sabah saatinin geldiğini ve o melatonini üretmeyeceğini söylüyor" diyor. Cilt bakımı rutininizi karanlıkta yapmanıza gerek yok, ancak gecenin erken saatlerinde yapmak isteyebilirsiniz, diye ekliyor. Breus, "Akşam yemeğinden hemen sonra veya saat altı veya yedi civarında, cilt bakımı rutininizi yapın ve kendinize biraz zaman tanıyın, böylece o muazzam ışığı (yatmadan önce) almazsınız" diyor.

        11

        Breus, yatmadan hemen önce iç mekan ışığına maruz kalmaktan kaçınmanın yanı sıra karartma perdeleri ve göz maskeleri denemenizi önerir.

        12

        Hata 2: Yatmadan önceki 2-3 saat içinde egzersiz yapmak

        Çekirdek vücut sıcaklığımız değişir, ancak günün ilerleyen saatlerinde daha yüksek olma eğilimindedir. Breus, "Gece yaklaşık 22:30'a kadar yükselir, sonra düşer ve düştüğünde bu, beyninize melatonin salması için bir sinyaldir" diye açıklıyor. Yazın açık havalarda ve sıcak kapalı ortamlarda bulunmak (spor salonundaki o terli grup fitness salonu gibi) serinlememizi zorlaştırabilir.

        13

        Breus, egzersiz yapmanın vücudun çekirdek sıcaklığını da yükselttiğini ve egzersiz bittikten sonra saatlerce yüksek kalabileceğini söylüyor. "Çok sıcaksanız, melatonin salınımını alamazsınız ve bu da uykunuzu engelleyebilir" diye açıklıyor.

        Breus, "Yatağa çok yakın, muhtemelen yatmadan yaklaşık iki buçuk ila üç saat önce egzersiz yapmaktan kaçının" diyor.

        14

        Breus ayrıca, yatak odanızın sıcaklığını, uyumak için en uygun olan, geceleri yaklaşık 65 ila 68 derece arasında tutmanızı önerir. Breus, yaz aylarında yatak odasını daha serin tutmak için klima, vantilatör ve panjur kullanın, diyor.

        15

        Hata 3: Uyumadan hemen önce alkol almak

        Yaz genellikle daha geç yattığımız ve daha uzun süre dışarıda kaldığımız mevsimdir. Breus, "İnsanların sosyal yaşamları yaz aylarında daha canlıdır, bu da onların daha fazla alkol almalarına, daha geç yemek yemelerine ve biraz daha geç sosyalleşmelerine yol açar" diyor. Buna ek olarak yaz, tatil için daha popüler bir zamandır.

        16

        Breus, eğlenmek ve eğlenmek önemli olsa da insanların belirli yaz etkinliklerinin uyku rutinlerini nasıl bozabileceğinin farkında olmaları gerektiğini de ekliyor.

        17

        Bu aktivitelerden biri de gece geç saatlerde içki içmektir. Breus, alkol uykuyu engelleyebileceğinden, yatma saatinize çok yakın bir zamanda içmenin asla iyi bir fikir olmadığını söylüyor. Breus, "Bu, yılın tüm zamanları için geçerli olsa da bazı insanlar yaz aylarında daha sık alkol aldıklarını fark edebilir, bu nedenle yatmadan birkaç saat önce alkolden kaçınmak en iyisidir" diyor.

        18
        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ