Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Pervin KAPLAN / HABERTÜRK

YAZI DİZİSİ 1

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) ve barajı geçenlerin katılacağı Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girecek olan gençlerin bu yıl dikkat etmeleri gereken nokta, programlarda yapılan “puan türü” değişiklikleri ve testlerin değişen ağırlıkları olacak.

 Bu değişiklikler, başta hukuk olmak üzere Türkçe Matematik (TM) puan türleri ile tercih yapacak gençleri yakından ilgilendiriyor. Çünkü hukuk fakültelerine bu yıldan itibaren TM-2 ile değil, TM 3 ile öğrenci alınacak, edebiyat soruları bu puanın oluşmasında daha fazla etki yapacak. TM puan türünü oluşturan sınavlardan Türkçe Matematik (LYS-3) sınavındaki testlerin ağırlık katsayıları da değişti. Bu değişikliklerin ne anlama geldiğine bakalım. Başta hukuk, işletme, sosyoloji, psikoloji gibi Türkçe Matematik (TM) puan türleriyle tercih yapacak öğrencinin gireceği sınavlar değişmeyecek. Yine eski yıllarda olduğu gibi Matematik (LYS-1) ve Edebiyat- Coğrafya (LYS-3) sınavlarına girecek. LYS-1’de 50 soruluk matematik, 30 soruluk Geometri testlerini yanıtlayacak. Ardından LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nde 56, Coğrafya-1 Testi’nde ise 24 soru çözecek. Bu iki sınav sonucunda öğrencinin üç farklı puan türüne sahip Türkçe Matematik (TM) puanları hesaplanacak.

AĞIRLIKLAR NE OLDU?

İşte bu hesaplama yapılırken geçen yıla göre testlerin puan türlerinin oluşmasına yapacağı ağırlıkları değişecek. TM-1, TM-2 ve TM-3 olmak üzere 3 farklı puan türünün hesaplanmasında YGS’nin testlerinin katkısı yine yüzde 40 olacak. Geçen yıla göre YGS içinde yer alan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testinin ağırlık yüzdeleri ayrı kalacak. Ancak işletme, maliye, uluslararası ticaret gibi TM-1 puanıyla öğrenci alan programlar için yapılan hesaplamada Matematik sorularının etkisi geçen yıl olduğu gibi yüzde 25 olacak. Geometri soruları yüzde 10 değil yüzde 8, Türk Dili ve Edebiyatı soruları yüzde 18 değil yüzde 20 etki yapacak. Coğrafya- 1’in etkisi yine eskisi gibi yüzde 7. Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi TM-2 puanıyla öğrenci alan programlarda bu kez LYS’nin Matematik sorularının etkisi yine yüzde 22 ama geometrinin etkisi yüzde 8’den yüzde 6’ya düştü. Türk Dili ve Edebiyatı soruları ise yüzde 22 değil ama yüzde 24 etkili. Coğrafya-1 Testi’nin bu puan türüne etkisi yine yüzde 8. Psikoloji, sosyoloji gibi artık hukuk fakültelerinin de öğrencilerini seçerken kullanacağı TM-3 puanında Matematik sorularının etkisi yine yüzde 18. Ancak bu puan türünün oluşumunda Geometri’nin etkisi yüzde 7’den yüzde 5’e düştü. Türk Dili ve Edebiyatı sorularının etkisi ise yüzde 25’ten yüzde 28’e yükseldi. Coğrafya-1’in etkisi de yüzde 10’dan yüzde 9’a düştü.

Hem sınava girmek hem de sınavsız geçiş yapmak için başvuracaksınız

Bugün üniversiteli olmak için ilk adımı yapacağınız başvuru ile atacaksınız. 15 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılabilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’ne (ÖSYS) başvurmak zorundasınız. Üstelik sadece bu sınavlara girecek olanlar değil, mesleki ve teknik liselerde okuyanlar da sınavsız geçiş hakkından yararlanabilmek için ÖSYS’ye başvuracak. Üniversite yolunda atacağınız bu adımda işlemlerin doğru yapılması çok önemli. Başvurunuzu gerçekleştirirken ve aday bilgi formunu doldururken hata yaparsanız bundan girmek istediğiniz sınavlar da olumsuz etkilenecek. Sınavsız geçiş hakkınızı da yine hatalı işlem yaparsanız kaybetmiş olursunuz. Her yıl binlerce genç başvuru işlemlerini tamamlayamadığı ya da hatalı gerçekleştirdiği için sınavlara katılma hakkını da yitiriyor. Bu nedenle başvuru işleminizi doğru ve hatasız gerçekleştirebilmeniz için size bu süreçte yardımcı olacak, dikkat etmeniz gereken noktaları hatırlatacağız.

Üniversite sınavlarının bedeli 200 TL

ÖSYM her yıl sınav ücretlerine zam yapıyor. Geçen yıl 40 TL olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) başvuru ücreti bu yıl 50 TL’ye çıktı. 10 TL olan sınavsız geçiş başvurularında alınan ücretin bedeli ise bu yıl 5 TL zam gördü ve 15 TL oldu. YGS’de barajı geçenlerin katılabileceği ve 13-21 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılmanın bedeli de 25’er TL iken 30’ar TL oldu. HER LYS 30 TL Lisans programlarını tercih etmek isteyen bir aday en az 2 LYS’ye katılmak zorunda olduğu için 60 TL ödeyecek. Buna YGS ücreti de eklendiğinde sadece tek puan türüyle lisans programı tercih edecek adayın ödeyeceği ücret 110 TL olacak. LYS’lerin 5 oturumuna da katılacak adaya sınavların bedeli 200 TL. Başvuru merkezleri ve bankalar tarafından kılavuzda yer alan ücretlerin dışında herhangi bir işlem için adaylardan ücret talep edilmeyecek. Ancak başvurusunu veya tercihini yapmayan, başvurusu veya tercihi geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran veya aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmeyecek. Ücretlerin doğru yatırılmasının sorumluluğu size ait olduğu için hangi başvuru için işlem yaptığınızı belirtmelisiniz. Başvuru ücretlerini Ziraat, Halkbank, Akbank, Kuveyt Türk Katılım, Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet ile tüm PTT işyerlerinden ve ÖSYM’nin sitesinden ödeyebilirsiniz.

 

 

Başvuru tarihleri, sınavlar ve ücretler

YGS Başvuru: 5-19 Ocak

YGS Başvuru Ücreti: 50 TL

Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti: 15 TL

Başvuru Hizmeti Ücreti: 3 TL

ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden

Şifre Edinme Ücreti: 5 TL

ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden

Fotoğraf Güncelleme Ücreti: 10 TL

YGS Yapılış: 15 Mart Pazar

LYS Başvuru: 8-21 Nisan

LYS Başvuru Ücreti: Her sınav için 30 TL

LYS’ler Yapılış: 13-14-20-21 Haziran

Ek Yerleştirme Ücreti: 15 TL

Sayı 2 milyonu aştı

Her yıl üniversite sınavlarına girmek için başvuran gençlerin sayısı artıyor. Son 4 yılda ÖSYS’ye başvuran aday sayısı yarım milyon çoğaldı. 2010 yılında başvuran sayısı 1 milyon 512 bin 519 iken bu sayı geçen yıl 2 milyon genci aştı.

Son gün vatandaşlığa geçmek zorunda

2013 yılında yapılan değişikliğe göre yabancı uyruklular veya bir devletin uyruğunda olmayanlar tercih süresinin son gününe kadar TC vatandaşlığına başvurursa üniversiteye yerleştirilecek. Doğumla Türk vatandaşı olup izinle vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar da KKTC uyruklu adaylar ile Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da ÖSYS kapsamında yerleştirme işlemlerine alınacak.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

2015-2016 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme veya ilgili kurumlarca gerçekleştirilecek özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar 2015-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorunda. Sınavsız geçiş de dahil başvuru yapacaklar şöyle sıralanıyor. 

2014-2015 öğretim yılında lise veya dengi okullar ile açık öğretim lisesi son sınıfında okuyanlar 

Lise son sınıfta beklemeli olanlar

Lise mezunları n Ortaöğrenimlerini yurtdışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar 

YGS’ye girmeden yalnızca sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyenler

Önce başvuru yapacaksınız sonra paranızı yatıracaksınız

Bu yıl ÖSYS için önce 5-19 Ocak tarihleri arasında başvurunuzu yapacak, sonra ücretinizi yatıracaksınız. Ancak 20 Ocak Salı günü mesai bitimine kadar ücretinizi yatırmadığınız takdirde başvurunuz geçersiz sayılacak

Üniversiteli olmak için ilk adım Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’ne (ÖSYS) başvuru yapmak. Bu sisteme yalnızca Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile lisans programlarını tercih edebilmek için girmeniz gereken Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılmak isteyenler değil, sınavsız geçiş yapmak isteyen ve özel yetenek sınavlarına girecek olanlar da başvuracak. 2015-2016 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmesi Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak. Başvuru işlemleri bugün başlayacak ve 19 Ocak tarihine kadar sürecek. Eğer internet üzerinden başvuru yapacaksanız bu süre gece 23.59’da son bulacak.

BU YIL DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Bu yıl ÖSYM, başvuru sisteminde değişiklik yaptı. Adaylar önceki yıllarda önce sınav ya da sınavsız geçiş ücretlerini bankalara yatırıyor, ardından da başvuru işlemlerini gerçekleştiriyordu. Ancak binlerce aday, sınav ücretini yatırmasına rağmen başvurusunu zamanında tamamlayamadığı için sınava girme hakkını yitiriyordu. Bu nedenle ÖSYM, bu yıl adaylara ücret yatırmadan önce başvuru hakkı tanıdı. Önce internet ya da başvuru merkezi aracılığıyla başvuru işlemlerini gerçekleştireceksiniz. Ardından da ÖSYM’nin belirlediği bankaların şubeleri, ATM’leri ya da internet aracılığı ile başvuru ücretinizi yatıracaksınız. Başvuru tarihi 19 Ocak’ta bitecek ama YGS’ye girmek isteyenler 50 TL ya da sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyenler 15 TL başvuru ücretlerini 20 Ocak Salı günü mesai bitimine kadar yatırmak zorunda. Bankadan aldığınız dekont üzerindeki TC kimlik numaranızı, adınız ve soyadınızla sınav adı bilginizin doğruluğunu kontrol etmelisiniz. Bu dekontu da saklamalısınız. Ödeme işleminizi ÖSYM’nin internet sitesinden de yapabilirsiniz

YAZI DİZİSİ 2

ÖSYM işi ticarete döktü: Her soruya itiraz 20 TL, kitapçığa bakmak 50 TL

Sınav sorularının yalnızca yüzde 10’unu açıklayacağını söyleyen ÖSYM itiraz edilecek her soru için ‘bedel’ açıkladı. Sorunun hatalı olduğunu düşünen önce 20 TL ÖSYM’nin hesabına yatıracak, sonra da 3 gün içinde dilekçe verecek. Üniversite sınavlarına yaklaşık 2 milyon genç giriyor. Her biri bir soruya itiraz etse ÖSYM’nin kazancı 40 milyon TL olacak. Her aday kitapçığını görmek isterse bu kez ÖSYM’nin kazancı 100 milyon TL. Çünkü sınava girip kitapçığını görmek isteyen adayların ödemesi gereken bedel 50 TL olarak belirlendi.

Kanunu’na göre soruları açıklama kararını Yönetim Kurulu’nun vereceğini ve sınav sorularının yalnızca yüzde 10’unu açıklayacağını söyleyen ÖSYM, adayların sınav ve yerleştirme sonuçları ile soruların bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesi için dilekçe yazabileceklerini açıkladı. Ancak bu itirazların bir “bedeli” var. Buna göre sınav ve yerleştirme inceleme masrafları karşılığı olarak 5 TL; Sınav Sonuç Belgesi için 10 TL, sınav sorularına itirazda incelenmesi istenen her soru için 20 TL ÖSYM’nin hesabına yatırılacak. Eğer soru kitapçığınızı görmek ve cevap kâğıdınızı incelemek istiyorsanız bu kez ÖSYM’ye 50 TL ödemeniz gerekiyor. Tüm bunları yapabilmek için de önce ÖSYM’nin hesabına para yatırdığınızı gösterir dekontu, “itiraz dilekçenize” eklemeniz gerekiyor.

ÖSYM 40 MİLYON TL KAZANACAK

ÖSYM sınav sorularına itiraz için adaylara yalnızca 3 gün süre tanıyor. İtiraz edeceğiniz her soru için ayrı dilekçe yazıp, ücretlerini ayrı ayrı ödeyeceksiniz. Bu durumda 160 soruluk Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sorularının incelenmesini isteyen bir aday 3 bin 200 TL ödeyecek. Sınava yaklaşık 2 milyon adayın girdiği düşünüldüğünde her aday bir soruya itiraz etse ÖSYM’nin kasasına 40 milyon TL girecek. ÖSYM’nin yaptığı açıklamaya göre adaylar her türlü yazışmada ÖSYS kılavuzu ve ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan genel amaçlı dilekçe örneği kullanacak. Dilekçenin işleme konulabilmesi için adayın dilekçesinde talebini açıkça belirtmesi ve dilekçe üzerindeki bütün bilgi alanlarının doldurulması gerekiyor. Bilgi alanları eksik ve ne talep edildiğinin açıkça belirtilmediği dilekçeler, işleme alınmayacak. Adaylar, dilekçelerinin aslını ÖSYM’ye ulaştıracak. Merkeze faks yoluyla ulaştırılan dilekçeler işleme alınmayacak. ÖSYM, “Bilgi güvenliğini artırmak” amacıyla dilekçede evrak referans numarası belirtilmesi uygulamasına geçtiğini de açıkladı. Adaylar, evrak referans numarasını T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais. osym.gov.tr internet adresinden edinebilecek.

İTİRAZ 3 GÜN İÇİNDE

Yabancı uyruklu adaylar; uyruk bilgilerinde değişiklik isteği, engelli adaylar için engelli olarak sınava girme isteği, sınav ve yerleştirme sonuçlarının incelenmesi isteği, ÖSYM tarafından geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen sınavlara ait yeniden sonuç belgesi edinme isteği ve sınav sorularının bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesi konularında dilekçe yazabilecek. Sınav ve yerleştirme inceleme masrafları karşılığı olarak 5 lira ÖSYM’nin hesabına yatırılarak banka dekontu dilekçeye eklenecek. Sınav Sonuç Belgesi ücreti ise 10 TL. 30 Eylül 2010’dan sonra gerçekleştirilen sınavlarda sınav sonuçları ÖSYM’nin sitesinden öğreniliyor.

SORU KİTAPÇIĞI 50 TL

Sınav sorularının bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesini isteyenler taleplerini sınav tarihinden itibaren 3 işgünü içerisinde genel amaçlı dilekçe örneğiyle bildirecek. Her bir dilekçede sadece bir soruya yapılan itiraz belirtilecek ve soru başına 20 lira ÖSYM’nin hesabına yatırılarak banka dekontu dilekçeye eklenecek. Soru kitapçığı ve cevap kâğıdını incelenmek isteyenler için de ÖSYM’nin belirlediği bedel 50 TL.

 

DEĞİŞİKLİK SADECE HUKUKLA SINIRLI DEĞİL

Bu yıl üniversite sınavlarına girecek gençlerin bazı programlarda yapılan puan değişikliklerini dikkate almaları gerekiyor. Tıpkı hukuk okumak isteyen gençlerde olduğu gibi onları puan değişiklikleri sürprizleri bekliyor. Dün de duyurduğumuz gibi Türkçe Matematik (TM) puan grubundan TM-2 ile öğrenci alan hukuk fakülteleri bu yıl TM-3 puan türünü kullanacak. Ancak puan türü değişen tek program hukuk değil. Bilim Tarihi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Moda ile Grafik Tasarımı gibi birçok bölümde de puan değişikliği söz konusu. Sizler için hangi programlarda puan türlerinin değiştiğini çıkardık.

 

2008’DEN SONRA MEZUN OLANLAR

ÖSYM sisteminde eğitim bilgileri olmayan adaylardan 2008 yılı ve sonrası mezunlar “ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi” ne girecek, “Profilim” bölümünü tıklayacak ve “Eğitim Bilgilerim” mönüsünden “Eğitim Bilgilerimi E-Okul’dan Güncelle” butonuna basacak. Eğer bilgileriniz varsa e-okulda kayıtlı ortaöğretim eğitim bilgileri ÖSYM sistemine yansıtabilecek. Ancak eğitim bilgileri sistemde olmayan veya güncelleme gerekenler ile açık lise mezunları başvuru merkezlerine gidecek. 2008 öncesinde mezun durumda olanlar mezuniyet belgeleri ve “Alan Dal Dönüşüm Tablosu” doğrultusunda sisteme kayıt yaptıracak. 2007 öncesinde mezun olanlar da aynı işlemleri gerçekleştirecek.

 

 

Doğru şıkkı işaretleyin mhatalı işlem yapmayın

Yükseköğretim kurumlarına 2010 yılından bu yana iki aşamalı sınav sistemi ile yerleştirmeler yapılıyor. Bunlardan ilki önümüzdeki 15 Mart Pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), diğeri ise yalnızca YGS’de 180 ve üzerinde puan alanların katılabileceği ve 5 oturum halinde yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS). Bu yıl Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) adını taşıyan bu sistemle yükseköğretim kurumlarına altıncı kez öğrenci yerleştirilecek. Dün başlayan ve 19 Ocak Pazartesi gününe kadar başvurularınızı yapacağınız ÖSYS’de özellikle meslek lisesi öğrencileri bir hata yapıyor. Mesleki ve teknik liselerden mezun olan bu öğrenciler öğrenim gördükleri alanların meslek yüksekokulları ya da açıköğretim önlisans programlarına “sınavsız” olarak yerleştirilme hakkına sahip. Ancak bazı öğrenciler bu hakları için ÖSYS’ye başvurmaları gerektiğini bilmiyor. Oysa ÖSYS’ye başvurmaz ve sınavsız geçiş hakkınızı kullanmak istediğinizi belirtmezseniz bu haktan yararlanamazsınız. Bu yüzden sınavsız geçiş hakkınız olan önlisans programlarında okuyabilmek için başvuru yapmanız gerekiyor. Geçen yıl yaklaşık 80 bin öğrenci sınavsız geçiş hakkından yararlandı.

HERKES YGS’YE GİRECEK

Mesleki ve teknik lise öğrencileri bir başka hata daha yapıyor. YGS’ye girdikleri takdirde sınavsız geçiş hakkından yararlanamayacaklarını düşünüyor. Bu doğru değil. YGS’ye girseniz de sınavsız geçiş hakkınız sürer. Sizlere tavsiyem YGS’ye hatta barajı aşarsanız LYS’lere de girmeniz yönünde olacak. Çünkü bu sınavların sonuçlarına göre de tercih yapma hakkına sahip olabilirsiniz. Mesleki ve teknik lise öğrencilerinden meslek yüksekokulları ile açıköğretim fakültesi önlisans programlarına sınavsız geçiş hakkı bulunanlar dışında kalan adayların tümü YGS’ye katılmak zorunda. Sadece mesleki ve teknik lise mezunları isterlerse bu sınavlara girmeyerek alanlarının devamları niteliğindeki yükseköğretim programlarına yerleşebilirler. Ama meslek lisesi mezunu değilseniz, YGS’ye girmek zorundasınız. YGS’nin 6 puan türünden herhangi birinde de 180 puan barajını aşarsanız önümüzdeki haziran ayında yapılacak LYS’lere katılabilirsiniz. YGS’de barajı aşamazsanız LYS’lere giremezsiniz. Eğer YGS’de 140 ve üzerinde puan alırsanız meslek yüksekokulları, açıköğretim ve bazı lisans programlarını tercih edebileceksiniz.

ÖZEL YETENEK SINAVLARI

Bunların dışında adayların dikkat etmeleri gereken bir nokta da üniversitelerin sınavlarını ve yerleştirmelerini kendilerinin yaptıkları iç mimarlık, beden eğitimi öğretmenliği gibi bazı programlar için düzenledikleri özel yetenek sınavları. LYS’lere katılmayıp bu özel yetenek sınavlarına katılmak isteyen adayların da YGS’ye girmeleri ve en az 140 puan alma şartları bulunuyor.

Son sınıflar okulundan başvuru yapacak

İster sınavsız geçişten yararlanın, isterseniz Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmek isteyin dikkat etmeniz gereken nokta 2015 ÖSYS Kılavuzu’nda yer alan aday başvuru formunu hatasız doldurmak olacak. Bunun için de 112 sayfalık kılavuzu ÖSYM’nin sitesinden incelemeniz gerekiyor. Bu kılavuz içerisinde Aday Başvuru Formu’nu eksiksiz dolduracak ve başvurunuzu yapacaksınız. Formu doldururken yapacağınız hataların sorumluluğu size ait olacak. Son sınıf öğrencisiyseniz başvurunuzu kendi okulunuzdan yapacaksınız. Eğer okulunuz başvuru merkezi olarak belirlenmediyse okul müdürünüz sizi en yakın başvuru merkezine yönlendirecek.

50 AYLIK FOTOĞRAF

Mezunlar ise başvurularını isterlerse internet üzerinden yapabilecek. Ancak internet kullanımında deneyimli değilseniz başvurunuzu bir merkez aracılığıyla yapmanız daha doğru olacak. Daha önce başvuru yaptınız ve son 50 ay içinde bir başvuru merkezinde çekilmiş fotoğrafınız varsa fotoğrafınızı güncellemenize gerek yok. Daha önce YGS ya da LYS’lere katıldıysanız öğrenim bilgileriniz ÖSYM sisteminde yer alıyor.

YAZI DİZİSİ 3

Kapatılan öğretmenlik programları yeniden öğrenci alacak

Türkiye’de öğretmenlik programlarının açılması ve kapatılması ile ilgili kararlar her yıl değişiklik gösteriyor. Geçen yıl YÖK’ün kararıyla liselere alan öğretmeni yetiştiren eğitim fakültelerindeki öğretmenlik programları kapatılmıştı. Bu yıl ise yine YÖK’ün kararıyla bu programlar tekrar açılacak. Kapatılan bu programlar arasında yer alan biyoloji, felsefe grubu, kimya, coğrafya gibi öğretmenliklere bu yıl tekrar öğrenci alınacak. Geçen yıl da tartışmalara neden olan kararla eğitim fakülteleri içinde yer alan ve liselere öğretmen yetiştiren öğretmenlik programları kapatılınca aynı alanda eğitim veren fen ve edebiyat fakültelerindeki programlar büyük ilgi görmüştü. Bu fakültelere öğretmenlik yapabilmeleri için pedagojik formasyon hakkı da tanınınca kapatılan bölümlerin fen ve edebiyat fakültelerindeki karşılığı olan programların puanları yükselmişti. İşte bu yıl YÖK bu kararını tekrar gözden geçirdi ve kapatılan bu programları açtı. Böylece kılavuza da giren öğretmenlik programlarına bu yıl tekrar öğrenci alınacak. Yeniden tercih listelerine girecek olan programlar şöyle: Biyoloji, coğrafya, felsefe grubu, kimya, Türk dili ve edebiyatı, fizik, matematik öğretmenlikleri. Öğretmenliklerin yanı sıra bu yıl yeni açılan programlar ile bu yıl öğrenci almayacak olanların listesini de hazırladığımız tablolarda görebilirsiniz.

Askeri okul seçeneği kalktı, başvuru kuvvet komutanlıklarına yapılacak

YGS’ye başvurunuzu yapmadan önce Aday Başvuru Formu’nu inceleyip alan ve dal bilgilerinizi doğrulamalısınız. Bu yıl Aday Başvuru Formu’ndan ‘askeri okulda okuma isteği’ şıkkı çıkarıldı.
Eğer subay olmak istiyorsanız bu okulların ya da bağlı oldukları kuvvet komutanlıklarının internet sitesinden önkaydınızı yaptırmalısınız. Aksi halde okulların sınavlarına katılamazsınız

Bu yılın ÖSYS kılavuzunda yer alan değişikliklerden biri de subay olmak isteyen ve askeri okulda eğitim görmeyi planlayan gençleri ilgilendiriyor. Geçen yıla kadar Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları’na bağlı subay ve astsubay okullarını tercih edecek gençler Aday Başvuru Formu’nda “askeri okulda okuma isteği” şeklinde yer alan şıkkı işaretliyordu. Bu yıl ise bu şık formda yer almıyor. Eğer Kara, Hava, Deniz Harp Okulları ile astsubay meslek yüksekokullarında okumak istiyorsanız bu okullara ya da okulların bağlı bulundukları kuvvet komutanlıklarının internet sitelerine kendiniz başvurmak zorundasınız. 25 Mart-15 Mayıs tarihleri arasında bu sitelere girerek önkayıt yaptırmanız gerekiyor. Aksi halde bu okulların seçme sınavlarına katılamazsınız. Bu okullar yine öğrencilerini Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puan türlerine göre alacak. Okullar bu sınav türlerinde istedikleri baraj puanları kendi sitelerinden açıklayacak. Bu puanı aşan adaylar da yine okullara bireysel başvurularını yapacak. Subay ya da astsubay olmak için aranan özel koşullara ilişkin bilgileri ÖSYS kılavuzunda, okulların ve kuvvet komutanlıklarının web sitelerinde bulabilirsiniz.

HANGİ OKUL HANGİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK?

KARA HARP OKULU: Lisans diploması veriyor. YGS-1, 2, 5, 6 puan türlerinde belirlenen barajları aşanlar okulun yaptığı ön elemenin ardından LYS’nin MF ve TM puanlarına göre seçilecek. Başvuru adresi www.kkk.tsk.tr veya www.kho.edu.tr

DENİZ HARP OKULU: Lisans düzeyinde eğitim veriyor. YGS-1, 2, 5, 6 puan türlerinde belirlenen baraj puanı aşanlar ilk seçimden sonra MF-1, MF-4, TM-1 ve TM-2 puanlarına göre değerlendirilecek. Başvuru adresleri: www.dzkk.tsk.tr, www. dho.edu.tr

HAVA HARP OKULU: Lisans eğitimi veriyor. Önce YGS 1, 2, 5, 6 puan türlerinde barajı aşanlar değerlendirilecek, ardından MF-1, MF-2, MF-4, TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerine göre öğrenci alınacak. Başvuru adresi: www.ikdm. hho.edu.tr

KARA KUVVETLERİ ASTSUBAY MYO: Önlisans eğitimi veriyor ama sınavsız geçişle lisans eğitimi alıyorlar. YGS-1, 2, 3, 4, 5 ve 6 puan türlerinde barajı aşanlar değerlendirmeye alınacak. Başvuru adresleri: www.tsk.tr, www.kkk.tsk.tr, www.kho.edu.tr

DENİZ ASTSUBAY MYO: Önlisans eğitimi veriyor. Anadolu Üniversitesi’nin Açıköğretim Fakültesi’ne sınavsız geçiş var. YGS-1, 2, 3, 4, 5 ve 6 puan türlerine göre öğrenci alıyor. Başvuru adresi: www.dzkk.tsk.tr, www.damyo.tsk.tr, www.damyo.edu.tr

HAVA ASTSUBAY MYO: Önlisans eğitimi veriyor. YGS-1, YGS-2, YGS-5 ve YGS-6 puan türlerine göre öğrenci alacak. Başvuru adresi: www.tekok.edu.tr

JANDARMA ASTSUBAY MYO: İki yıllık önlisans diploması veriyor. Başvuru adresi: www. tsk.tr ve www.jandarma.tsk.tr

GATA SAĞLIK ASTSUBAY MYO: Önlisans diploması veriyor. YGS-1, 2, 6 puan türlerine göre öğrenci alıyor. Başvuru adresleri: www.tsk.tr, www.kkk.tsk.tr, www.kho. edu.tr

ÖSYM ENGELLİLERİ ANKARA’YA TOPLUYOR

ÖSYM, üniversite sınavlarında engel durumu nedeniyle sınav güvenliğini zedeleyecek nitelikte elektronik ve metal içeren araç gereç ve cihaz kullanmak zorunda olan engelli adaylar ile 18-22 puntoluk kitapçık ile işaretleyici isteyenleri Ankara’da sınava alacak. Bu adaylar dışarıyla iletişimi kesilmiş yüksek güvenlikli binalarda sınava girecek. Her salon kamerayla izlenecek. Eğer Ankara’da sınava girmek istemiyorlarsa tüm adaylar girdiği salonlarda sınava alınacak. Ama cihazları kullanamayacak. Adaylar başta gözlük tipi işitme cihazı, işitme cihazı, biyonik kulak, tekerlekli sandalye, atel, elektronik büyüteç, oksijen tüpü, koyu renk camlı gözlük, bilgisayar, braille daktilo, kalp pili, kâğıt torba, ensülin iğnesi, şeker ölçüm cihazı, protez, ortez, diren, kateter, eldiven, ek gıda, oturma simidi, yastık, maske, pant, dizlik gibi araç ve gereçleri sınavlarda kullanabilecek. Ancak bunun için rapor alacaklar.

ADAY BAŞVURU FORMU’NA DİKKAT

ÖSYM’nin sitesinden bulacağınız Aday Başvuru Formu’nu dikkatle doldurmanız gerekiyor. Başvurunuzu internet ya da başvuru merkezi üzerinden de yapacak olsanız önce bu formun bir çıktısını alarak bilgilerinizi üzerinde doldurmanız daha sağlıklı olacak. Formu doldururken dikkat etmeniz gereken noktalar şöyle:

KİMLİK NUMARASI: TC vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar yani pembe ve mavi kart sahipleri bu alana TC kimlik numaralarını yazacak. TC kimlik numarası bulunmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu ve uyruğu olmayan adaylar bu alana, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nden (MERNİS) edinecekleri 9 ile başlayan 11 haneli yabancı kimlik numarasını yazacak.

KİMLİK BİLGİLERİ: Bu bölümde bilgilerinizi nüfus cüzdanınızda yer aldığı şekilde, değiştirmeden ve kısaltmadan dolduracaksınız.

BİRDEN ÇOK UYRUKLULAR: TC uyruklular ile iki uyruğundan birisi TC olanlar ise TC şıkkını işaretleyecekler. Diğerleri uyruklarına göre belirtilen şıkları dolduracak. Birden fazla uyruğu olanlar bu alanda birden fazla seçenek işaretleyebilirler. Türk soylu yabancılar ise “2527 sayılı kanun kapsamında bulunanlar” seçeneğini dolduracak.

ADRES: Adresinizi il ve ilçe belirterek açık biçimde yazacaksınız. Telefon ve e-posta adresinizi de belirteceksiniz. Çünkü gerektiğinde ÖSYM adaylara SMS ve e-posta aracılığıyla da bilgilendirme yapıyor.

ÖĞRENİM DURUMU: Okul adı, kodu, türü, dal adı sorulan bu bölümde son sınıflar mezuniyet tarihi, not sistemi ve diploma notu alanlarını boş bırakacak. Ancak okul müdürlüklerine bilgilerinin doğruluğunu onaylatacak. Mezunlar ise tüm bilgileri dolduracak. Dikkatli olun, bazı il ve ilçelerde aynı ya da benzer adı taşıyan okullar var. Bilgilerden hiçbirini bulamadıysanız “Diğer” bölümü işaretleyebilirsiniz ama belirli alanlara tanınan ayrıcalıklardan yararlanamazsınız.

ALAN ADI VE DAL ADI: 2008’den önce mezun olanların ÖSYM’nin sitesinden alan/dal dönüşüm tablosu doğrultusunda bilgilerini düzenlemesi gerek. ÖĞRENİM DURUMU KODU: Bu bölüme son sınıf öğrencisiyseniz 1, beklemeli durumdaysınız 2 yazacaksınız. Mezunlar hangi seçenek uygunsa onu işaretleyecek.

YGS’YE GİRME İSTEĞİ: Mesleki ve teknik lise mezunu değilseniz “YGS’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretleyeceksiniz. Mesleki ve teknik lisede okuyorsanız ve eğer YGS’ye girmek istemiyorsanız sınavsız geçiş seçeneğini işaretleyeceksiniz. Ama alanınızda geçiş yapacağınız önlisans programı yoksa o zaman YGS’ye gireceksiniz.

YGS SINAV MERKEZLERİ: Sınavsız geçiş yapacaklar boş bırakacak. İki tercih yapacaksınız. Birinci tercihte okulunuzun bulunduğu ya da adresinizdeki merkezi, ikinci tercihte sistemin izin verildiği yeri yazabileceksiniz.

DİN DERSİ ŞIKKI: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu alanlar “Aldım” diye, muaf olanlar “Almadım” diye işaretleyecek. Alanlar YGS’deki 5, LYS-4’teki 8 din sorusunu, almayanlar ise alternatif soruları yanıtlayacak.

BOY VE KİLO: Sınava gireceğiniz yer boy ve kilonuz dikkate alınarak vuygun biçimde seçilecek.

OTURUM BİLGİLERİ: Eğer “YGS’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretlediyseniz bu alanı işaretleyeceksiniz.

SAĞLIK VE ENGEL DURUMLARI: Bu alan, sınava başvuran engelli adaylar ile sağlık sorunu nedeniyle engelli salonunda sınava alınması gereken adaylar tarafından doldurulacak. Adayların engelleriyle ilgili devlet ya da üniversite hastanelerinden rapor alması ve bu raporları ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekiyor.

İNTERNET ŞİFRESİ: ÖSYM’nin işlemlerini takip edebilmeniz için internet erişim şifresi isteyebilirsiniz. Bu bilgilerden sonra formu imzalamanız gerekiyor.

İSTANBUL’A SINIRLAMA VAR

İstanbul’da sınava girmek isteyen aday sayısının İstanbul’daki binaların kapasitesinden çok fazla olacağından bu kentte sınava girmek isteyenler için sınırlamalar var. Okulu ya da adresi İstanbul olmayanların bu kenti tercih etme hakları yok. Okul ve ikametinin ikisi de İstanbul’da olanlar YGS’ye girmek için iki tercihlerini de bu kentten yana kullanabilecekler. Okul ya da adresinden biri İstanbul olanlar ise iki tercihten sadece birini İstanbul için kullanabilecek.

BAKMADAN GEÇME